Dostupni linkovi

Kon: Epidemiolozi od Kriznog štaba Srbije tražili oštrije mere


Iako je nošenje zaštitnih maski obavezno u javnom prevozu, deo građana se tih mera ne pridržava. (Na fotografiji: putnici u gradskom prevozu u Beogradu, 11. oktobar 2021.)
Iako je nošenje zaštitnih maski obavezno u javnom prevozu, deo građana se tih mera ne pridržava. (Na fotografiji: putnici u gradskom prevozu u Beogradu, 11. oktobar 2021.)

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa, epidemiolog Predrag Kon izjavio je da pozdravlja uvođenje COVID-19 propusnica, ali da su morale ranije da budu uvedene i da je medicinski deo Kriznog štaba predlagao oštrije mere.

"Epidemiološka situacija se razvila u praktično katastrofalnu, jer nigde nemamo siguran ležaj za pacijente, dakle moraju ranije da se otpuštaju pacijenti da bi se dobio prostor. Situacija je jako, jako loša", rekao je Kon 21. oktobra za televiziju Prva.

Krizni štab je 20. oktobra doneo odluku o uvođenju COVID-19 propusnica za ulazak u ugostiteljske objekte posle 22 časa. Mera stupa na snagu u subotu, 23. oktobra.

Kon je rekao da je "nezadovoljan i tužan" jer ne misli da će ta mera biti dovoljna.

"Mi smo tražili da se sve praktično što radi, zatvori u 17 časova - prevenstevno prodavnice, tržni centri, kafići i da bude otvoreno samo ono što je za namirnice, lekove i gorivo. Takođe, i zabranu javnog okupljanja iznad pet lica", rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

Govoreći o COVID-19 propusnicama, on je rekao da je neophodno pooštravanje kontrole. Kako je dodao, medicinski deo Kriznog štaba je tražio i da bude javno objavljivano ko krši mere.

Kon je rekao da svi zaposleni u ugostiteljskim objektima, koji su angažovani na mestima gde su posle 22 časa nephodne COVID-19 propusnice, moraju da ispunjavaju uslove za boravak u objektima.

Pokrenuta rasprava o onlajn nastavi

Prema njegovim rečima, virus se "žestoko spustio u cirkulaciji" među decom, tako da su neka na respiratoru, i da je "legitimno pitanje, o čemu je juče započeta rasprava, da li je trenutak da se razmišlja o onlajn nastavi".

"To zavisi od podataka, procene. Još uvek su podaci iz prosvete tavkvi da pokazuju da su se deca prvenstveno zaražavala u porodici, pa donose virus u školu ne znajući", rekao je Kon. On je naglasio da su "motor" svake respratorne epidemije kolektivi - školski, radni, sportski, slavlja, svadbe, noćni klubovi.

Janković: Nikakav efekat COVID propusnica

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković izjavio je da će efekat COVID propusnica biti "nažalost, nikakav".

On je za Radio-televiziju Srbije ocenio da bez ozbiljnih protivepidemioloških mera epidemija korona virusa ne može da se zauzda.

"Mera COVID propusnica neće biti dovoljna da zauzda epidemiju u Srbiji. Sem poruke i simboličnog efekta, propusnice neće imati efekat na smanjivanje zaraženih", rekao je Janković 21. oktobra.

Janković je istakao i da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi "jako visok".

Radojičić: Zabrinjava zaražavanje dece

Gradonačelnik Beograda, doktor Zoran Radojičić ocenio je da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, naglasivši da najviše zabrinjavaju teže kliničke slike kod dece. Kako je istakao, rešenje je, pre svega, vakcinacija odraslih, ali i dece - prema medicinskim normama koje su propisane u svetu, saopštila je gradska uprava Beograda 21. oktobra.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je 58 osoba preminulo od posledica infekcije korona virusom, čime je ukupan broj preminulih od početka pandemije povećan na 9.272‬, saopštilo je Ministarstvo zdravlja 20. oktobra. Registrovano je 7.745 novih slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG