Dostupni linkovi

Kina poslala 56 aviona u zonu Tajvana, SAD nazvale 'provokativnim' potezom


Borbeni avion, ilustracija
Borbeni avion, ilustracija

Tajvan je pozvao Peking da prekine "neodgovorne provokativne akcije" nakon što je u ponedjeljak 56 kineskih ratnih aviona ušlo u njihovu zonu protuzračne odbrane.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je avion emitovao upozorenja nakon što su 36 borbenih aviona, 12 bombardera i četiri druga aviona ušli u njihovu jugozapadnu zonu protuzračne odbrane (ADIZ).

Još četiri lovca ušla su u zonu u noćnom naletu, čime je ukupan broj dosegnuo 56 aviona, dodaje ministarstvo.

Samoupravni demokratski Tajvan živi pod stalnom prijetnjom invazije Kine, koja na ostrvo gleda kao na svoju teritoriju.

U posljednje dvije godine Peking je počeo slati avione u nalete u tajvansku odbrambenu zonu kako bi signalizovao nezadovoljstvo u ključnim trenucima.

Skoro 150 kineskih ratnih aviona probilo je tajvanski zračni prostor od petka kada je Peking obilježio svoj Nacionalni dan sa do tada najvećom zračnom demonstracijom sile, nalijetajući preko ostrva sa 38 aviona.

Nakon toga uslijedio je novi upad 39 aviona u subotu, što je izazvalo kritike iz Washingtona.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price ponovio je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države "vrlo zabrinute" zbog "provokativnih" poteza Pekinga.

"Ova aktivnost destabilizira, rizikuje pogrešne procjene i podriva regionalni mir i sigurnost", rekao je Price novinarima.

"Snažno apelujemo na Peking da prestane s vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom i prisilom prema Tajvanu", rekao je, nazivajući američku predanost ostrvu "čvrstom kao kamen".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u ponedjeljak Washington da su poslali "krajnje pogrešan i neodgovoran signal" "provokativnim" akcijama, poput prodaje oružja Taipeiju i slanja svojih ratnih brodova u Tajvanski tjesnac.

"SAD bi trebale ispraviti svoje greške, ozbiljno se pridržavati principa 'jedne Kine' ...i na odgovarajući način rješavati pitanje Tajvana, prestati jačati tajvanske separatističke snage", rekla je glasnogovornica Hua Chunying.

Administracija Joea Bidena koristi privatnu komunikaciju zbog kineskih akcija u vezi s Tajvanom, saopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

"Takođe smo u privatnom kontaktu, prenosimo jasne poruke diplomatskim kanalima, i to je vjerovatno prikladno mjesto za to", rekla je novinarima sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

Peking je pojačao pritisak na Tajvan od izbora predsjednika Tsai Ing-wen 2016. koji odbacuje njihov stav da je Tajvan dio "jedne Kine".

Prošle godine je rekordnih 380 kineskih vojnih aviona upalo u tajvansku odbrambenu zonu, a ove godine je početkom oktobra taj broj već premašio 600.

Prošle sedmice 24 kineska ratna aviona uletjela su u zonu nakon što se Tajvan prijavio za članstvo u velikom transpacifičkom trgovinskom sporazumu, čemu se Peking protivi.

Pokazivanje sile u petak dogodilo se iste sedmice kada je Kina optužila Veliku Britaniju za "zle namjere" nakon što je poslala fregatu da plovi kroz Tajvanski tjesnac, za koji Peking tvrdi da je njihov vlastiti plovni put.

XS
SM
MD
LG