Dostupni linkovi

Putin i Xi u partnerstvu 'bez granica' suprotstavljaju se SAD


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping na sastanku uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara, 4. februar 2022.

Kineski predsednik Si Đinping (Xi Jinping) i ruski Vladimir Putin najavili strateško partnerstvo dveju država koje, kako je navedeno, ima za cilj da se suprotstavi uticaju Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Prijateljstvo između dve države nema granica, nema 'zabranjene' oblasti saradnje", saopštile su dve države nakon sastanka Putina i Sija 4. februara u Pekingu, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Dok Rusija i Kina produbljuju veze, suočene su sa sve većim kritikama sa Zapada. Do susreta Sija i Putina došlo je usred sve veće kineske podrške Rusiji u konfliktu sa Ukrajinom - koji preti da preraste u oružani sukob.

Rusija i Kina su u zajedničkoj izjavi pozvale NATO savez da zaustavi svoje širenje, dok je Moskva navela da u potpunosti podržava stav Pekinga o Tajvanu i da se protivi nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku.

Šta su ključne poruke zajedničke izjave Kine i Rusije?

Zajedničko saopštenje ima nekoliko ključnih stavki:

  • Rusija je izrazila podršku stavu Kine da je Tajvan neotuđivi deo Kine i protivljenje bilo kakvom obliku nezavisnosti ostrva.
  • Izrazili su protivljenje savezu između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država, za koji su rekli da povećava opasnost od trke u naoružanju.
  • Kina se pridružila Rusiji u pozivu na prekid proširenja NATO-a i podržala njen zahtev za bezbednosnim garancijama sa Zapada, posebno u vezi sa Ukrajinom.
  • Izrazili su zabrinutost zbog planova SAD da razviju protivraketnu odbranu i da je rasporede u raznim delovima sveta.
  • Kritikovali su pokušaje "određenih država" da uspostave globalnu hegemoniju i nametnu sopstvene standarde demokratije.
  • Planiraju jačanje saradnje na polju veštačke inteligencije i informacione bezbednosti.

Vredni ugovori o isporuci nafte i gasa

Ruski državni energetski giganti Gasprom i Rosnjeft u petak su dogovorili nove ugovore o isporuci gasa i nafte Kini, vredne desetine milijardi dolara.

Iz Kremlja je saopšteno da su dvojica predsednika razgovarala i o potrebi proširenja trgovine u nacionalnim valutama "zbog nepredvidivosti upotrebe dolara".

Ranije je američki predsednik Džo Bajden najavio mogućnost da se ruskim kompanijama ne dozvoli trgovina u dolarima, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Putin o bliskim vezama Pekinga i Moskve

Na sastanku sa Si Đinpingom, ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je bliske veze Moskve i Pekinga, u momentu kada dvojica lidera žele da se predstave kao protivteža Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima.

Priroda odnosa Moskve i Pekinga je "bez presedana" i dve zemlje su "primer dostojanstvenih odnosa", prenele su svetske agencije Putinovu izjavu sa početka sastanka.

Putin u Pekingu dok zapadni zvaničnici bojkotuju

Putin je među gostima najviši zvaničnik na otvaranju Igara, nakon odluke SAD, Britanije i drugih država da ne šalju zvaničnike u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u Kini i navoda o represiji Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

Razgovori Sija i Putina su njihov prvi susret od 2019. godine.

Lideri pet bivših sovjetskih centralnoazijskih zemalja, koje imaju bliske veze i sa Rusijom i sa Kinom, sledili su Putinov primer i prisustvuju otvaranju ZOI, zajedno sa zvaničnicima drugih država koje imaju političke i ekonomske veze sa Pekingom.

Putin u fazi 'Milošević'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:33 0:00
XS
SM
MD
LG