Dostupni linkovi

Izabrano novo rukovodstvo DNS-a


Sastanak DNS-a i SNSD-a na čelu sa Miloradom Dodikom u oktobru, ilustrativna fotografija
Sastanak DNS-a i SNSD-a na čelu sa Miloradom Dodikom u oktobru, ilustrativna fotografija

Na čelu Demokratskog narodnog saveza (DNS), dugogodišnjeg koalicionog partnera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, do lokalnih izbora biće Nenad Nešić, njegov zamjenik Milan Radović a generalni sekretar Darko Banjac, odlučeno je na hitnoj sjednici predsjedništva DNS-a u Banjaluci, zakazanoj zbog neopozive ostavke predsjednika stranke Marka Pavića i generalnog sekretara Dragutina Rodića.

Stranački izbori će biti održani nakon lokalnih izbora.

Novo rukovdstvo je izabrano nakon višečasovne i burne rasprave. Radović je odbio da bude na čelu stranke, a Banjac nije imao dovoljno podrške za tu poziciju, pa je na kraju odlučeno da privremeni predsjednik bude Nešić.

Marko Pavić podnio je u utorak neopozivu ostavku na funkciju predsjednika DNS.

„Ostavku podnosim iz zdravstvenih razloga, jer bi dalja aktivnost ugrozila moje zdravlje, pa i sam život", kazao je Pavić.

On je rekao i da želi da doprinese razrješavanju problema koji prate tu stranku od saopštavanja rezultata posljednjih parlamentarnih izbora.

Pored Pavića, neopozivu ostavku je podnio i zamjenik predsjednika DNS-a i generalni sekretar Dragutin Rodić. Kao razlog naveo je Pavićevu ostavku, ocjenjujući da bi njegov politički rad u ovakvim okolnostima na navedenim stranačkim funkcijama bio besmislen.

Nezvanično Pavić je podnio ostavku zbog gubitka podrške većine u Predsjedništvu DNS-a zbog toga što je za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine predložio Draška Aćimovića.

Prijava protiv Božovića

Potpredsjednik stranke Nenad Nešić nasuprot Pavićevom prijedlogu je za ministra predložio Mlađena Božovića, što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH prihvatio.

Inače, Božovića, koji se izjašnjava kao Crnogorac, kao direktora Fonda za povratak BiH (na toj funkciji je bio punih 11 godina) tužila je Sudu BiH uposlenica Fonda Irina Lovrić, prijavljujući ga za mobing, fizički napad i korupciju.

Tada je dobila status prve zaštićene prijaviteljice korupcije.

Na osnovu njene tužbe Sud BiH je, u provostepenom postupku, krajem 2016. godine donio presudu u kojoj se potvrđuje postojanje mobinga, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH dvije godine kasnije presudilo da nije bilo mobinga, što znači da je Božović oslobođen optužbi.

Na vijest da bi Božović mogao biti ministar najavila je štrajk svakog dana tokom trajanja mandata na trgu ispred zgrade Parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Božović je za Radio Slobodna Evropa 19. decembra izjavio da ne osjeća moralnu ni krivičnu odgovornost.

Predsjedavajući Savjeta ministara BIH, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, u ponedjeljak, je saopštio poslanicima da je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stigla provjera za Mlađena Božovića.

"Na osnovu dokumenta koji smo dobili iz SIPA-e sve provjere su uspješno okončane za ministra za ljudska prava i izbjeglice Božovića. Zbog poslovničkih nemogućnosti danas ga nisam predložio", rekao je Tegeltija.

Zastupnički dom Parlamenta BIH u ponedjeljak je potvrdio imenovanje ministara i zamjenika u Savjetu ministara, a kako je rečeno, Božovićevo imenovanje će biti obavljeno na jednoj od narednih sjednica.

Smjena ministra

Istovremeno sa Pavićevom ostavkom, smijenjen je i ministar saobraćaja u Vladi Republike Srpske (RS) Neđo Trninić, koji je član Demokratskog narodnog saveza (DNS). U izjavi za Radio Slobodna Evropa(RSE) Trninić ističe da još uvijek nije zvanično smijenjen, ali da je o smjeni obaviješten u toku dana.

"Još uvijek nisam zvanično smijenjen, ali biću smijenjen sigurno. Mislim da se čekaju određene procedure, tako da očekujem da će to biti, ili sutra, ili u četvrtak", potvrdio je Trninić.

Smjenu ministra saobraćaja u Vladi RS Neđe Trninića odobrili su predsjednik Narodne skupštine Nedjeljko Čubrilović i predsjednica RS Željka Cvijanović. Demokratski narodni savez (DNS) dugogodišnji je koalicioni partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

XS
SM
MD
LG