Dostupni linkovi

Kineski brendovi na dresovima sportista i u Srbiji


Srpski reprezentativac nosi dres sa oznakom kineskog brenda Peak na kraju prvog kola košarkaške utakmice protiv Kine u Aomi Urban Sports Parku u Tokiju tokom Olimpijskih igara (24. jul 2021.)
Srpski reprezentativac nosi dres sa oznakom kineskog brenda Peak na kraju prvog kola košarkaške utakmice protiv Kine u Aomi Urban Sports Parku u Tokiju tokom Olimpijskih igara (24. jul 2021.)

Peak, brend za odeću i obuću, Ganten, proizvođač prirodne mineralne vode i Linglong, proizvođač guma, među vodećim su kineskim kompanijama koje sponzorišu sport u Srbiji.

Kina poslednjih godina, osim prisustva u sferi ekonomije i jačanja političkog uticaja u Srbiji, pojačava prisustvo i u drugim oblastima, a posebnoj u sportu, što analitičari vide kao širenje takozvane meke moći.

„Biti sponzor reprezentacija, vodećih klubova ili sportskih događaja obezbeđuje veoma široku vidljivost“, tumači kinesko ulaganje u sport u Srbiji Aleksandra Stanković iz Instituta za evropske poslove.

Ova nevladina organizacija sa sedištem u Beogradu bavi se analizom spoljne i međunarodne politike i uticaja na Srbiju.

Stanković za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da, pokušavajući da od Srbije napravi svoje uporište na Balkanu, Kina osim ekonomskog uticaja kroz velike zajmove i investicije, kao i političkog uticaja, pokušava da ostvari „meku moć“ kroz nauku i sport.

„Nije slučajno što su Kinezi izabrali baš fudbal, košarku, odbojku. To su sportovi koje prati najveći broj gledalaca i na taj način su obezbedili neku vrstu prostora da omekšaju i privole sebi javno mnjenje“, navodi Stanković.

Šta Kina sponzoriše u sportu u Srbiji?

Kada je reč o sponzorstvu u sportu, kineske kompanije prisutnije su u savezima, koji okupljaju klubove, u Srbiji nego u klubovima.

Logo kompanije Peak, jednog od vodećih kineskih brendova odeće i obuće, nalazi se na dresu odbojkaških i košarkaških reprezentacija.

Peak je zadužen, prema sajtu kompanije, za zvaničnu opremu Odbojkaškog i Košarkaškog saveza Srbije (KSS) od 2018. godine.

Dugogodišnji promoter Peaka, košarkaški reprezentativac Srbije Miloš Teodosić, otvorio je u Beogradu u maju 2019. prvu Peak sportsku radnju u Jugoistočnoj Evropi.

„Peak je u velikoj meri pomogao našoj košarci i KSS, zbog toga jedno veliko hvala“, rekao je tada Teodosić kako je objavljeno na sajtu KSS-a.

Odbojkaši i odbojkašice na dresu uz Peak imaju ispisan i Ganten. Kineska kompanija Ganten, treći proizvođač mineralne vode u Kini, sponzor je odbojkaške reprezentacije

Ganten je takođe, prema objavama Košarkaškog saveza Srbije, u avgustu 2019. godine promovisan kao novi generalni sponzor muške seniorske reprezentacije. Tada je bilo navedeno da će Ganten biti uz najbolje košarkaše Srbije do kraja 2020. godine na prednjoj strani dresa.

Košarkaški savez Srbije potpisao je 2016. godine ugovor o generalnom sponzorstvu muške košarkaške reprezentacije za Svetsko prvenstvo 2019. i Olimpijske igre 2020. godine sa kineskom kompanijom Austriger Sports & Media.

Tada je objavljeno da će ova kompanija nastaviti da sponzoriše nacionalni tim u naredne četiri godine i da je reč o nastavku uspešne saradnje koja traje od 2010. godine.

Da li će Kina nadmašiti SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Među sponzorima Košarkaškog saveza Srbije, kako je navedeno na sajtu ovog saveza, je i kineska građevinska korporacija CRBC koja u Srbiji gradi više infrastrukturnih projekata.

Takođe, fudbalska liga najjačih klubova u Srbiji nosi naziv kineske kompanije - Linglong Tire Superliga.

Kako su mediji objavili, FSS je 2016. godine potpisao ugovor prema kome je kineski gigant u oblasti mobilne telefonije i telekomunikacija Huavej (Huawei) postao zvanični sponzor reprezentacije. Huavej, međutim, nije sada na listi sponzora na sajtu FSS-a.

Huvej je takođe sa košarkaškim klubom Crvena zvezda (KK CZ) potpisao ugovor o sponzorstvu 2017. godine.

