Dostupni linkovi

OHR: Očekujemo da Vijeće ministara pokrene BiH naprijed


Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu

Kancelarija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) očekuje da Vijeće ministara BiH odmah počne preduzimati potrebne korake da zemlju pokrene naprijed u skladu s njenim obavezama i deklariranim ciljevima, saopšteno je iz OHR-a.

“Puno poštivanje i kontinuirano provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, fokusiran i ubrzan reformski put, uključujući i unapređenje ekonomije, vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije , to je ono što treba Bosni i Hercegovini i što se očekuje od Vijeća ministara BiH da realizira. Osim ovih prioriteta, očekivanja građana BiH također idu u pravcu da se vrijeme izgubljeno u proteklih petnaest mjeseci mora nadoknaditi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se i da "kako bi se ostvario taj cilj, usvajanje dovoljno velikog budžeta za 2020. godinu na nivou koji omogućava institucijama BiH da izvršavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, bio bi ključni instrument Vijeća ministara BiH".

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je, u ponedjeljak, u Sarajevu, Vijeće ministara BiH.

"Za" je glasalo 29 zastupnika, osam je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Predsjedavajući, ministri, zamjenici ministara Vijeća ministara BiH položili su zakletvu, nakon čega je sjednica završena.

Mandatar za Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija je predložio Biseru Turković za ministricu inostranih poslova BiH, Stašu Košarca za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vjekoslava Bevandu za ministra finansija i trezora BiH, Vojina Mitrovića za ministra komunikacija i transporta BiH, Ankicu Gudelјević za ministricu civilnih poslova BiH, Josipa Grubešu za ministra pravde BiH, Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti BiH i Sifeta Podžića za ministra odbrane BiH.

Zoran Tegeltija je saopštio poslanicima da je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stigla provjera za kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića.

"Na osnovu dokumenta koji smo dobili iz SIPA-e sve provjere su uspješno okončane za ministra za ljudska prava i izbjeglice Božovića. Zbog poslovničkih nemogućnosti danas ga nisam predložio", rekao je Tegeltija.

Također, Zastupnički dom PSBiH u ponedjeljak se nije izjasnio ni o imenovanju Vladimira Mijatović (Socijalistička partija) za zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Kako je ranije saopšeno, sporna je Mijatovićeva diploma, zbog čega su potrebne dodatne provjere.

XS
SM
MD
LG