Dostupni linkovi

Konvencija republikanaca sa argumentacijom za Trumpov drugi mandat


Donald Tramp
Donald Tramp

Piše: Todd Prince

Predsjednikovanje Donalda Trumpa bilo je sve samo ne konvencionalno. Najvjerovatnije će tako i ostati dok Republikanska partija saziva nacionalnu konvenciju kako bi ga nominovala za drugi mandat.

Plan predsjednika Donalda Trumpa da svoj govor na kojem će prihvatiti nominaciju republikanaca održi u Bijeloj kući predstavlja razilaženje od decenijske tradicije. Konvencija republikanaca trajaće od 24. do 27. avgusta i počinje dan nakon što je savjetnica u Bijeloj kući i predstavnica za medije američkog predsjednika Kellyanne Conway saopštila je da će krajem avgusta napustiti predsjednički tim zbog porodičnih razloga.

Republikanska konvencija će predstaviti predsjednika Donalda Trumpa kao kandidata "zakona i reda".

Tokom njegove skoro četiri godine na položaju predsjednika, Donald Trump je neosporno bio nekonvencionalni i kontroverzni lider.

Kritikovao je saveznike, hvalio autoritarne lidere, govorio protiv medija kao "neprijatelja naroda" i koristio društvene mreže kao propovjedaonicu sa koje je napadao ali i najavljivao udarne vijesti.

Otvorio je etička pitanja zbog postavljanja svoje kćerke i zeta za predsjedničke savjetnike i zato što je konstantno boravio na imanjima u vlasništvu porodice Trump.

Sada, njegovi planovi za nacionalnu konvenciju republikanaca, koja će se održati od 24. do 27. avgusta uobličeni su tako da se razilaze od moderne tradicije na način za koji kritičari kažu da idu protiv pravnih i etičkih okvira.

Trump je rekao da namjerava da prihvati nominaciju svoje partije za predsjedničke izbore 2020. posljednje noći konvencije govorom koji će održati 27. avgusta iz Bijele kuće.

Vladini stručnjaci kažu da taj plan narušava decenijske norme koje su slijedile obje partije – da predsjednik koristi federalno vlasništvo za svrhe kampanje.

Nadalje, stručnjaci kažu da bi izvršni dio zaposlenih koji pomažu Trumpu u njegovima planovima mogao biti optužen za narušavanje zakona iz 1939. godine koji spriječava većinu vladinih zvaničnika da u kampanju uključuju i svoj zvanični posao.

NBC news je izvjestio da Trump takođe namjerava da prekine tradiciju tako što će se pojavljivati na dešavanjima četvorodnevne, najvećim dijelom, virtualne konvencije.

Predsjednički kandidat partije generalno se pojavljuje samo na posljednjem danu dešavanja kao što je to uradio kandidat demokrata, bivši potpredsjednik Joe Biden na konvenciji njegove partije 20. avgusta.

Turbulentno planiranje

Planiranje za nacionalnu konvenciju republikanaca bilo je turbulentno kao i Trumpovo predsjednikovanje, koje on želi da ponovi kada se bude suočio sa Bidenom 3. novembra.

Republikanska partija inicijalno je namjeravala da održi tradicionalna velika okupljanja u zatvorenim sportskim arenama u Charlotteu, država Sjeverna Karolina, gdje se očekuje da će predsjednička trka biti gusta.

Ali kada je guverner ove države natuknuo u maju da ne može da garantuje za velika okupljanja zbog pandemije izazvane korona virusom, Trump – koji voli velike skupove – tražio je da se većina skupova premjesti u Jacksonville na Floridi, koja je ključna država u izborima zbog velikog broja stanovnika.

Međutim, Florida je prošla kroz skok broja zaraženih slučajeva u junu i julu, potaknuvši Trumpa da se vrati u Sjevernu Karolinu i da konačno većinu dešavanja na konvenciji učini virtualnim.

Profil: Predsjednički kandidat SAD Joe Biden
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

Domaćini konvencije će biti šest delegate iz svake države i teritorije od ukupno 336 delegata tokom prvog dana konvencije kada će Trump i zvanično biti izabran.

Delegati će morati da nose maske a njihova mjesta će biti razmaknuta jedna od drugih dva metra kao što to preporučuju zdravstveni zvaničnici kako bi se usporilo širenje virusa. Redovno će ih pregledati da slučajno nemaju simptome.

Suprotno od toga, demokrate su rekle svojim delegatima da ne putuju u Milwaukee, gdje su oni originalno planirali održavanje konvencije od 17-20. avgusta prije nego su se odlučili za virtualni događaj.

Korona virus, sprovođenje zakona

Demokrate su koristile svoju četvorodnevnu konvenciju da prikažu Trumpa kao lidera podjela koji je intenzivirao rasne i etničke tenzije u zemlji. Oni su takođe tvrdili da nije uspio da suzbije korona virus i da je upropastio ekonomiju SAD-a.

