Dostupni linkovi

Bela kuća: Još se dogovara virtuelni susret Bajdena i Sija


Susret Džoa Bajdena kao potpredsednika Sjedinjenih Država sa kineskim predsednikom Si Đinpingom 2013. godine u Pekingu. Osam godina kasnije, Bajeden je američki predsednik, a tenzije između dve države rastu dok SAD optužuje Kinu za kršenje ljudskih prava.
Susret Džoa Bajdena kao potpredsednika Sjedinjenih Država sa kineskim predsednikom Si Đinpingom 2013. godine u Pekingu. Osam godina kasnije, Bajeden je američki predsednik, a tenzije između dve države rastu dok SAD optužuje Kinu za kršenje ljudskih prava.

Još se dogovara susret predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena i Kine Si Đinpinga, izjavila je portparolka Bele kuće 6. oktobra.

Izjava je usledila nakon što su visoki diplomatski savetnici američkog i kineskog predsednika održali šestočasovni sastanak u Švajcarskoj, u nastojanju Sjedinjenih Država da poboljšaju komunikaciju u vreme rastućih tenzija između globalnih sila.

I Peking i Vašington su saopštili da su razgovori iza zatvorenih vrata u hotelu u Cirihu bili "konstruktivni i iskreni".

Rojters je, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika SAD, preneo da je postignut načelni dogovor da Bajden i Si održe virtuelni sastanak do kraja godine.

Upitana za dodatne detalje oko susreta, portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki je rekla: "Još uvek radimo na tome kako bi to izgledalo i kada (bi bio sastanak), i naravno, još nemamo konačne detalje."

Šestočasovni sastanak savetnika Kine i SAD

Bela kuća je saopštila da je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) u razgovoru sa visokim kineskim savetnikom za spoljnu politiku Jangom Điećijem (Yang Jiechi) naglasio potrebu održavanja otvorenih linija komunikacije.

Istovremeno, Saliven je izrazio zabrinutost zbog nedavnih akcija Kine u Južnom kineskom moru i Tajvanu, kao i kršenja ljudskih prava etničkih manjina u Sinđijangu i napora Pekinga da uguši pro-demokratske snage u Hong Kongu.

Saliven je tokom šestočasovnih razgovora jasno rekao da će Sjedinjene Države "nastaviti da ulažu u sopstvenu nacionalnu snagu", kao i da će nastaviti angažman sa Kinom na visokom nivou "kako bi se osigurala odgovorna konkurencija", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu (6. oktobar) da Peking svojim "provokacijama" podriva regionalni mir i stabilnost, referišući na akcije Kine usmerene protiv Tajvana. Samo u ponedeljak je 56 kineskih ratnih aviona ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana. Samoupravni demokratski Tajvan živi pod stalnom pretnjom invazije Kine, koja na ostrvo gleda kao na svoju teritoriju.

"Snažno apelujemo na Peking da prekine svoj vojni, diplomatski i ekonomski pritisak i prinudu protiv Tajvana", rekao je Blinken uParizu, gde se sastao sa francuskim zvaničnicima.

Na početku Bajdenovog predsedavanja, američki predsednik se obavezao da će izvršiti pritisak na Peking zbog izveštaja o kršenju ljudskih prava. Njegova administracija potvrdila je stav Sjedinjenih Država, koji je prvi put iznet u Trampovoj administraciji, da je kineska represija nad ujgurskim muslimanima i drugim manjinama u severozapadnom regionu Sinđijang bila "genocid".

U martu su Sjedinjene Države, u koordinaciji sa Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Kanadom, uvele sankcije najvišim zvaničnicima komunističke partije zbog njihove uloge u pritvaranju i zlostavljanju Ujgura i drugih etničkih manjina.

Na junskom samitu Grupe sedam u Engleskoj, Biden je uspešno izvršio pritisak na druge lidere da u zajedničko saopštenje uvrste kritiku prisilnog rada u Kini i druga kršenja ljudskih prava.

SAD su takođe ove sedmice signalizirale da se za sada planiraju pridržavati carina uvedenih protiv Kine tokom Trampove administracije.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai je ove sedmice izjavila da će se angažovati da sa kineskim kolegama započne razgovore o neuspehu Pekinga da ispuni obaveze preuzete u prvoj fazi trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, potpisanog u januaru 2020. godine.

XS
SM
MD
LG