Dostupni linkovi

SDA BiH osudio Kitarović zbog počasti Praljku, ured hrvatske predsjednice bez objašnjenja


Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Još nema odgovora iz ureda hrvatske predsjednice koji bi potvrdio ili demantirao pisanje bosansko-hercegovačkih medija da je ona na društvenim mrežama odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku povodom druge obljetnice njegovog samoubojstva.

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine zbog ove je objave oštro napala hrvatsku predsjednicu, navodeći je da je „odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu hrvatska predsjednica još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH".

Predsjedničinu objavu na Facebook-u, koju su u subotu uveče prenijeli bosansko-hercegovački mediji, u nedjelju nismo mogli naći na njezinoj stranici na ovoj društvenoj mreži, a njezina glasnogovornica Ivana Crnić ne javlja se na telefonske pozive Radija Slobodna Evropa (RSE) i poruke da objasni je li vijest bh. medija točna, a predsjedničina objava maknuta, ili je posrijedi nesporazum. Pisanje bosansko-hercegovačkih medija u nedjelju ujutro prenijeli su i neki hrvatski mediji.

Hrvatska predsjednica je inače zbog bolesti u subotu otkazala sve svoje obaveze za nedjelju.

Slobodan Praljak je u sudnici Haškog tribunala 29. novembra 2017. godine počinio samoubojstvo nakon što je proglašen krivim za ratne zločine nad Bošnjacima.

SDA je u reakciji hrvatsku predsjednicu prozvao za „solidariziranje s krvnicima“. "Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima", navodi se u njihovom priopćenju.

Oštrom osudom reagirao je i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

Reakcije su stigle i iz Srbije. Ministar obrane Aleksandar Vulin nazvao je njenu potporu Praljku „nastavkom ustaške politike hrvatske predsednice“.

XS
SM
MD
LG