Dostupni linkovi

Sarajevo: Istraga protiv osumnjičenog za ubistvo policajca


Policija na mestu ubistva Mahira Begića
Policija na mestu ubistva Mahira Begića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Edina Gačića zbog sumnje da je ubio pripadnika Federalne uprave policije (FUP), izjavila je portparolka ovog tužilaštva Azra Bavčić.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i komesar Uprave policije Mevludin Halilović izjavili su na konferenciji za novinare kako je povećano prisustvo policije na terenu, posebno lokacije kao što su škole i vrtići i druge javne površine, te da policija preduzima sve što je potrebno da se ubica pronađe, a građani osjećaju sigurno.

Pripadnik FUP-a Mahir Begić ubijen je u subotu navečer u mjestu Suhodol kod Tarčina, gdje je obezbjeđivao strelište.

Ubica je policajcu nanio povrede glave i ruke vatrenim oružjem. Policajac je iskrvario i preminuo, a tijelo je pronašao kolega koji je trebalo da preuzme smjenu.

"Daćemo svu neophodnu pomoć. Razmatramo i davanje nagrade za onoga ko ponudi informaciju koja će dovesti do hapšenja osumnjičenog", rekao je ministar MUP-a KS Admir Katica.

Komesar Uprave policije Mevludin Halilović je kazao da se trenutno na području reona Suhodol kod Tarčina preduzimaju različite mjere i da je na osnovu dokaza i izvršenih vještačenja sa mjesta ubistva utvrđeno da se za ubistvo sumnjiči Edin Gačić, koji je nedavno izvršio i krivično djelo na području Konjica.

"Ovo svirepo ubistvo zahtjeva dodatne kapacitete, jer je većina kapaciteta uključena na vrhunskom osiguranju EYOF-a. Kao Vlada ćemo pružiti svu materijalnu podršku MUP-u KS, smještaj i novac, da pozovu u pomoć druge kantone koje će sa svojim snagama rasporediti na mjesta koja mi odredimo da su najvažnija", kazao je predsjednik Kantonalne vlade Edin Forto.

Edin Gačić osuđivan je zbog ubistva 1999. godine na 14 godina zatvora. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. ubio je svoju majku. Osuđen je na 20 godina jedinstvene kazne zatvora. Prije isteka kazne premješten je u bihaćki zatvor iz kojeg kasnije upućuju pismo upozorenja na adrese nekoliko nadležnih institucija - o tome da bi Gačić po izlasku mogao ponoviti krivično djelo.

XS
SM
MD
LG