Dostupni linkovi

Demokrate i Bela kuća nastavljaju pregovore o novom paketu pomoći


Demokrate u Kongresu SAD i administracija predsednika Donalda Trampa nastavljaju u ponedeljak pregovore o novom stimulativnom paketu u cilju pomoći građanima i ekonomiji pogođenoj korona virusom, nakon što je propušten rok za produženje isplate benefita desetinama miliona nezaposlenih Amerikanaca.

Tokom vikenda je zabeležen izvestan napredak u pregovorima, ali su ostale razlike, dok su Trampovi republikanci u Kongresu po strani.

Nakon usvajanja paketa pomoći većim od tri hiljade milijarde dolara na početku pandemije, Kongres je u petak propustio rok da produži isplate od 600 dolara sedmično za nezaposlene, koji je igrao veoma važnu ulogu u podipiranju američke ekonomije, koja se suočava sa najvećim padom od Velike Depresije.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi), lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer), ministar finansija Stiv Mnučin (Steve Mnuchin) i šef osoblja Bele kuće Mark Medous (Meadows) počeli su pregovore, nakon što je lider republikanske većine u Kongresu Mič Mekonel (Mitch McConnell) obelodanio prošle sedmice predlog od hiljadu milijardi dolara, koga su odmah kritikovali pojedini senatori iz njegove stranke.

Ključna tačka sporenja u pregovorima je produženje benefita za nezaposlene. Jedan od visokih zvaničnika američke Centralne banke (Fed) je upozorio da ukoliko se ne osigura nastavak njihove isplate, to će rezultirati slabljenjem ekonomije, prenosi Rojters.

Uoči razgovora u ponedeljak, Pelozi je jasno predočila da neće prihvatiti predlog republikanaca o ukidanja isplata od 600 dolara sedmično za nezaposlene.

"Ima sve više zaraženih, preminulih, nezaposlenih, gladnih i sada bi trebalo da ukidamo vaše benefite. To se jednostavno neće dogoditi," kazala je Pelozi za Si-En-En (CNN).

Tramp želi hitan napredak u pregovorima o produženju isplate benefita za nezaposlene i zaštiti od iseljavanja građana koji nisu u stanju da plaćaju kredit za nekretnine, izjavio je njegov savetnik Piter Navaro (Peter Navarro) za Foks Njuz (Fox News).

Administracija takođe razmatra opcije da unilateralno deluje ukoliko se ne postigne sporazum o novom finansijkom stimulusu, javlja Vošington post (Washington Post).

Istovremeno, demokrate i dalje insistiraju da se oko hiljadu milijardi dolara odobri na ime pomoći vlastima u saveznim državama i na lokalnom nivou.

Bela kuća i republikanci u Kongresu žele da ograniče pomoć za nezaposlene, a odbacuju i kao preskupu pomoć saveznim državama i lokalnim vlastima, što je uključeno u paket koji su u maju usvojile demokrate u Predstavničkom domu, u kome imaju većinu.

Republikanci koji se zalažu za ograničenje pomoći za nezaposlene, kažu da ona deluje destimulativno za traženje novog posla.

Međutim, predsednik ogranka Feda u Dalau Robert Kaplan je izjavio u ponedeljak da ekonomski podaci ne sugerišu da benefit od 600 dolara sedmično ugrožava tršište radne snage.

"Mada je možda za pojedine poslodavce sada teško da zapošljavaju, ovaj benefit je pomogao u stvaranju novih radnih mesta, jer je podstakao potrošnju, tako da je ukupan efekat i dalje verovatno pozitivan," kazao je Kaplan za TV Blumberg (Bloomberg).

Pelozi je optužila u nedelju Belu kuću i Trampove republikance da u suočavanju sa zdravstvenom krihom razmišljaju kratkoročno.

"Moramo da pobedimo ovaj virus," kazala je. "To je jedna od tačaka oko koje još nismo postigli bilo kakav sporazum," dodala je Pelozi.

Istovremeno, Medouz je kazao u nedelju da nije optimističan da se može brzo postići sporazum o tako širokom spektru pitanja, pozivajući još jednom demokrate da potpišu privemeno produženje isplata benefita za nezaposlene kako bi se dobilo više vremena za pregovore.

Kako navodi Rojters, postoje oblasti u kojima demokrate i republikanci mogu da se brzo dogovore. I jedni i drugi žele produženje moratorijuma za iseljavanje, koji je zaštitio mnoge Amerikance da ne postanu beskućnici, jer su ostali bez posla zbog pandemije zbog čega ne mogu da otplaćuju kredit. Dosadašnji moratorijum je istekao 24. jula.

Takođe, postoji široka saglasnost za sledeći krug direktnih uplata građanima u cilju finansijske podrške.



XS
SM
MD
LG