Dostupni linkovi

Trump neće blokirati svjedočenje Comeya u Kongresu


Donald Trump, pedsjednik SAD
Donald Trump, pedsjednik SAD

Američki predsjendik Donad Trump neće blokirati svjedočenje bivšeg direktora FBI Jamesa Comeya čije je svjedočenje pred Kongresom zakazano ove sedmice, saopštila je Bijela kuća u ponedjeljak.

"U cilju obezbjeđivanja brzog i temljenog ispitivanja činjenica kroz senatski Komitet za obavještajne službe, predsjednik Trump neće upotrijebiti svoju izvršnu privilegiju u vezi sa svjedočnjem Jamesa Comeya" saopštila je portparolka Bijele kuće, Sarah Huckabee Sanders.

Comey je vodio istragu Federalnog istražnog biroa o novodima o ruskom miješanju u prošlogodišnje predsjedničke izbore i vezama Trumpovog izbornog tima sa Rusima, kada ga je predsjednik SAD otpustio prošlog mjeseca.

Da je Trump primijenio izvršnu privilegiju i blokirao Comeya, o čemu se razmišljalo u Bijeloj kući tokom vikenda, dodatno bi bila podgrijana teza da želi nešto da sakrije u vezi istrage FBI o Rusiji.

Bilo je izvještaja da Comey planira da govori o razgovorima koje je vodio sa Trumpom u kojima je američki predsjednik vršio pritisak na direktora FBI da odustane od istrage o njegovom bivšem savjetniku za sigurnost Michaelu Flynnu, koji je otpušten jer nije govorio istinu o svojim kontaktima sa ruskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG