Dostupni linkovi

Kome treba počast za Praljka?


Fotografija sa komemoracije Praljku u Zagrebu 2017. godine
Fotografija sa komemoracije Praljku u Zagrebu 2017. godine

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je komentarisala svoj kritikovani potez, objavu fotografije osuđenog za ratne zločine Slobodana Praljka, koji je u haškoj sudnici počinio samoubistvo 2017. godine, na društvenim mrežama povodom dvogodišnjice njegove smrti.

Na to je u intervjuu za Mediaservis rekla: "In memoriam jednom hrvatskom generalu i neću dalje objašnjavati".

Na podsjećanje novinarke da je on "osuđeni ratni zločinac", hrvatska predsjednica kazala je:

"Neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskoga naroda, odslužio je ono za što se osuđen. Dogodilo se što se dogodilo. Veliki propust Haškoga suda. Neću to dalje komentirat".

Prethodno su neki bh. portali u subotu uveče, a zatim u nedjelju ujutro i hrvatski Jutarnji list, objavili njen post sa Facebooka, koji je prvo postavljen, a potom ubrzo i obrisan. Predsjednica se o tome do danas nije javno oglašavala, kako bi potvrdila ili demantovala, da je post objavila.

Njen portparol Ivana Crnić u nedjelju nije odgovarala na telefonske pozive Radija Slobodna Evropa (RSE) i poruke da objasni da li je vijest tačna, a predsjedničina objava uklonjena, ili je posrijedi nesporazum.

Zločini za koje je osuđen Praljak

U presudi Žalbenog vijeća haškog Tribunala, kojom je Praljak osuđen na 20 godina zatvora, stoji da je u periodu od jeseni 1992. do 9. novembra 1993. Slobodan Praljak imao velike ovlasti. Rukovodio je oružanim snagama Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Učestvovao je u rukovođenju i planiranju operacija HVO-a u Mostaru, uključujući i operaciju od 8. novembra 1993, koja je dovela do rušenja Starog mosta.

U presudi se navodi kako je Praljak znao da će u opštini Mostar biti počinjeni zločini, konkretno, znao je za rušenje zgrada u istočnom Mostaru (uključujući džamije i Stari most), za ubistva, ranjavanje i napade na članove međunarodnih organizacija.

"Slobodan Praljak je pravi general, a Kolinda Grabar Kitarović je prava predsjednica, prava žena", ovako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) prokomentarisao jedan od većinskih hrvatskih stanovnika zapadnog dijela Mostara, koji nije želio reći svoje ime.

Građani: 'Agresija bez oružja'

Građani sa istočne strane Mostara, većinski naseljene Bošnjacima, koji su na svojoj koži osjetili ratno djelovanje Slobodana Praljka, imaju, međutim, drugačije mišljenje.

"Nije nju briga ni za Praljka. Mi svi znamo da je ona došla po glasove", smatra jedan od građana Mostara, kojeg smo snimili na Bulevaru, nekadašnjoj liniji razdvajanja, koji takođe nije želio reći svoje ime.

Stanovnici Jablanice, mjesta na putu od Mostara ka Sarajevu većinski naseljenog Bošnjacima, smatraju krajnje neprimjerenim ponašanjem odavanje počasti bilo kome koje osuđen za ratni zločin.

Jablaničanin Semir Muslić kako je to "jedna vrsta agresije Hrvatske bez oružja".

"Žalosno je da se slave presude haškog Tribunala, pogotovo udruženog zločinačkog poduhvata (UZP-a)", kaže Jasmin Hujdur za RSE.

"Ako je sud presudio jedno, mislim da ne bi trebalo to opet da se vraća, prije svega zbog ovih žrtava i svega što su preživjeli. Sve dok ne budemo počeli da poštujemo presude, nema napretka u ovoj državi", smatra Jablaničanin Ozren.

Bez zvaničnih reakcija

Zvaničnih reakcija u BiH nije bilo. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije želio komentarisati ovaj potez koleginice iz Hrvatske. Potvrdili su to iz njegovog kabineta za RSE.

Politički analitičar Esad Bajtal kaže kako Grabar Kitarović nije uradila ništa novo, već samo nastavila odnos prema BiH, kakav je bio i na početku njenog mandata.

"To je tragično i žalosno i sa ljudskog i sa civilizacijskog aspekta. Dakle, oni iz taktičkih razloga pričaju jedno, uključujući i nju, a u praksi rade nešto sasvim drugo. To sve potpada u velikodržavnu strategiju koja se nije promijenila od 90-ih godina", smatra Bajtal.

Političke stranke: Direktno vrijeđanje žrtava

Kada su u pitanju političke stranke, među prvima je reagovala je Stranka demokratske akcije (SDA). U saopštenju za javnost iz ove stranke navode kako "odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina".

"U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima", navodi se u saopštenju SDA.

Reagovao je i Nezavisni blok, koji smatra sramotnim glorifikaciju presuđenih ratnih zločinaca i konstantno insistiranje na oživljavanju propalih zločinačkih projekata, kakva je bila tzv. Herceg-Bosna. Reagujući na objavu hrvatske predsjednice, predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa je poručio da "je veličanje i posthumno odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu teška uvreda za sve u BiH".

Počast na tribinama Premijer lige BiH

Obilježavajući dvogodišnjicu Praljkovog samoubistva, navijači nogometnog kluba Široki Brijeg, popularni Škripari, su tokom jučerašnje utakmice sa fudbalskim klubom Zvijezda 09 iz Bijeljine, a u okviru Premijer lige BiH, podigli fotografiju Slobodana Praljka. Zbog te fotografije, gostujući igrači napustili su teren, pa je utakmica bila prekinuta u 32. minuti. Utakmica je nakon pet minuta nastavljena nakon što su Škripari napustili tribinu zajedno sa fotografijom i transparentima.

Žalbeno vijeće haškog Tribunala je 2017. godine u okviru presude šestroci za zločine počinjene pod okriljem tzv. Herceg-Bosne, osudilo Slobodana Praljka za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj. Praljak je bio predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske u takozvanoj Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane tokom 1993. godine.

Nakon što je proglašen krivim za ratne zločine nad Bošnjacima, Praljak je u sudnici gdje se izricala presuda 29. novembra 2017. počinio samoubistvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG