Dostupni linkovi

Komisija - korak ka rešavanju spora o granici


Mapa Kosova
Mapa Kosova

Kosovska opozicija nastavlja da se oštro protivi trenutno obeleženoj granici između Kosova i Crne Gore, uz obrazloženje da taj sporazum „šteti teritorijalnoj celovitosti Kosova“. Za opoziciju, najbolje rešenje bi bilo da se proces preispita.

Kosovski lideri predložili su formiranje komisije sa međunarodnim stručnjacima iz EU i SAD-a, koji bi uvidom u svu dokumentaciju utvrdili ukoliko je Kosovo teritorijalno oštećeno kao što tvrdi opozicija.

U međuvremenu, Stejt Department je pregledao detalje dokumentacije kosovske nadležne komisije koja je radila na pitanju demarkacije, te utvrdio da je razgraničena granica blisko povezana sa onom iz Ustava 1974. Pregledane su i mape od 1940., te je potvrđeno da granice iz Sveobuhvatnog predloga specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija iz 2007. te potom i iz Ustava Kosova, takođe odgovaraju ranije određenim granicama.

Bez obzira na to, opoziciona Alijansa za budućnost Kosova u saopštenju je navela da je jedan broj stručnjaka, koji nisu deo partije, pronašao brojne neregularnosti prilikom obeležavanja granice sa Crnom Gorom. Zbog toga ova partija insistira da Vlada odredi novu kredibilnu komisiju sa međunarodnim stručnjacima kako bi se ovo pitanje okončalo.

„Niko ne treba da se plaši od ponavljanja procesa demarkacije, zato što su greške uvek moguće, a u ovom konkretnom slučaju su i evidentne“, kažu u Alijansi.

Kosovski analitičar, Haljilj Matoši, ocenjuje da je saopštenje američkog Stejt Departmenta nastavak priče državnog sekretara, Džona Kerija kada je u Prištini govorio o sporazumu o Zajednici opština sa srpskom većinom, kojem se opozicija takođe protivi.

“Amerikanci, osim što sponzorirali oslobađanje Kosova, sponzor su i kosovske nezavisnosti. Premda, kao što je rekao državni sekretar, njihova toliko velika investicija ne dozvoljava ugrožavanje teritorijalnog, odnosno suverenog integriteta Kosova. Saopštenje Stejt Departmenta ostavlja opoziciju bez izgovora“, kaže Matoši.

On dodaje da sama činjenica da je to izjavio jedan veliki prijatelj Kosova, te i činjenica da se crnogorska vlada pokazala da je spremna za saradnju po ovom pitanju, govori da se ne radi o gubitku 8.000 hektara Kosova.

„Opozicija se bavi neosnovanim izgovorima od kojih ne može tek tako da se povuče“, dodaje on.

XS
SM
MD
LG