Dostupni linkovi

Macron upozorio Kinu da pomaganje Rusiji znači saučesništvo u ratu


Francuski predsednik Emanuel Makron govori u ambasadi te zemlje u Pekingu, 5. april 2023.
Francuski predsednik Emanuel Makron govori u ambasadi te zemlje u Pekingu, 5. april 2023.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je u sredu da Kina ima "glavnu ulogu" u pronalaženju puta ka miru u Ukrajini, otpočevši trodnevnu posetu Pekingu.

Na skupu francuske zajednice u Pekingu uoči sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom u četvrtak, Makron je rekao da će Francuska nastojati da sarađuje sa Kinom "na zajedničkoj odgovornosti za mir i stabilnost“ u Ukrajini.

"Kina, bliskim odnosom sa Rusijom, koji je reafirmisan poslednjih dana, može da igra važnu ulogu", rekao je on, napominjući naglašeno protivljenje Pekinga upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini, kao i predlog za mir između Kijeva i Moskva.

Upitan o zabrinutosti Zapada da bi Peking možda razmatrao slanje oružja Moskvi, Makron je rekao da bi svaka nacija koja to učini bila saučesnik u kršenju međunarodnog prava.

"Kineski interes nije da ima trajni rat. (...) Od početka sukoba smo odlučili da pomognemo žrtvi, a takođe smo jasno stavili do znanja da će svako ko pomaže agresoru biti saučesnik u kršenju međunarodnog prava", naglasio je tokom govora francuskoj zajednici u Kini, u Ambasadi te zemlje u Pekingu.

Dodao je da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom.

"Čujemo sve glasnije glasove koji izražavaju snažnu zabrinutost za budućnost odnosa između Zapada i Kine koji u nekom obliku navode na zaključak da postoji neizbežna spirala rastućih tenzija“, rekao je Makron novinarima u ambasadi Francuske u Pekingu.

Takođe se stiče utisak da je odvajanje od kineske privrede već u toku i da je jedino preostalo pitanje prekoračenja tempa i intenziteta, dodao je on.

"Ne verujem, u svakom slučaju ne želim da verujem u ovaj scenario."

Prva poseta Pekingu od 2019. godine

Prvo putovanje francuskog predsednika u Kinu za četiri godine trebalo bi da bude u znaku rata u Ukrajini, a zvaničnik iz njegovog kabineta rekao je novinarima da će nastojati da ostane čvrst u pregovorima sa Sijem, javlja agencija Frans pres (AFP).

Makronovi ciljevi takođe uključuju očuvanje i ponovno uspostavljanje ravnoteže kineskih trgovinskih veza sa Evropom, kao i zaštitu francuskih interesa u azijsko-pacifičkom regionu.

„Ne smemo da se odvojimo, da se odvojimo od Kine“, rekao je Makron francuskoj zajednici u Pekingu po dolasku i dodao da će se Francuska „proaktivno obavezati na nastavak komercijalnih odnosa sa Kinom“.

Makron je razgovarao o svom putovanju u Kinu i podršci Ukrajini tokom telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) uoči njegove posete, saopštila je Bela kuća.

Razgovor je pokazao „zajedničku volju Francuske i Sjedinjenih Država da angažuju Kineze kako bi sa nama ubrzali okončanje rata u Ukrajini i izgradili trajni mir“, saopštila je Makronova kancelarija.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Sa predsednicom Evropske komisije sastanak sa Sijem

Makron će u četvrtak imati intenzivan dan razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpinogom, u kom će učestvovati i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen).

Iako je francuski predsednik nameravao redovno da posećuje Kinu, zbog pandemije korona virusa poslednji je put bio u poseti Pekingu 2019. godine.

Pariz, prema tome, računa na ponovno uspostavljanje veza na svim nivoima i želi ponovo da pokrene direktnu razmenu, posebno između studenata dve zemlje.

Francusko predsedništvo smatra da je Kina jedina zemlja koja može da "pomeri" situaciju "ka boljem ili ka gorem". Takođe, samo Evropljani mogu Kinezima da daju na znanje koliko veliki uticaj ima rat u Ukrajini na Evropsku uniju, i ukažu i na interese Kine pošto je EU jedan od glavnih trgovinskih partnera Pekinga.

"Ako se pomerite 'na stranu rata' to će imati izuzetno snažan strateški uticaj", biće jedna od poruka koje će Pekingu doneti Makron, objavio je AFP.

XS
SM
MD
LG