Dostupni linkovi

Bajden obećao ujedinjenje nacije i 'svetlo' umesto 'tame'


Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden prihvata predsedničku nominaciju Demokratske partije
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden prihvata predsedničku nominaciju Demokratske partije

Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden (Joe Biden) poslednjeg dana Demokratske nacionalne konvencije u četvrtak, 20. avgusta, obećao je da će zaceliti zemlju opterećenu smrtonosnom pandemijom i ekonomskom katastrofom, ujedinjenjem svih Amerikanaca, uz upozorenje da će predsednik Donald Tramp (Trump) nastaviti da podstiče mržnju i strah ako bude izabran za još četiri godine u Beloj kući, preneo je Rojters (Reuters).

"Ovde i sad, dajem vam moju reč: ako mi poverite predsedništvo, izvući ću najbolje iz nas, ne najgore", rekao je Bajden pošto je prihvatio predsedniku nominaciju Demokratske partije. "Biću saveznik svetla, a ne tame".

Biden: Ujedinit ću Amerikance, boriti se s virusom i izopćiti diktatore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Bivši američki senator i bivši potpredsednik obećao je da će predstavljati sve Amerikance i da će raditi "isto tako naporno" za one koji ga ne podržavaju, čime je, kako navodi Rojters, povukao implicitni kontrast s Trampom koji je pokazao malo sklonosti da privuče glasače mimo svoje izborne baze.

Bajden je takođe oštro kritikovao Trampov odgovor na pandemiju. "Naš predsednik nije ispunio svoju osnovu dužnost naciji: nije nas zaštitio", rekao je predsednički kandidat demokrata.

Nekoliko demokrata koji su se s Bajdenom nadmetali za nomiciju, senatori Berni Sanders (Bernie Sanders), Elizabet Voren (Elizabeth Warren), Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar) i Kori Buker (Cory Booker), kao i bivši član Predstavničkog doma Beto O'Rurk (Beto O’Rourke) i preduzetnik Endru Jang (Andrew Yang) u snimljenom razgovoru su pohvalili Bajdenovu empatiju i liderstvo.

Još jedan bivši rival, milijarder i bivši republikanac Majkl Blumberg (Bloomberg) rekao je da Tramp nije uspeo ni kao biznismen ni kao predsednik.

Kao i tokom prva tri dana konvencije, demokrate su i poslednje večeri istakle značaj glasanja u jeku pandemije i upozorili na napore da sputa glasanje, ukazuje Rojters, dodajući da su Trampove nepotvrđene tvrdnje da je glasanje poštom omogućava izbornu krađu, zajedno s rezovima u Poštanskoj službi, podstakli strahove da bi neki glasači mogli biti uskraćeni za pravo glasa.

Bajden (77) u anketama ima prednost u odnosu na Trampa (74), koji će prihvatiti republikansku nominaciju za drugi mandat u Beloj kući na konvenciji te stranke sledeće nedelje.

Demokrate su tokom četiri dana konvencije pokušale da prošire podršku Bajdenu, između ostalog predstavljanjem poznatih republikanca, kao i običnih Amerikanaca koji su glasali za Trampa 2016, ali koji ga sada krive za ekonomske i zdravstvene posledice pandemije.

Više od 70 republikanskih bivših bezbednosnih zvaničnika, uključi bivše šefove FBI-ja i CIA-e, planira da podrži Bajdena u petak, ukazuje Rojters.

Tramp je ove nedelje vodio kampanju, što je, kako navodi Rojters, odstupanje od tradicije po kojoj kandidati ograničavaju svoje aktivnosti tokom konvencija rivala. U četvrtak je Tramp održao predizborni događaj blizu Bajdenovog rodnog Skrantona u Pensilvaniji, koja je važna država za pobedu na izborima.

Životni govor

Bajden je prihvatio predsedničku nominaciju koja mu je izmicala skoro tri decenije usled ličnih tragedija, političkih spoticanja i dinamičnijih rivala. Momenat njegovog trijumfa bio je, međutim, lišen drame usled pandemije COViD -19 zbog koje je govorio u skoro praznoj areni umesto pred razdraganom publikom, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Pandemija je potresla naciju i iz temelja promenila način na koji se vodi predsednička kampanja. Bajden je istakao vanredno zdravstveno stanje i ozbiljne ekonomske posledice da svoje odlike, ranije viđene kao slabosti – pre svega dugu karijeru na izabranim funkcijama, pretvori u prednosti, prestavljajući sebe kao kompetentog lidera.

Obraćanje u četvrtak uveče je životni govor 77-godišjeg Bajdena koji će biti najstariji izabrani predsednik ako porazi Trampa u novembru, ističe AP. Pre Bajdenovog govora, konvencija se oslonila na mlađu generaciju kako bi se mobilizovala njegova široka izborna koalicija.

Senatorka iz Ilionisa Tami Dakvort (Tammy Duckworth), veteranka rata u Iraku koja je izgubile obe noge, rekla je da Bajden nudi "pristojnost", dok je Kori Buker rekao je da Bajden veruje u dostojanstvo svih radnih Amerikanaca.

Pit Butidžidž (Pete Buttigieg), vojni veteran koji je javno rekao da je homoseksualac, ukazao je da je Bajden podržao istopolne brakove kao potpredsednik i pre nego što je to uradio tadašnji predsednik Barak Obama (Barack).

Bajden se iznad svega fokusirao na ujedinjenje nacije dok se Amerikanci suočavaju s dugom zdravstvenom krizom i s njom povezanom ekonomskom krizom, nacionalnim osvešćivanjem o rasnoj pravdi, ali i, kako navodi AP, s Trampom koji podstiče snažne emocije na svim stranama.

S druge strane, Bajdenov pozitivni fokus u četvrtak je istakao kontrast u odnosu na kobna upozorenja koja su prethodnih večeri izneli bivši predsednik Obama i drugi.

Demokratska partija je ove nedelje nastojala da predstavi kohezivnu viziju vrednosti i političkih prioriteta, isticanjem napora za borbu protiv klimatskih promena, pooštravanja zakona o oružju i prihvatanje humanije imigracione politike. Oni su istakli oštar kontrast s Trampovom politikom i ličnošću, prikazujući ga kao okrutnog, egoističnog i nespremnog za nacionalne krize i izazove.

Doza humora

Poslednji dan Demokratske nacionalne konvencije obeležili su i lakši momenti s moderatorkom, komičarkom Džulijom Luis-Drajfus (Julia Louis-Dreyfus), poznatoj po ulozi potpredsednice SAD u seriji "Potpredsednica" (Veep), koja je ubrizgala dozu humora i podsmeha usmerenog na Trampa i potpredsednika Majka Pensa (Mike Pence), ukazuje Rojters.

Posle videa koji je govorio o Bajdenovoj veri, ona se osvrnula na Trampov šetnju vašintonskim trgom u junu radi fotografisanja pred crkvom, kada su snage bezbednosti silom rasterali demonstrante.

"Samo se setite, Džo Bajden toliko redovno ide u crkvu da mu čak ne trebaju suzavac i gomila federalnih snaga da mu pomognu da stigne tamo", rekla je ona.

Takođe se osvrnula na deo Trampovog inauguracionog obraćanja iz 2017. godine. "Kada je Donald Tramp na svojoj inauguraciji govorio o 'američkom pokolju', pretpostavila sam da je to bilo nešto protiv čega je, a ne obećanje iz kampanje", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG