Dostupni linkovi

U Srbiji do informacija o vakcinaciji trudnica samo naprednom pretragom


Benefit vakcinacije jači od rizika, poručuju iz SZO i američkog CDC-a. Trudnica iz Pensilvanije (SAD) na vakcinaciji, 11. februar 2021.
Benefit vakcinacije jači od rizika, poručuju iz SZO i američkog CDC-a. Trudnica iz Pensilvanije (SAD) na vakcinaciji, 11. februar 2021.

Sve je više trudnica u Srbiji koje u težem obliku oboljevaju od COVID-19 zbog čega nadležni svakodnevno apeluju da se vakcinišu, a zvanični sajtovi institucija ne nude mnogo informacija kako i pod kojim uslovima to mogu da učine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je, prema informacijama koje je dobio u ponedeljak, 18. oktobra, 25 trudnica „veoma ozbiljno bolesno“ i da „nijedna od njih nije vakcinisana“.

Samo u prvoj polovini oktobra, dve nevakcinisane trudnice preminule su usled COVID-19. Nije poznat podatak koliko je njih od početka pandemije izgubilo život. Nadležni u zdravstvu, govoreći o pojedinačnim slučajevima, podvlače da je reč o osobama koje nisu vakcinisane. Radio televizija Srbije, ne navodeći izvor podatka, nedavno je objavila da je smrtnih slučajeva od početka pandemije bilo deset.

Nije poznat ni broj do sada ukupno vakcinisanih trudnica. Iz eUprave za Radio Slobodna Evropa kažu da nemaju taj podatak. Na isto pitanje iz Ministarstva zdravlja, do objavljivanja ovog teksta, nisu odgovorili.

U Srbiji je 26. aprila 2021. zvanično preporučena vakcinacija ženama u trudnoći. Za sada samo Fajzer/Bajontek (Pfizer/BioNtech) vakcinom.

“U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu vakcine protiv COVID-19, Fajzer/Bajontek”, navodi se u Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv COVID-19 u Srbiji, dokumentu koji, između ostalih, potpisuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

Dodaje se takođe da se “trudnice, posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzer/Bajontek vakcinom u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu”.

Srbija: Vakcinacija 'na akciji'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00


Zvaničnici u Ministarstvu zdravlja na čelu sa ministrom Lončarom, pozivaju trudnice da se vakcinišu jer kažu da se nalaze u izrazito rizičnoj grupi.

S druge strane, međutim, pojedine trudnice koje su želele da se imunizuju, često bi lekari na vakcinalnim punktovima vraćali nazad ili bi im lični lekari savetovali da se ne vakcinišu.

Na ovaj problem ukazao je specijalizovani portal Bebac zbog čega je 14. oktobra saopštenjem apelovao na nadležne u resoru zdravstva da usaglase stavove. Ovaj sajt namenjen roditeljima i trudnicama, konstatuje u saopštenju da, od početka vakcinacije u Srbiji, “trudnice slušaju oprečne savete”.

“Uprkos apelima ginekologa i izgubljenim životima trudnica, protokoli za vakcinaciju trudnica su kasnili, a one koje su želele da se vakcinišu bile su vraćene sa punktova za vakcinaciju. Tada su ginekolozi govorili jedno, epidemiolozi i Krizni štab drugo”, navodi se u saopštenju ovog portala.


Ukoliko bi trudnica u Srbiji želela da se informiše o vakcinaciji i pronađe više podataka o preporukama zdravstvenih radnika kada i kojom vakcinom da se vakciniše, morala bi dosta da pretražuje na sajtovima zvaničnih institucija (Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje “Batut”).

Čak i, na početku teksta, navedeno Stručno-metodološko uputstvo nije tako lako naći na sajtu Insituta za javno zdravlje “Batut”, već je za to potrebna uporna pretraga. Da zvanični portali koji u različitim segmentima prate epidemiju korona virusa u Srbiji nisu usinhronizovani, govori i podatak sa vladinog sajta vakcinacija.gov.rs.