„Visina ugovora je veća od 100.000, a manja od 300.000 nečega. Nije dinara“, rekao je tada predsednik KK CZ Nebojša Čović.

Huaveja nema danas na listi sponzora KK CZ na sajtu ovog kluba.

Takođe je kompanija Ziđin (Serbia Zijin Copper), koja je većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor u istočnoj Srbiji, donirala u oktobru lokalnom fudbalskom klubu u susednom Majdanpeku dva miliona dinara (oko 17.000 evra).

Iz Ziđina je za RSE rečeno da je kompanija do sada pomogla sport sa preko 18 miliona dinara (oko 153 hiljade evra).

„Dva miliona dinara donirano je oktobra 2021. majdanpečkom fudbalskom klubu kako bi opet mogao da se takmiči, a 2019. godine je, pod delimičnim pokroviteljstvom kompanije, odigrana i prijateljska utakmica između ženske rukometne reprezentacije NR Kine i rukometašica Bora“, navedeno je iz Ziđina za RSE.

RSE je kontaktirao pomenute kineske kompanije povodom njihovog ulaganja u sport u Srbiji sa pitanjima o kojim novčanim iznosima je reč i motivima za ova sponzorstva, kao i daljim planovima.

Do objavljivanja ovog teksta odgovore od ostalih kompanija nismo dobili, dok Ganten i Austriger Sports & Media nismo uspeli da kontaktiramo pomoću dostupnih elektronskih adresa.

Za sportske saveze važan svaki dinar

U Odbojkaškom savezu Srbije (OSS) rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da s obzirom da je reč o višegodišnjim sponzorskim ugovorima, OSS time ima neku vrstu sigurnosti što im olakšava planiranje narednih reprezentativnih akcija.

O kojim novčanim iznosima je reč, kako nam je rečeno, ne mogu da govore jer to spada u domen poslovne tajne.

„Veoma nam je drago da su nas prepoznali kao uspešan brend koji im može pomoći u njihovom promovisanju“, naveo je za RSE Dimitrije Pušić, koordinator za sponzorstva i tim menadžer ženske seniorske reprezentacije Srbije u odbojci.

Kako je objasnio, Peak, koji se pretežno bazirao na proizvodnji košarkaške opreme, počeo je da proizvodi odbojkašku opremu po standardima Svetske odbojkaške federacije (FIVB) 2017. godine zbog potencijalne saradnje sa Odbojkaškim savezom Srbije. Ta saradnja uspostavljena je 2018. godine.

Superliga, najviši profesionalni rang u fudbalu u Srbiji, od 2019. godine nosi naziv Linglong Tire Superliga Srbije.

Linglong, koji je među prvih 20 svetskih proizvođača guma, potpisao je sa Fudbalskim savezom Srbije (FSS) u martu 2019. godine ugovor o trogodišnjem sponzorstvu Superlige.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i tadašnji ministar privrede Goran Knežević, a do ovog sponzorstva Linglonga došlo je nedugo nakon što je, u avgustu 2018. godine, potpisan Sporazum o izgradnji fabrike guma ove kompanije u Zrenjaninu, gradu na severoistoku Srbije.

Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice Superlige, kaže za RSE da Superliga godinama nije imala sponzorstvo u nazivu lige koje je, kako je naveo, najatraktivnije u svim zemljama.

„Mi smo napravili jedan iskorak, dobili smo ozbiljnu globalnu kompaniju, napravili smo ugovor sa njihovom centralom. Mislim da smo sada u poziciji da na leto možemo očekivati možda i više drugih ponuda, nadamo se i od njih, ali i od drugih globalno velikih kompanija“, naveo je Ramovš.

Ugovor Linglonga i Superlige o sponzorstvu ističe na leto.

Kako kaže Ramovš, iako vrednost ugovora nije bila takva da bi mogla da promeni neke tokove u domaćem fudbalu, sama činjenica da imaju globalnu kompaniju bila je značajna.

„Ta sredstva u dogovoru sa klubovima iskoristili smo, jedan naš udeo, u aktiviranju VAR sistema. VAR sistem, koji je uveden u međuvremenu u Srbiji, jednim je delom potpomognut od naše strane, od strane klubova zbog integriteta takmičenja“, rekao je Ramovš.

On je dodao da je Superliga dobila mnogu veću gledanost zbog uvođenja VAR sistema, pomoćnog sistema suđenja pomoću pregleda video snimaka koji se koristi u fudbalu radi proveravanja odluka glavnog sudije.

Ramovš je rekao da ne može da govori o ciframa, a prema pisanju medija Zajednica Superlige dobija od Linglonga 420.000 evra godišnje, odnosno 1,26 miliona ukupno.

Prema predlogu budžeta za 2022. godinu država će za sport i rekreaciju opredeliti oko 35,6 miliona evra. Pomoć države obuhvata, između ostalog, finansiranje redovnih programa sportskih saveza, sportskih kampova i organizacije međunarodnih takmičenja.

Država dodeljuje i nacionalna priznanja za osvajače medalja, odnosno doživotne penzije.

’Kinezi vole odbojku, Srbija dobra u ovom sportu’

Sportski novinar Miloš Šaranović kaže za RSE da su sportovi u koje ulažu kineske kompanije oni koji su bliži statusu značajnog i nacionalnog sporta u Kini.

On navodi da je odbojka najpopularniji sport u Aziji, a košarka sve popularnija.

„Nama je odbojka vrhunska i nismo loš target kada je odbojka u pitanju jer imamo ekipu i mušku i žensku koja osvaja svetske, olimpijske medalje i prisutna je na svim velikim takmičenjima“, kaže Šaranović.

Odbojka je najpopularniji sport u Aziji, a košarka sve popularnija: Miloš Šaranović (2015.)
Odbojka je najpopularniji sport u Aziji, a košarka sve popularnija: Miloš Šaranović (2015.)

„Možda su izabrali sport u kome smo mi dobri, a oni ga poznaju i vole“, zaključuje naš sagovornik.

Miloš Šaranović govoreći o kineskoj zainteresovanosti za sport kao primer navodi da Kinezi imaju uložen veliki novac ili stoprocentno vlasništvo u pojedinim fudbalskim klubovima italijanske, španske i engleske Premijer lige, koja je najskuplje fudbalsko takmičenje na svetu.

Kina u Srbiji: Od ekonomije do sporta

Aleksandra Stanković iz Instituta za evropske poslove za RSE, pak, ocenjuje da pojedine kineske firme u Srbiji, posebno investitori u okviru teške industrije, kroz sponzorstva sporta odvlače pažnju od nepoštovanja domaćih zakona.

„Upoznati smo sa kršenjem ekoloških propisa od strane kineskih investitora u okviru teške industrije“, kaže Stanković navodeći i slučaj radnika Linglonga, koji su u svojim izjavama za medije naveli da kompanija krši njihova prava.

Linglong je tokom novembra došao u žižu pažnje javnosti u Srbiji nakon što su dve nevladine organizacije saopštile da su vijetnamskim radnicima koji rade na gradilištu fabrike Linglonga „ozbiljno narušena radna prava i ugroženo zdravlje“, kao i da „veliki broj činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije“.

'Mekom diplomatijom' za uticaj u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Kompanija je to negirala i navela da su radnici angažovani za podizvođača, takođe iz Kine.

Zaštitnik građana u Srbiji je u kontroli utvrdio da se u objektima u kojima su bili vijetnamski radnici nalaze boce za TNG i burad za dizel što predstavlja opasnost po živote tih ljudi, a policija je zbog opasnosti od požara zabranila stanovanje u tim objektima.

Sponzorstva Gantena, Linglonga i Paeka u svetu

Kineski Ganten se našao i na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu (Australian open, AO) kao zvanična voda kada je organizator potpisao ugovor sa njima 2018. godine.

Odgovarajući na kritike zbog čega je na turniru kineska umesto domaće vode, AO je saopštio da je Ganten voda vrhunski brend koji je povezan sa drugim velikim teniskim i sportskim događajima, uključujući Juventus FC.

„Otvoreno prvenstvo Australije nastavlja da širi svoj globalni domet i partnerstva, što pomaže razvoju sporta na svim nivoima u Australiji“, navedeno je u saopštenju AO iz 2018. godine.

Ganten je zvanična voda i italijanskog fudbalskog kluba Juventus, a klub je ugovor sa kineskom kompanijom produžio do 2023. godine.

Jedan od sponzora Juventusa je i Linglong.

Linglong je nakon produženja ugovora sa jednim od najpoznatijih fudbalskih klubova do 2022. godine saopštio da su obe strane „uživale“ u partnerstvu zbog čega je svaki od brendova imao obostranu korist od sporazuma.

Ovaj kineski proizvođač guma sponzoriše i nemački fudbalski klub Volfsburg (Wolfsburg).

Linglong je ekskluzivni klupski partner za gume od početka 2015. godine, a fudbaleri Volfsburga prema poslednjem produženju ugovora nosiće logo kineskog proizvođača guma na svojim levim rukavima tokom utakmica Bundeslige i Kupa DFB do 2022. godine.

Kineski brend odeće i obuće Peak je, kako se navodi na njihovom sajtu, zvanični partner / opremalac FIBA (udruženje nacionalnih košarkaških saveza). Dodaje se da Peak u ovom trenutku ima potpisanih najmanje 20 pojedinačnih ugovora sa NBA igračima i na trećem mestu je u promociji NBA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG