Dostupni linkovi

Zakašnjela antifašistička retorika predsjednice


Kolinda Grabar Kitarović u rzagovoru sa Franjom Habulinom, Veljkom Kajtazijem, Miloradom Pupovcem i Ogjenom Krausom
Kolinda Grabar Kitarović u rzagovoru sa Franjom Habulinom, Veljkom Kajtazijem, Miloradom Pupovcem i Ogjenom Krausom

Ni oštra osuda ustaškog režima i naglašavanje antifašističkog utemeljenja hrvatske države od strane hrvatske predsjednice nisu predstavnike židovske i srpske zajednice odvratili od bojkota službene komemoracije 22. travnja u Jasenovcu zbog relativizacije ustaštva. Kada vidimo da je nešto učinjeno, promijenit ćemo odluku, poručio je predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus hrvatskim vlastima.

Koordinacija židovskih općina Hrvatske i krovna organizacija srpske manjine u Hrvatskoj Srpsko narodno vijeće zbog relativizacije i revitalizacije ustaštva neće sudjelovati na službenoj komemoraciji u spomen-području na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac 22. travnja, poručili su nakon sastanka sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac kazao je da je odluka o bojkotu službene komemoracije bila – bolna, ali: "Stvari su otišle predaleko, i predsjednica je toga svjesna. Ali naravno, nije ona prva koja treba pokrenuti postupak. Ona će razgovarati sa premijerom pa ćemo nakon tog razgovora vidjeti kako će se stvari razvijati.“

On se nada da se ovo neće ponoviti i dogodine, dakle da će se stvoriti pretpostavke da se trend negacije i relativizacije Jasenovca i ustaškog zločina zaustavi.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus obrazlaže zašto je otklonio prijedlog predsjednice da svi zajedno 22. travnja – na obljetnicu proboja preostalih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac – sudjeluju na službenoj komemoraciji:

„Mi smo svoju odluku donijeli. Ja odluku ne mogu niti neću mijenjati. Prvo da vidimo da se nešto učini, a onda ćemo mijenjati odluku. Do sada nije ništa učinjeno. Ja želim da se nešto dogodi – da se konačno zna što je bio ustaški režim, da se o tome počne učiti u školama i da se o tome javno i otvoreno govori, a ne da se stalno stavlja po tepih“, kazao je Kraus.

Istjerivanje na čistac

Koordinacija židovskih općina ostaje pri odluci da 15. travnja održi vlastitu komemoraciju u Jasenovcu, a da službenu – tjedan dana kasnije – bojkotira. Srpsko narodno vijeće odlučit će hoće li im se pridružiti, ali na službenu komemoraciju ne idu. Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske komemorirat će također zasebno – 22. travnja.

Za bojkot službene komemoracije izjasnila se i židovske vjerska zajednica Beth Israel. Romske organizacije će se o mogućem nedolasku na službenu komemoraciju 22. travnja tek očitovati, a antifašisti se nisu očitovali. Jedna manja srpska nevladina udruga – Nacionalno vijeće Srba – osudila je najavu bojkota i najavila da će oni sudjelovati u službenoj komemoraciji.

Mediji prenose kako se iz oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske neslužbeno doznaje da bi se i oni mogli priključiti alternativnoj komemoraciji 15. travnja.

Kolinda Grabar Kitarović i Nicholas Dean, foto Ureda predsjednice Hrvatske
Kolinda Grabar Kitarović i Nicholas Dean, foto Ureda predsjednice Hrvatske

Čini se da oštra osuda ustaškog režima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar kitarović posljednjih dana nisu uspjele razuvjeriti predstavnike prve i treće najbrojnije grupe žrtava – Srbe i Židove.

Ona je nakon susreta s posebnim izaslanikom američkog State Departmenta za Holokaust Nicholasom Deanom, a prije razgovora na temu Jasenovac, izjavila kako je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, a da je ustaški režim bio zločinački.

„Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Cilj mi je razgovarati sa svima, smiriti tenzije kako bismo mogli dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odati počast žrtvama Jasenovca, iznad svega kako bismo se prestali dijeliti po ideološkim pitanjima“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Izaslanik Dean je ovdje u ranije dogovorenoj posjeti, a teme razgovora su – kako je izvijestila predsjednica - naknada židovske imovine koja je za NDH oduzeta, a nakon toga nikada vraćena, obrazovanje o Holokaustu i poštivanje i davanje pijeteta žrtvama

Govoreći o najnovijem antifašističkom zamahu kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović posljednjih dana, otkako se pojavila opasnost da predstavnici nekih žrtava – Srba i Židova - ne dođu na jasenovačku komemoraciju, politički analitičar Žarko Puhovski podsjetio je da je ona u izbornoj kampanji nastupala sa "jednom veoma jasnom radikalnom, politički i ideologijski zaoštrenom kampanjom, i sad bi najednom htjeli da da se to zaboravi, a neki ljudi neće na to pristati“.

"Neodlazak u Jasenovac je pokušaj niza udruga da istjeraju stvari na čistac - da natjeraju dio vladajućih da se opredijele između onih koji pozdravljaju sa 'Za dom spremni' i onih koji se smatraju nasljednicima žrtava u Jasenovcu. A vladajući bi se htjeli na obje strane simpatično igrati, i to je sada došlo do točke na kojoj više ne ide, ili barem oni smatraju da više ne ide“, podsjetio je Puhovski.

XS
SM
MD
LG