Dostupni linkovi

Predsednica Kosova: Danas smo daleko od projekta EU


Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da Kosovo ne sme da rizikuje partnerstvo sa međunarodnim faktorom, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Na 40. godišnjici od osnivanja Akademije nauka i umetnosti Kosova, Jahjaga je poručila političkim partijama i institucijama da ne ometaju već da unaprede političku agendu izgradnje države Kosova, za šta su dobili poverenje od građana.

"Mi ne smemo da dovedemo u opasnost partnerstvo sa međunarodnim faktorom, posebno sa SAD-om, niti da gušimo demokratske razvoje i da otežavamo život građana zemlje, čije poverenje u svakoga od nas - bilo institucionalnim liderima ili partijskim - bledi svakoga dana sve više. Treba da budemo uz građane zemlje, jer njihov glas nas je izabrao da budemo u njihovoj službi, kako bismo im garantovali drugačiju budućnost", kazala je ona.

Jahjaga je na kraju svog petogodišnjeg mandata kao predsednica države. Nakon svog oštrog i kritičnog govora u Skupštini Kosova, prilikom godišnjeg obraćanja, ona je i u Akademiji nauka i umetnosti rekla da političko rukovodstvo ima za obavezu da okonča izgradnju i konsolidaciju države Kosovo.

Tim povodom je rekla da prouzrokovana kašnjenja u formiranju zakonske države Kosovo i dalje drži daleko od evrointegracija.

Suzavac u Skupštini Kosova, 14. decembar 2015.
Suzavac u Skupštini Kosova, 14. decembar 2015.

"Mi smo danas daleko od projekta EU: ne samo zato što nismo postigli da prevaziđemo naše unutrašnje razlike i da sastavimo strategiju za učlanjenje, već i zato što nismo uspeli da na međunarodnoj sceni još više ojačamo argumente jedne pravne države koja bi nas učinila partnerom i u regionu i u Evropi", navela je ona.

Kosovo je u odnosu sa EU ove godine potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a u međuvremenu kosovske vlasti oštro su reagovale na glasine da Kosovo ni sledeće, 2016. godine neće dobiti zeleno svetlo za liberalizaciju viza.

Odlaganje liberalizacije, rekao je prvi zamenik premijera Hašim Tači, može dovesti u rizik sve važne procese u zemlji, uključujući dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

U vezi odnosa sa Srbijom, u petak je govorio i predsednik Akademije nauka i umetnosti Hivzi Isljami, ocenivšti da Srbija još uvek nije uspela da se udalji od prošlosti i iracionalnih politika u odnosu sa Kosovom.

"Mi se i danas suočavamo sa kratkovidnim poricanjem prošlosti, sa oživljavanjem memoranduma koji zahtevaju naš nestanak. Primer srpsko-ruske propagande protiv članstva Kosova u UNESCO još jednom je to dokazao", kazao je Isljami.

Jahjaga je u četvrtak za govornicom izjavila da je zemlju zahvatila duboka politička i moralna kriza, ali i u vreme "neviđenog sukoba unutar političke klase kojima su građani poverili poverenje za konsolidaciju i jačanje suvereniteta i državnosti".

XS
SM
MD
LG