Ova stranica dnevno ažurira podatke o broju vakcinisanih. Na njemu u okviru rubrike “Pitanja i odgovori” kod pitanja da li trudnice i majke koje doje mogu da prime vakcinu, i dalje piše stara informacija: “Trenutno nisu dostupni podaci o bezbednosti primene vakcina protiv COVID-19 kod trudnica i dojilja.”

Na ovom sajtu takođe nije naveden podatak o tome koliko je trudnica do sada vakcinisano u Srbiji.

Borba protiv lekara-antivaksera

U pokušaju da se suprotstavi pogrešnim preporukama koje svojim pacijentima, uključujući i trudnice, daju pojedini lekari, Ministarstvo zdravlja, otvorilo je od 14. oktobra mobilni broj preko kojeg građani, putem Viber aplikacije, mogu da prijave takve lekare.

“Ukoliko lekar bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga savetuje pacijentu da se ne vakciniše, sve takve nepravilnosti biće procesuirane pred sudom časti Lekarske komore Srbije, odnosno biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ekspoze: Treba li vakcinacija da bude obavezna?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:54 0:00

Koji su rizici?

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (National Health Service, NHS) pozvala je 11. oktobra trudnice da se vakcinišu u što većem broju budući da najnoviji podaci, kako je saopšteno, pokazuju da gotovo 20 odsto najtežih COVID pacijenata čine trudnice koje nisu vakcinisane.

NHS navodi da je od jula meseca svaki peti pacijent koji je privezan na EKMO (ECMO) aparat za održavanje pluća, bila nevakcinisana trudnica. EKMO odnosno ekstrakorporalna membranska oksigenacija je poslednja slamka u pokušaju da se sačuva život jer za ovim aparatom lekari posežu u situacijama kada ni respirator više ne daje rezultate.

NHS poručuje da je vakcina bezbedna i efikasna tokom trudnoće i da je preporučuju i kliničari i relevantne zdravstvene organizacije. Od svih žena uzrasta 16 do 49 godina, koje su na intenzivnoj nezi u Velikoj Britaniji, gotovo trećina (32%) su nevakcinisane trudnice, poručuje NHS.

Delta soj povećao rizike

U poređenju sa slučajevima koronavirusa ranije tokom pandemije, infekcije Delta varijantom dovode do lošijih ishoda kod nevakcinisanih trudnica, ukazuju podaci s početka oktobra koje je objavila agencija Rojters pozivajući se na istraživanje Američkog stručnog časopisa za akušerstvo i ginekologiju.

Lekari su proučavali 1.515 COVID pozitivnih trudnica koje su u periodu od maja 2020. do septembra 2021. prošle kroz veliki javni zdravstveni sistem u Dalasu. Procenat teških ili kritičnih slučajeva među trudnicama bio je pet odsto početkom 2021. Krajem leta, kada je Delta soj uzeo maha, broj hospitalizovanih trudnica uvećan je na između 10 i 15 procenata.

Američki CDC: Benefit vakcinacije jači od rizika

Krajem septembra američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) objavio je hitan zdravstveni savet u kome poziva na obimniju vakcinaciju trudnica i porodilja kao i žena koje planiraju trudnoću da bi se sprečili teži oblici bolesti, smrtni ishodi i druge neželjene posledice.

“Zdravstveni savet CDC snažno preporučuje vakcinaciju protiv COVID-19 pre ili tokom trudnoće jer korist od vakcinacije kako za trudnice tako i za fetus ili odojče prevazilaze sve poznate ili potencijalne rizike”, navodi CDC i poziva zdravstvene radnike da edukuju trudnice o svim prednostima vakcinacije i bezbednosti preporučenih vakcina.

Sličnu preporuku dala je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO). I ona podvlači da je benefit vakcinacije veći od poznatih rizika. Porodiljama se poručuje i da dojenje ne prekidaju zbog vakcine koja, kako tvrde, može samo da pomogne kako majci tako i bebi.

XS
SM
MD
LG