Dostupni linkovi

Kerry u Prištini: Zajedničkim radom na rušenju "Islamske države"


Konferencija za medija, Isa Mustafa i John Kerry, Priština, 2. decembar 2015.
Konferencija za medija, Isa Mustafa i John Kerry, Priština, 2. decembar 2015.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u sredu u Prištini da je potrebno više rada kako bi se uništila "Islamska država", te dodao da za to postoji posvećenost.

"Svi moramo više da radimo u tom pravcu. Upravo sam se vratio iz Brisela, iz NATO-a, gde smo razgovarali o načinima kako da se suprotstavimo i šta da uradimo kako bi uništili 'Islamsku državu'. Posvećeni smo da to uradimo u narednim danima", kazao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

John Kerry ističe da je osnažena važna ideja poput otvaranja vrata NATO-a Crnoj Gori.

"Ali, moramo da nastavimo da radimo zajedno, a kako bi se izborili sa lažnim obećanjima 'Islamske države' koja ekstremisti koriste kako bi primamili mlade ljude u život koji ne vodi nikuda, u smrtni kraj", navodi Kerry.

Kerry je rekao i da su Sjedinjene Američke Države i Kosovo usko sarađivale u borbi protiv ekstremizma i terorizma, te da je Kosovo dobar primer za region u hapšenjima visoko-rangiranih osoba iz te oblasti, ali i za uspostavljanje jakog zakonodastva za borbu protiv terorizma.

Sastanak sa kosovskim liderima bio je produktivan, kazao je on, a razgovaralo se i o ekonomskim pitanjima, bezbednosti, izazovima sa kojima se suočava Skupština Kosova, te i o mogućnostima za mlade na Kosovu.

Američki državni sekretar je kazao da je Kosovo postiglo velika dostignuća na putu euroatlanskih integracija, te da je to direktan rezultat spremnosti Kosova da postigne napredak u dijalogu sa Srbijom.

Sjedinjene Države poštuju i posvećene su dijalogu Kosova i Srbije, stoga je Kerry, kako je rekao, pre odlaska u Beograd gde će se sastati sa srpskim premijerom, odlučio da poseti i Prištinu da bi razgovarao i sa kosovskom stranom.

"Svesni smo da sporazumi koje je Kosovo potpisalo nisu laki i da su to bile teške političke odluke, ali sposobnost donošenja tako teških odluka za dobrobit zemlje naziva se lideršip. Ja sam danas ovde da vam prenesem poštovanje predsednika Obame i američkog naroda na takvom lideršipu", kazao je Kerry.

"Ne grešite. Nećemo podržati nijedan sporazum koji preti suverenitet, bezbednost ili nezavisnost Kosova. Mnogo smo investirali zajedno sa vama da bi budućnost Kosova bila u riziku", naglasio je on.

John Kerry i Isa Mustafa, fotografija sa prištinskog aerodroma, 2. decembar 2015.
John Kerry i Isa Mustafa, fotografija sa prištinskog aerodroma, 2. decembar 2015.

Kerry je dodao da je potrebno više rada na spovođenju vladavine zakona, slobode izražavanja, te dodao da, dok su mirni protesti osnova za svaku demokratiju, nasilje je neprihvatljivo.

"Skupština Kosova treba da bude mesto gde se vodi značajna rasprava o javnim politikama, gde građani u miru mogu slušati jedni druge, bez obzira koliko se protive određenim idejama. Sloboda izražavanja znači da ljudi imaju pravo da kažu ono što misle, iako im se ne svidi to. To će posle dovesti do novih ideja, novih napora a kako bi se pronašlo zajednička sredina", naveo je John Kerry.

On je dodao da se rasprava treba voditi u Skupštini, koja predstavlja hram demokratije, mesto poštovanja, a ne mesto gde se baca suzavac ili šalju pretnje.

"Sve partije trebaju da osude upotrebu nasilja u javnom životu, i treba da se posvete mirnim angažovanjima kako bi rešili razlike a u interes zemlje", poručio je Kerry, dodajući da se i svi građani, bez obzira na razlike, trebaju jednako tretirati.

"To zahteva i da Kosovo ispuni obećanje o formiranju Specijalnog suda kako bi se rešili svi ti navodi, a kako bi se narod pomirio", naglasio je Kerry.

S druge strane, premijer Isa Mustafa zahvalio se državnom sekretaru na pruženoj podršci SAD-a Kosovu, slobodi i nezavisnosti zemlje. On je kazao da Kosovo ostaje posvećeno trajnom prijateljstvu sa SAD-om i izgradnji demokratskih vrednosti "služeći se vašom državom kao primer".

Mustafa je rekao da je Vlada Kosova, i pored nasilnih koraka opozicije kako bi sprečila formiranje Zajednice i sprovedbu Sporazuma o Demarkaciji sa Crnom Gorom, odlučna da nastavi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, a dok sporazumi čekaju na ocenu kompetentnih organa.

Kerry je obećao da će ponovo posetiti Kosovo na duži vremenski interval.

Podsetimo, John Kerry se na prištinskom aerodromu sastao sa premijerom Isom Mustafa, i njegovim zamenicima Hašimom Tačijem i Branimirom Stojanovićem. Dočekali su ga američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie i premijer Mustafa, kao i počasna garda Bezbednosnih snaga Kosova.

Kerry iz Prištine putuje za Beograd gde će učestvovati na zasedanje Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 3. i 4. decembra, a povodom tog događaja, Kerry je kazao da "čeka na dan kada će Kosovo takođe da prisustvuje takvom događaju kao ravnopravan član".

XS
SM
MD
LG