Dostupni linkovi

Kitarović: 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, ali kompromitovan


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je za RTL da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav koji je kompromitovan za vreme ustaša.

Na pitanje je lipreviše kompromitovan, Kitarović je rekla da ne bi donosila lični sud, da nije istoričarka ali da ima o tome stav.

'Voljela bi da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dele hrvatski narod, a nama podele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja”, kazala je hrvatska predsednica.

Komentarišući činjenicu da je tabla sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" postavljena na mjestu koncentracionog logora u Jasenovcu, Kitarovićeva je rekla da “nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku".

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ otkrili su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, u februaru prošle godine spomen-obeležje na kojem je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

XS
SM
MD
LG