Ekonomija SAD-a je zabilježila veliki porast u zapošljavanju i dnevnicama tokom prve tri godine Trumpovog predsjednikovanja, nezaposlenost je pala na najmanji broj u pola vijeka, a dionice na berzi su bilježile rekord. Ali ekonomska zatvaranja uzrokovana korona virusom izazvala su skok u nezaposlenosti u mjesecu aprilu u visini od 14,7 procenata, broj koji nije viđen od Velike depresije 1930-ih.

Tokom svoje konvencije, republikanci će braniti Trumpove rekorde i kriviti virus i Kinu, koja je inicijalno zadržala kritične informacije o širenju zaraze, za njegove destruktivne učinke.

Oni će takoće naglasiti postignuća administracije koja su se pokazala kao najpopularnija kod njegovih podržavaoca – veliko smanjenje taksi, imenovanje na stotine konzervativnih sudija, priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i udar na imigraciju.

Trump će se prikazati kao branitelj američke prošlosti "reda i zakona" od "radikala".

Ko će izaći na pozornicu?

Američka istorijska readikalna podjela izbila je u prve redove političke debate u zemlji počevši od maja mjeseca nakon policijskog ubistva Georga Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca, u Minneapolisu zbog navodnog manjeg prekršaja.

Video ubistva, u kojem George Floyd govori policajcu koji mu kleči na vratu da ne može da diše postao je viralan, izazvavši masovne proteste protiv brutalnosti policije prema Afroamerikancima.

SAD: Rasna ravnopravnosti i reforma policije
SAD: Rasna ravnopravnosti i reforma policije

Neki protesti postali su nasilni sa krađom i uništavanjem privatne i vladine imovine uključujući i paljenje policijskih stanica.

Kako su demonstranti pozivali na smanjenje budžeta policiji, Trump je stao iza sprovođenja zakona, promovišući "zakon i red".

Republikanci će vjerojatno ponoviti Trumpove tvrdnje da će kriminal porasti pod demokratskim predsjednikom.

Na konvenciji će govoriti supruga penzionisanog kapetana policije u St. Louisu, koji je ubijen tokom noći nasilne pljačke dok je štitio zalagaonicu.

Takođe će govoriti Patricia i Mark McCloskey, par iz St. Louisa čija je fotografija postala viralna nakon što su stajali ispred svog doma sa oružjem u rukama, dok su demonstranti marširali njihovom ulicom. Par je optužen za krivično djelo vezano za nošenje oružja.

Govoriće i Nick Sandmann, učenik katoličke srednje škole čija je interakcija sa starijim Amerikancem indijanskog porjekla u Washingtonu 2019. godine postala viralna.

Mediji su inicijalni prikazivali Sandmanna, koji je nosio kačket za natpisom Trump, kao rasističkog nasilnika koji zuri u čovjeka – što simbolizuje rastuće etničke tenzije pod predsjednikom. Međutim, dalja istraga pokazala je da Sandmann nije uradio ništa loše.

Sandmann je podnio tužbe za klevetu protiv Washington Posta i CNN - dvije medijske kuće koje je Trump redovno kritikovao kao "lažne vijesti" – obje tužbe rješene su dogovorom.

Među ostalim govornicima bit će članovi Trumpove porodice, bivša američka ambasadorica Nikki Haley i senator Tim Scott iz Južne Karoline, jedini afroamerički republikanski član gornjeg doma Kongresa. Scott je pomogao u postizanju republičkog zakona o reformi policije nakon Floydovog ubojstva koji nije usvojen.

Prva dama Melanije Trump govorit će 25. avgusta, dok će potpredsjednik Mike Pence svoju nominaciju prihvatiti u govoru 26. avgusta iz baltimorskog Fort McHenryja, gdje je vođena bitka 1814. godine koja je nadahnula Francisca Scotta Keya da napiše pjesmu koja je kasnije postala američka državna himna.

Trump se sukobio sa mnogim ličnostima u svojoj stranci zbog njegove politike i ponašanja, uključujući republikanskog predsjedničkog kandidata iz 2012. Mitta Romneyja, koji je sada senator države Utah, i bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Romney je bio jedini republikanski senator koji je glasao da se Trump osudi u suđenju oko opoziva, a vezanom za predsjednikov poziv iz 2019. godine ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

Trump je u maju kritikovao Busha nakon što je ovaj pozvao na prekid pristrasne politike u borbi protiv korona virusa. Trump je kritikovao Busha i da ga nije branio tokom istrage u Rusiji ili suđenja za opoziv.

Nakon okončanja konvencije, 27. avgusta sljedeći veliki korak u predsjedničkoj kampanji su debate između Trumpa i Bidena. Prva je planirana za 29. septembar sa još dva termina koja se očekuju u oktobru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG