Dostupni linkovi

Koridor 5G između Kosova i Albanije po praksi EU


Kosovo i Albanija složile su se o stvaranju zajedničkog digitalnog koridora 5G mreže, a memorandum koji je 2. oktobra potpisan između njih u skladu je sa sporazumom iz Bele kuće postignutom između Kosova i Srbije, tvrde zvaničnici iz Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine u Vladi Kosova.

Tim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Kosovo se obavezalo da će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca.

5G mreža predstavlja poslednju generaciju povezanosti pametnih telefona sa internetom, koja omogućavaju brz prenos podataka i veću brzinu prilikom njihovog preuzimanja.

Ova tehnologija je počela da se primenjuje 2019. godine na globalnom nivou.

Omogućava do 100 puta brži prenos podataka putem interneta od trenutne 4G tehnologije. Međutim, za 5G mrežu je neophodan i veći broj antena.

Od aprila 2019. godine, 224 operatora u 88 zemalja počelo je sa primenom 5G tehnologije.

Na Kosovu i u Albaniji, 5G mreža još nije dostupna korisnicima pametnih telefona, niti su završene procedure za izdavanje licenci za upotrebu potrebnih radio frekvencija.

Šta stoji u memorandumu za digitalni koridor 5G?

U memorandumu potpisanom 2. oktobra u Tirani na zajedničkom sastanku, Kosovo i Albanija su se dogovorile da sarađuju u izradi nacrta politika i programa za razvoj 5G mreže, u postavljanju standarda za sigurne mreže zasnovane na najboljoj praksi Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija. Takođe, dve strane su se obavezale da će razviti digitalni koridor Priština-Tirana zasnovan na 5G tehnologiji.

Memorandumom između Kosova i Albanije za formiranje 5G digitalnog koridora je predviđeno da na početku ovom mrežom bude pokriven autoput Ibrahima Rugove.

Uran Hadža (Haxha), portparol Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine navodi u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sporazum u Vašingtonu potpisan pre konačnog nacrta memoranduma za formiranje 5G digitalnog koridora, koji je Kosovo potpisalo sa Vladom Albanije, odnosno sa albanskim Ministarstvom energetike i infrastrukture.

"Naravno, sve je usaglašeno i postarali smo se da se Kosovo pridržava vašingtonskog sporazuma i da ovim memorandumom ne krši nijednu tačku sporazuma", rekao je on.

Eljšani: Kosovo i Albanija treba da budu integrisane u 5G koridor EU

Stručnjak za telekomunikacije Driart Eljšani (Elshani) u izjavi za RSE kaže da bi memorandum o stvaranju digitalnog koridora 5G trebalo da bude u okviru evropskog sporazuma o koridoru 5G.

Dodaje da bi Vlade Kosova i Albanije trebale da pojačaju napore kada je u pitanju integracija u 5G koridor Evropske unije.

"Sporazumom o stvaranju 5G digitalnog koridora između Kosova i Albanije postavljaju se temelji za 5G komunikaciju u budućnosti, što je važno za ekonomski razvoj obe zemlje. EU ima sporazum o koridoru 5G a u koji do sada Kosovo i Albanija nisu bili uključeni. Razvoja 5G koridora u evropskoj mreži je važan jer garantuje integraciju unutar Evropske unije u cilju ekonomskog razvoja", kaže Eljšani.

5G: Nauka pobija teorije zavere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Koji su 5G koridori EU?

Države članice i industrija prvobitno su se složile da formiraju prekogranične koridore u septembru 2017. godine.

Prema Evropskoj komisiji, mreža prekograničnih koridora između evropskih zemalja može da obezbedi bolje okruženje za testiranje i razvoj 5G tehnologije. Zahvaljujući ovim 5G koridorima, Evropa trenutno vrši najveći eksperiment na polju 5G tehnologije.

Inače, Sjedinjene Države traže od mnogih zemalja širom sveta da se usprotive kineskoj kompaniji Huavej i njenom 5G mrežnom sistemu.

Vašington je tu kompaniju stavio na crnu listu jer veruje da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti, te da koriste tehnologiju za špijuniranje u ime kineske vlade.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet (Philip Kosnett) je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 21. septembra rekao da zna da je "vlada Kosova u prošlosti jasno stavila do znanja da razume američku zabrinutost u vezi sa Huavejem i da neće nabavljati nikakvu tehnologiju u Telekom Kosovo koju nudi Huavej".

Priredila: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG