Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posjet Ahmićima – snažan moralni čin ili zakašnjela gesta?


Utisak privatnog posjeta: Kolinda Grabar Kitarović u Ahmićima

U ocjenama posjete hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini naglašena su dva elementa – koliko je to bio pokušaj ublažavanja štete nastale neuspješnim posjetom Turskoj, i značaj njezine posjete Ahmićima i odavanja pijeteta bošnjačkim žrtvama ratnog zločina pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Nema suglasja oko ocjene posjete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini. Njezin posebni savjetnik i vjerojatni arhitekt ove posjete Mate Granić vrlo je zadovoljan razgovorima sa bh. rukovodstvom.

„Bilo je nerazumijevanja u pripremi ovog sastanka, bilo je isto tako puno onih koji nisu bili sretni da dođe do ovog sastanka, ali ukupni je zaključak da ovaj sastanak ima ogromnu težinu i čvrsto vjerujem da će on pomoći da legitimni predstavnici tri naroda i građana Bosne i Hercegovine nađu najbolja rješenja za otvorena pitanja, a ta otvorena pitanja apsolutno postoje.“

Grabar-Kitarović: Hrvatska je prijatelj BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

On posebno ističe njezino odavanje pijeteta žrtvama ratnog zločina pripadnika HVO-a nad Bošnjacima u Ahmićima, kaže da je to bilo ranije planirano i da će predsjednica prvom prigodom odati pijetet i srpskim žrtvama.

Njezin prethodnik na predsjedničkoj funkciji Ivo Josipović u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da je dobro što je predsjednica otišla u Sarajevo, posebno nakon – kako je kazao – „neobične i štetne“ posjete Ankari. Posjet Ahmićima i Križančevu selu je pozitivan, malo zakasnio, ali sa druge strane Josipović zamjera što je njeno izražavanje sućuti na tim mjestima izgledalo kao privatni posjet.

„Predsjednica predstavlja cijelu državu i tako je taj posjet trebao izgledati – kao gesta ne samo nje osobno, nego i Republike Hrvatske, što mislim da je u ovim okolnostima koje imamo u međudržavnim odnosima vrlo važno. Mislim da je predsjednica tu primijenila takozvanu 'jasenovačku formulu' – formalno je udovoljila očekivanjima jedne strane, ali na žalost nije dala onu punu simboliku takvom jednom činu, vjerojatno kalkulirajući sa svojom desnom biračkom bazom.“

Zbog toga što dio sudionika jasenovačkih komemoracija zviždi dok govore predstavnici vlasti iz desnih političkih opcija, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je od 2015. godine prestala na njima sudjelovati, nego je počela sama zasebno odavati pijetet jasenovačkim žrtvama, ocjenjujući „da je to mjesto duboke tragedije i da tu ne smije biti politike“. To su joj iz ljevice zamjerili.

Izvrsna poznavateljica prilika u Bosni i Hercegovini, novinarka „Jutarnjeg lista“ Snježana Pavić podsjeća da ima niz suštinskih zamjerki na račun brojnih poteza hrvatske predsjednice, ali da je predsjedničin posjet Ahmićima izuzetno snažan i bitan moralni i politički čin.

„To je jako važno i za nas u Hrvatskoj da priznamo da su Hrvati počinili zločin nad drugima – u ovom slučaju nad Bošnjacima, da izrazimo sućut žrtvama i da osudimo zločine. To je izuzetno važno i za odnose u regiji i za odnose u samoj Bosni i Hercegovini. Ako je predsjednica htjela pomoći Hrvatima u BiH, izabrala je za to apsolutno izvanredan način.“

Po njenoj ocjeni, predsjedničin posjet Ahmićima osnažuje položaj Hrvata u BiH, jer poručuje: „Nismo svi počinili zločin i ne stojimo svi iza tog strašnog zločina. Nismo vam neprijatelji, niti vas gledamo kao neprijatelje.“

Po meni je ovaj posjet bio besmislen, a postao je smislen u onom trenutku kada je predsjednica odlučila otići u Ahmiće i Križančevo selo
Joško Klisović

Ona je dodala kako joj je posebno drago što je predsjednica otišla u srednju Bosnu, jer i danas više BiH Hrvata živi u Bosni, nego u Hercegovini, a posljednjih 25 godina se kao jedinu istinu Hrvata iz BiH nameće političke stavove i poglede Hrvata iz Hercegovine.

Socijaldemokratski zastupnik i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović ocijenio je da je predsjednica išla u susjednu zemlju smanjivati štetu nastalu kada je otišla u Tursku dobiti od Erdogana potporu za izmjenu izbornog zakona u BiH i dobila javnu odbijenicu.

„Pa je sada trebalo otići u Bosnu i Hercegovinu, malo reterirati i objasniti o čemu se to radilo. Po meni je ovaj posjet bio besmislen, a postao je smislen u onom trenutku kada je predsjednica odlučila otići u Ahmiće i Križančevo selo.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG