Dostupni linkovi

Kina dozvoljava parovima da imaju troje djece


Oženjeni kineski parovi mogu imati do troje djece, saopšteno je iz ove zemlje u ponedjeljak. Ovaj značajan pomak granice sa dvoje dozvoljene djece na troje dolazi nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad rođenih u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Peking je 2016. godine ukinuo višedecenijsku politiku prema kojoj je parovima bilo dozvoljeno da imaju po jedno dijete, kako bi pokušali ukloniti ekonomske rizike populacije koja je bila sve starija.

No, kako navodi Reuters, to nije dovelo do porasta rođenih obzirom da visoke troškove odgoja djece u kineskim gradovima, što je izazov koji traje i danas.

Promjena politike doći će sa “mjerama podrške koje će biti pogodne za poboljšanje strukture stanovništva, ispunjavajući strategiju zemlje da se aktivno nosi sa starenjem populacije”, navodi se u Xinhua agenciji nakon sastanka kojim je predsjedao predsjednik Xi Jinping.

U sklopu tih mjera, Kina će smanjiti troškove za obrazovanje, povećati podršku za porez i stanovanje, garantovati zakonske interese zaposlenih žena i suzbiti visoke miraze, navodi se, uz dodatak da će mladi biti educirani o “braku i ljubavi”.

Kina je prošle godine imala stopu plodnosti od 1,3 djece po ženi, što je u poređenju sa starijim društvima poput Japana i Italije daleko manje od potrebne stope od 2,1 posto.

“Ljude ne sputava ograničenje na dvoje djece, već nevjerovatno visoki troškovi odgoja djece u današnjoj Kini. Stanovanje, vannastavne aktivnosti, hrana, putovanja i sve ostalo, brzo se skupi”, rekao je Yifei Li sociolog iz New York Univerziteta u Šangaju.

Ranije ovog mjeseca popis stanovništva pokazao je da je broj stanovnika u Kini u zadnjem desetljeću rastao najsporijom stopom još od 1950ih, što je potaklo zabrinutost da će Kina ostariti prije no što postane bogata. Također su porasle kritike da su predugo čekali da se pozabave padom broja rođenih.

Kazne od 20.440 dolara izricane su još krajem prošle godine osobama koje su imale treće dijete.

U strahu od populacijske eksplozije, Kina je 1979. godine uvela politiku jednog djeteta, kojim su uspjeli zaustaviti rast stanovništva, ali su također doveli do prisilnih sterilizacija, spolno selektivnih pobačaja koji su poboljšali rodnu neravnotežu jer mnogi roditelji preferiraju mušku djecu.

XS
SM
MD
LG