Dostupni linkovi

Manji protest u Beogradu zbog najave uvođenja COVID propusnica


Okupljeni su rekli da se protive ovoj meri i da će ona biti na štetu ugostitelja, Beograd 20. oktobar 2021.
Okupljeni su rekli da se protive ovoj meri i da će ona biti na štetu ugostitelja, Beograd 20. oktobar 2021.

Ispred Skupštine Srbije 20. oktobra uveče okupila se manja grupa građana zbog najave da će u Srbiji biti uvedene COVID propusnice.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije istog dana da se od 23. oktobra u Srbiji se uvode COVID propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru i da će ta mera važiti u ugostiteljskim objektima nakon 22 sata.

Na skupu ispred Skupštine Srbije okupljeni su u govorima rekli da se protive takvoj meri i da će ona biti na štetu ugostitelja. Oni su takođe rekli i da je reč o "naci propusnicama".

U govorima su takođe negirali efikasnost vakcina i opasnost korona virusa, od koga je u svetu umrlo više od pet miliona ljudi.

Među demonstrantima su i neki ugostitelji, ali i desničarske grupacije, među kojima je i "Narodna patrola", koja je i ranije organizovala slične skupove.

Kako je najavila premijerka Brnabić, Vlada Srbije će 21. oktobra na svojoj redovnoj sednici usvojiti dopunjenu uredbu koja će dozvoliti da pravno lice, preduzetnik ili organizatori događaja dobije ovlašćenje da proveri COVID propusnice na ulazu ugostiteljskog objekta.

Kako je objasnila, validan COVID sertifikat podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrdu o preležanoj koroni ne stariji od sedam meseci.

Srbija poslednjih nedelja beleži više hiljada novozaraženih na dnevnom nivou, a oko 50 osoba dnevno premine od posledica korona virusa, a 9. oktobra je zvanično prešla broj od milion zaraženih od početka pandemije.

Od početka epidemije u Srbiji od COVID-19 preminulo je 9.272 osoba, registrovano 1.070.705 slučajeva, a testirano ukupno 6.070.752 ljudi.

XS
SM
MD
LG