Dostupni linkovi

Komšić zatražio od EU kandidatski status za BiH


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na konferenciji za medije 18. oktobra 2021.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na konferenciji za medije 18. oktobra 2021.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić uputio je pismo najvišim dužnosnicima Evropske komisije u kojem je zatražio da institucije EU ''stave u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini''.

U pismu koje je uputio predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, komesaru EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, te Oliveru Varhelyju, komesaru za susjedsku politiku i proširenje, Komšić se prvo osvrnuo na trenutnu invaziju Rusije na Ukrajinu koja je 28. februara zatražila članstvo u EU.

Osvrtnuo se na usklađivanje vanjske politike BiH sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije te kazao da je ''više nego ikada je potrebno europsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan dio Evrope, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU''.

Naveo je i da ta vizija BiH i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji počiva na Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Pismo Željka Komšića evropskim zvaničnicima
Pismo Željka Komšića evropskim zvaničnicima

Potom je podsjetio kako je Evropska komisija u svome Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji istaknula 14 ključnih prioriteta koji imaju za cilj dovođenje BiH u sposobnost da ostvari kandidatski status.

Kriteriji nisu ispunjeni

Nakon obavljenog pregleda napretka bi se otvorio EU pregovarački proces po klasterima i novoj metodologiji.

''Dio ključnih prioriteta je ostvaren, dok drugi dio još uvijek, nažalost nije. Međutim, ako uzmemo u obzir da bi se dodjelom kandidatskog statusa BiH stvorio novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti moje zemlje, onda bi to svakako imalo svoj niz pozitivnih efekata na sveukupnu sigurnost i stabilnost BiH, a time i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana'', naveo je Komšić.

Dodao je kako kandidatski status ne znači i automatsko pokretanje pregovaračkog procesa te da to ostavlja dovoljno vremena da se nakon obavljenog pregleda napretka istaknu uvjeti kojim bi se BiH dovela u stanje da kvalitetno i bez unutarnjih blokada uđe u proces pregovora sa EU ispunjavajući kriterije iz Kopenhagena.

Koliko je uvjeta postavljeno i ispunjeno
Koliko je uvjeta postavljeno i ispunjeno

''U tom periodu, treba učiniti niz reformi, kako bi Bosna i Hercegovina bila osposobljena za pregovarački proces. Među njima su svakako reforma ustava, odnosno političkog sistema u cilju postizanja demokratizacije društva i standarda ljudskih prava'', naveo je Komšić.

Dodao je kako je ''ključno otkloniti sve etničke podjele koje uzrokuju različite političke blokade, kako bi državne institucije mogle dovoljno brzo i efikasno obavljati svoj reformski posao''.

Put BiH prema EU

Bilateralni odnosi BiH i EU-a razvijaju se duže od 25 godina. Evropska zajednica je 1997. godine BiH pružila mogućnost korištenja tzv. autonomnih trgovinskih povlastica.

Šest godina je proteklo do službenog pokretanja pregovora 2005. godine o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tehnički dio pregovora završio je 2007. i nakon ispunjenja i političkih uvjeta.

Sporazum je potpisan 2008. godine, ali nije odmah stupio na snagu. Suradnja se odvijala u sklopu Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima.

BiH u Briselu: Do statusa kandidata preko ispunjenih 14 prioriteta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Građani BiH su 2010. godine dobili mogućnost putovanja u Šengenski prostor, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 2015. godine.

U međuvremenu su Slovenija (2004). i Hrvatska (2013.) postale punopravne članice EU-a.

BiH je 2016. godine podnijela Zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao posljednja zemlja Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova kojeg kao neovisnu državu ne priznaju članice EU-a Španjolska, Slovačka, Cipar, Rumunjska i Grčka.

Nakon dobivanja Upitnika Evropske komisije, BiH je trebalo 14 mjeseci da odgovori na prva 3.242 pitanja i još osam mjeseci da odgovori na dodatnih 655 pitanja.

Usprkos uspostavljenom mehanizmu koordinacije za pitanja koja se tiču EU, vlasti se nisu mogle dogovoriti da dostave odgovore na 22 pitanja: jedno iz političkih kriterija, četiri iz regionalne politike i 17 pitanja iz politike obrazovanja.

Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definirano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja - Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave – koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

BiH predala odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG