Dostupni linkovi

Trump neće blokirati svjedočenje Comeya u Kongresu


Donald Trump, pedsjednik SAD

Američki predsjendik Donad Trump neće blokirati svjedočenje bivšeg direktora FBI Jamesa Comeya čije je svjedočenje pred Kongresom zakazano ove sedmice, saopštila je Bijela kuća u ponedjeljak.

"U cilju obezbjeđivanja brzog i temljenog ispitivanja činjenica kroz senatski Komitet za obavještajne službe, predsjednik Trump neće upotrijebiti svoju izvršnu privilegiju u vezi sa svjedočnjem Jamesa Comeya" saopštila je portparolka Bijele kuće, Sarah Huckabee Sanders.

Comey je vodio istragu Federalnog istražnog biroa o novodima o ruskom miješanju u prošlogodišnje predsjedničke izbore i vezama Trumpovog izbornog tima sa Rusima, kada ga je predsjednik SAD otpustio prošlog mjeseca.

Da je Trump primijenio izvršnu privilegiju i blokirao Comeya, o čemu se razmišljalo u Bijeloj kući tokom vikenda, dodatno bi bila podgrijana teza da želi nešto da sakrije u vezi istrage FBI o Rusiji.

Bilo je izvještaja da Comey planira da govori o razgovorima koje je vodio sa Trumpom u kojima je američki predsjednik vršio pritisak na direktora FBI da odustane od istrage o njegovom bivšem savjetniku za sigurnost Michaelu Flynnu, koji je otpušten jer nije govorio istinu o svojim kontaktima sa ruskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG