Dostupni linkovi

Crna Gora smanjila kineski dug za autoput


Pogled iz zraka na autoput koji Crna Gora gradi uz pomoć kineskog kredita, 11.05.2021.
Pogled iz zraka na autoput koji Crna Gora gradi uz pomoć kineskog kredita, 11.05.2021.

Kamata za kredit kineskoj EXIM banci kojim se investira izgradnja prve dionice autoputa u Crnoj Gori je smanjena 8.jula, što će na godišnjem nivou donijeti uštedu budžetu ove zemlje od osam miliona eura, izjavio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

„Smanjili smo kamatnu stopu na dug prema kineskoj EXIM banci sa dva posto dolarskog, na 0,88 posto eura kamate,i ta ušteda će ići direktno u budžet Crne Gore. Razlika pređašnje kamate i nove je osam miliona eura na godišnjem nivou“, kazao je Spajić.

Na novinarsko pitanje da li to znači da je zamijenjen dolarski kredit za autoput, Spaić je odgovorio da „to nije klasična zamjena“, već ugovor sa bankama kojim se smanjuje kamata.

„Povjerilac je i dalje kineska EXIM banka, ali dvije američke banke i jedna
francuska banka su učestvovale u transakciji“, kazao je Spaić.

On nije želio da imenuje o kojim bankama je riječ, ali je najavio da će se „to ubrzo saznati“, te da se radi o najeminentijim svjetskim bankama.

Iako je naglasio da će rata za kredit koja dospijeva u julu biti manja za četiri
miliona eura, Spaić nije imao podatak koji je iznos te rate.

Inače, Crna Gora se kreditno zadužila 944 miliona dolara na period od
dvadeset godina kod EXIM banke za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.

U aprilu ove godine je uputila zvaničan zahtjev Evropskoj komisiji u kojem traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga zbog auto puta.

Ministar finansija i socijalnog staranja je ocijenio da je aranžman oko smanjenja kamate trebalo potpisati mnogo ranije jer je, kako je naveo, zbog nepretvaranja dolarskog duga u eure, država imala ukupan dug od oko 109 miliona eura.

„Jer je tadašnji kurs doara bio 1,37 a sada je 1,18 i to je povećalo dug za 109
miliona eura“, rekao je Spaić.

Dodao je da će ušteda na polugodišnjem nivou od četiri miliona eura biti
prvenstveno usmjerena na probleme sa kojima se suočava crnogorska ekonomija ovih dana.

XS
SM
MD
LG