Dostupni linkovi

Otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu


Olimpijske igre u Pekingu 2022. - Ceremonija otvaranja - Nacionalni stadion, Peking, Kina - 4. februar 2022.
Olimpijske igre u Pekingu 2022. - Ceremonija otvaranja - Nacionalni stadion, Peking, Kina - 4. februar 2022.

U Pekingu su 4. februara otvorene Zimske olimpijske igre (ZOI), čime je ovaj grad u Kini prvi u istoriji postao domaćin i letnjih i zimskih Olimpijskih igara.

Kineske pripreme ZOI obeležila je pandemija COVID-19 i kritike Zapada zbog kršenja ljudskih prava u Kini, zbog čega su najviši zapadni zvaničnici otkazali prisustvo na ceremoniji otvaranja.

Na Igrama u Pekingu nastupiće 91 zemlja.

Igre je proglasio otvorenim kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping), na ceremoniji na na delimično popunjenom stadionu Ptičije gnezdo.

Paljenju plamena prethodio je vatromet i završna koreografija uz izvođenje pesme Džona Lenona "Imagine".

Na istom stadionu Peking je imao ceremoniju otvaranja Letnjih igara 2008. godine.

Podizanje kineske nacionalne zastave na ceremoniji otvaranja
Podizanje kineske nacionalne zastave na ceremoniji otvaranja

Broj publike na stadionu je smanjen, a organizatori su prošlog meseca odlučili da ne prodaju karte za olimpijske događaje kako bi sprečili širenje COVID-19.

"Zatvoreni balon" odvaja takmičare i drugo osoblje od publike tokom Olimpijade. Svi koji se nalaze unutar "balona" moraju se svakodnevno testirati i nositi masku.

Kako je izgledala ceremonija otvaranja?

Ceremonija otvaranja imala je 3.000 izvođača na bini koja se sastojala od 11.600 kvadratnih metara LED ekrana visoke rezolucije koji podseća na ledenu površinu.

Zimske igre otvorene su prvog dana proleća po kineskom kalendaru, a ceremonija je počela nastupom plesača koji su mahali užarenim zelenim stabljikama kako bi preneli vitalnost godišnjeg doba, nakon čega je usledila eksplozija belog i zelenog vatrometa koji je ispisivao reč "proleće".

Usledila je tradicionalna "parada nacija", a pred svakom od 91 delegacije je bila žena koja je nosila plakat u obliku pahuljice.

U skladu sa olimpijskom tradicijom, paradu je na stadionu predvodila Grčka, ostale delegacije su poređani po nazivima njihovih država na kineskom, dok su sportisti domaćina Kine izašli poslednji, što je izazvalo ovacije na stadionu.

Vatromet na stadionu Ptičije gnezdo u Pekingu
Vatromet na stadionu Ptičije gnezdo u Pekingu

Ruski predsednik Vladimir Putin, najviši strani lider koji je bio prisutan na Igrama, mogao se videti na stadionu bez maske.

Putin na stadionu prati otvaranje Zimskih igara
Putin na stadionu prati otvaranje Zimskih igara

Međutim, sportisti iz Rusije nisu mogli da nose rusku zastavu i državna obeležja zbog kršenja pravila dopinga, već su marširali pod obeležjima Ruskog olimpijskog komiteta.

Ruski sportisti pod obeležjima Ruskog olimpijskog komiteta
Ruski sportisti pod obeležjima Ruskog olimpijskog komiteta

Kineski predsednik je na ceremoniji otvaranja, pored Putina, ugostio oko 20 svetskih lidera, ali zvaničnici Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade, Nemačke, Australije i drugih država bojkotuju otvaranje zbog stanja ljudskih prava u Kini, posebno tretmana Ujgura i drugih većinom muslimanskih manjinskih grupa u provinciji Xinjiang.

Izbor Pekinga za Zimske olimpijske igre naišao je na kritike i zbog nedostatka prirodnog snega. Događaji na otvorenom održavaće se gotovo isključivo na veštačkom snegu.

Zapadni sportisti bez ličnih telefona na Olimpijadi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00
XS
SM
MD
LG