Dostupni linkovi

Devet policijskih agencija u BiH traga za Edinom Gačićem


Ilustracija
Ilustracija

U potragu za Edinom Gačićem, osumnjičenim za ubistvo policajca Mahira Begića na području Tarčina kod Sarajeva, kao i Sauda Sultanića u Konjicu, uključeno je čak devet policijskih agencija u BiH.

Za Gačićem, koji je ranije osuđivan za ubistva, tragaju pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), Direkciju za koordinaciju policijskim telima BiH, Granične policije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova - Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Istragom rukovodi Federalna uprava policije (FUP).

Na području Suhodola kod Tarčina, gdje je u subotu uveče Gačić kako se sumnja, ubio policajca Mahira Begića, i dalje patroliraju jake policijske snage, koje pretražuju obližnju šumu i objekte koji se nalaze u blizini mjesta ubistva.

To područje nadlijeću helikopteri.

Određen broj roditelja sa područja sarajevske opštine Hadžići, u kojoj se desilo ubistvo policajca, danas nije poslao djecu u školu iz straha za njihovu bezbjednost.

Nastava u Osnovnoj školi u Tarčinu je redovna, ali uz pojačano prisustvo policije u okruženju.

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo pojačane su aktivnosti pripadnika policije Republike Srpske, a direktor policije RS Darko Ćulum danas će se povodom ovog slučaja u Sarajevu sastati sa predstavnicima FUP-a.

Edin Gačić je jedini osumnjičeni za likvidaciju policajca Mahira Begića, koji je osiguravao Objekt za edukaciju kadrova Federalnog MUP-a na poligonu Suhodol kod Tarčina, objavio je sarajevski "Dnevni avaz".

Prema navodima u tekstu, istražitelji su dobili balistički nalaz kojim je nepobitno utvrđeno da su čaure pronadjene u Suhodolu i one u Konjicu 4. februara, poslije ubistva ubistva Sauda Sultanića, ispaljene iz istog oružja.

"Na licu mjesta nisu uočeni tragovi koji bi potvrdili da je bilo borbe između policajca i ubice", navodi se u tekstu.

"Avaz" prenosi tvrdnje izvora bliskih istrazi da se u ovom slučaju "radi o nasumičnom napadu psihopate".

Navodi se da se osumnjičeni sa nepunih 18 godina priključio odredu El Mudžahedin. Navodi se da je Gačić, koji je do rata živio u Banjaluci, nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH u Zenici je ubio saborca iz odreda El mudžahid Ismeta Gunića, takođe porijeklom iz Banjaluke.

Osuđen je na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Prilikom odlaska na slobodan vikend, 25. avgusta 2002. godine, u Zenici je ubio svoju majku, ispalivši u nju dva hica iz vatrenog oružja.

Policija ga je uhapsila nekoliko dana kasnije, a Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na 20 godina robije.

Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva majke i Gunića.

Nakon što je u KPZ Zenica proveo gotovo 15 godina, Gačić je premešten u zatvor u Bihaću, a sredinom 2017. godine je odslužio kaznu i izašao iz zatvora.

Direktor zatvora u Bihaću je prije njegovog puštanja na slobodu obavestio sve nadležne institucije da se radi o opasnoj osobi, koja će najvjerovatnije ponovo ubiti, ali nijedna od institucija nije reagovala na ova upozorenja.

XS
SM
MD
LG