Dostupni linkovi

Xi se sastao s čelnicima Srbije, Egipta, Kazahstana i Turkmenistana


Olimpijske igre u Pekingu 2022. - Ceremonija otvaranja - Nacionalni stadion, Peking, Kina - 4. februara 2022. Kineski predsjednik Xi Jinping i njegova supruga Peng Liyuan tokom ceremonije otvaranja.

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u subotu 5. februara sa liderima Srbije, Egipta, Kazahstana i Turkmenistana, dok je Peking iskoristio otvaranje Zimskih olimpijskih igara da preuzme diplomatsku inicijativu usred tinjajućih tenzija sa Sjedinjenim Državama, piše Reuters.

Nakon revolucionarnog sporazuma s Rusijom u petak, Xi je održao sastanke uoči banketa na temu lunarne Nove godine u Velikoj dvorani naroda u Pekingu u subotu.

Banket je bio prvi put da se kineski predsjednik pridružio skupu državnih čelnika od prije izbijanja COVID-19 krajem 2019.

Nazdravljajući svojim kolegama liderima, Xi je izrazio "srdačnu zahvalnost svim vladama, narodima i međunarodnim organizacijama koje brinu i podržavaju Zimske olimpijske igre u Pekingu".

"Kina je uložila sve napore da prevaziđe uticaj epidemije korona virusa, ozbiljno je ispunila svoje svečane obaveze prema međunarodnoj zajednici i osigurala da se Zimske olimpijske igre u Pekingu održe prema rasporedu", rekao je Xi u govoru koji je objavila novinska agencija Xinhua.

Preko 30 međunarodnih čelnika doputovalo je u Peking kako bi prisustvovalo ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022., iako su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje taj događaj podvrgle diplomatskom bojkotu usred rastućih geopolitičkih tenzija i tvrdnji o kršenju ljudskih prava u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Global Times, koji vodi People's Daily vladajuće Komunističke partije, uzvratio je na izvještaje stranih medija da je događaj privukao samo "autoritarne" lidere, optužujući ih u uvodniku da koriste "zastarjele anti-kineske klišeje".

Xi je u subotu ujutro održao pojedinačne sastanke sa predsjednikom Kazahstana Kasim-Jomartom Tokajevim, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Egipta Abdelom Fatom Al-Sisijem, javila je novinska agencija Xinhua, razgovarajući o infrastrukturnim ulaganjima u Pojas i put i saradnji u borbi protiv COVID-19.

On je također rekao predsjedniku Turkmenistana Gurbangulyju Berdymukhamedovu da dvije strane treba da prodube saradnju u isporuci prirodnog gasa Kini.

Prema zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka Xija i ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak, Moskva je izrazila protivljenje bilo kakvom obliku nezavisnosti Tajvana, dok je Kina rekla da podržava rusko protivljenje daljem širenju NATO-a.

Rusija je prikupila 100.000 vojnika u blizini svoje granice sa Ukrajinom dok pokušava da izvrši pritisak na zemlju da isključi buduće članstvo u NATO-u.

Kevin Rudd, bivši premijer Australije i predsjednik Azijskog društva, opisao je zajedničku izjavu kao "veoma značajnu".

To je bio "prvi put od kinesko-sovjetskog raskola da je Kina zauzela definitivan stav o evropskoj sigurnosti kako bi podržala Rusiju u nečemu tako fundamentalnom kao što je NATO", napisao je Rudd u subotu.

Međutim, Tajvan je rekao da je tajming sporazuma bio "preziran" i dodao da kineska vlada unosi sramotu u duh Igara.

XS
SM
MD
LG