Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko je kriv što je višestruki ubica iz Konjica slobodno šetao?


U općini Konjic policijske su mjere pojačane, a kontrolišu se vozovi, željeznička pruga kao i tuneli prema tom gradu

Ni sedam dana nakon što je višestruki ubica Edin Gačić na području Konjica ubio Sauda Sultanića, a nekoliko dana kasnije i policajca Federalne uprave policije Mahira Begića, nadomak Sarajeva, opasnom bijeguncu nema ni traga. Gačić je inače ubistva počinio nakon što je odležao dvije trećine od 20 godina kazne za ubistvo majke i prijatelja. Iako je upravnik zatvora gdje je služio kaznu upozorio nadležne da je moguće da ukoliko se nađe na slobodi može počiniti isto djelo, pušten je na slobodu. Sada već četverostruki ubica je naoružan i u bijegu, a građani u strahu.

U Tarčinu nadomak Sarajeva policija pretresa nekoliko kuća. Tragaju za višestrukim ubicom Edinom Gačićem koji je upravo na ovom području počinio posljednje u nizu ubistava. U naselju Suhodol vatrenim oružjem ubio je policajca Mahira Begića.

Policija je upozorila kako je ubica naoružan i opasan, a za sada je poznato da je i od ubijenog policajca otuđio pištolj, te da ima najmanje 30 metaka. Pojačanje je stiglo policiji u KS u vidu 130 policajaca iz drugih kantona, a angažovani su i dronovi, te helikopteri.

"Intezivno vrše potragu za licem koje je izvršilo krivično djelo ubistva policijskog službenika Federalne uprave policije. Mi nastavljamo potragu i intenzivirali smo je na području Suhodola i Hadžića, prema Hercegovačko – neretvanskom i Srednjebosanskom Kantonu", kaže glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija.

Spremnost da pomognu izrazili su i iz MUP-a RS. Direktor policije RS Darko Ćulum naveo je kasko su pojačane aktivnosti na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo, te da će pružiti maksimalnu podršku kako bi Gačić bio uhapšen.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo raspisala je potragu za Gačićem, u kojoj se navodi da je naoružan i opasan.

Na nogama su i policajci u Konjicu, gdje je Gačić također vatrenim oružjem prije sedam dana usmrtio Sauda Sultanića.

Nema dileme da se radi o istoj osobi, potvrdio je i policijski komesar KS Mevludin Halilović.

"Radi se o licu koje je na osnovu pronađenih dokaza na licu mjesta i izvršenih preliminarnih vještačenja lice koje je izvršilo i krivično djelo na području općine Konjic", rekao je Halilović.

Dok policija traga za ubicom građani su u strahu (ilustrativna fotografija)
Dok policija traga za ubicom građani su u strahu (ilustrativna fotografija)

Zbog postojanja mogućnosti da se ubica vrati na teritorij općine Konjic policijske su mjere pojačane, a kontrolišu se vozovi, željeznička pruga kao i tuneli prema tom gradu.

Dok policija traga za ubicom građani su u strahu, poput stanovnika Tarčina Dominka Bešlića.

"Ja sam zabrinut, pa pogledajte koliko sad auta prolazi. Ja sam sam. Nema nikoga", kaže Bešlić.

U Osnovnoj školi u Suhodolu, mjestu nadomak koga je ubijen policajac, veliki broj djece danas nije došao na nastavu, a ukoliko se tako nastavi iz uprave škole su najavili kako će se obratiti MUP- u sa zahtjevom o eventualnoj obustavi nastave dok se ubica ne pronađe.

Obustave nastave neće biti, potvrdio je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo premijer Edin Forto. Umjesto toga biće pojačane mjere sigurnosti, potvrdila je Kuldija.

"Naši službenici će preduzeti sve mjere i radnje kako bi ispred škola i vrtića i na svim mjestima gdje se javno okupljaju ljudi bili prisutni policijski službenici. Ovom prilikom molimo građane da ukoliko primijete bilo kakvu sumnjivu osobu to jave nama na telefonski broj 122, a mi ćemo izaći i intervenisati u najkraćem mogućem roku", navela je glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija.

Gačić, za kojeg se navodi da je nekadašnju pripadnik odreda El – Mudžahedin, 1998. godine ubio je svog bivšeg saborca Ismeta Gunića zbog čega je osuđen, te je nakon što je pušten na dopust 2002. godine ubio i svoju majku. Kazna je objedinjena na 20 godina. Pušten je nakon dvije trećine izdržane kazne, iako je Edham Veladžić, direktor Kaznenopopravnog zavoda u Bihaću, upozorio sve nadležne institucije na opasnost i mogućnost da ponovi to djelo.

Čak su i sudski vještaci tokom suđenja konstatovali da je osoba s karakteristikama vjerskog fanatika, koja nije duševni bolesnik, ali je osoba "koja se rijetko, rijetko, rijetko sreće kao takva”. Savjetovano je psihijatrijsko liječenje koje nije nastavljeno nakon izlaska iz zatvora.

Po izlasku iz zatvora neko je vrijeme boravio u Banjaluci, a potom je nadomak Konjica kupio kuću i imanje, navodno se bavio turističkim turama, da bi nedugo potom počeo s ubistvima. Činjenica da je iako brutalan i neuračunljiv ubica pomilovan za trećinu kazne ukazuje na određene propuste i potrebu za detaljnijim procedurama, naveo je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

"Bilo je takvih slučajeva u prošlosti da su određene osobe koje su bile na dopustu, nekom vidu vikenda sa izdržavanja kazne u kazneno popravnom zavodu nalazile na slobodi i činile krivična djela. Očigledno da postoji potreba uvezivanja s policijom u smislu davanja sigurnosne procjene za te osobe da li ne postoji dovoljno sumnje da bi mogao počiniti to krivično djelo, da li je opasnost za građane, da li može ugroziti sigurnost, pa da se na osnovu toga donesu odluke", kaže Katica.

Policija je pozvala građane da ukoliko imaju informaciju o mogućoj Gačićevoj lokaciji to odmah i prijave, a ona koja dovede do njegovog hapšenja biće i nagrađena.

Situacija je dodatno otežana činjenicom da se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održava manifestacija EYOF, te da se radi i o sigurnosti mladih sportista.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG