Dostupni linkovi

Sastanak Krivokapić-Palmer: Podrška SAD evropskoj budućnosti Crne Gore nedvosmislena


Palmer je odao priznanje premijeru Crne Gore za privrženost podršci zajedničkih vrijednosti, istovremeno pozivajući Crnu Goru da se ne pokoleba na svom euroatlantskom putu
Palmer je odao priznanje premijeru Crne Gore za privrženost podršci zajedničkih vrijednosti, istovremeno pozivajući Crnu Goru da se ne pokoleba na svom euroatlantskom putu

Podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) evropskoj budućnosti Crne Gore je nedvosmislena, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i evroazijske poslove Metjua Palmera.

Palmer je odao priznanje premijeru Krivokapiću za privrženost podršci zajedničkih vrijednosti, istovremeno pozivajući Crnu Goru da se ne pokoleba na svom euroatlantskom putu, objavljeno je na Tviteru Ambasade SAD u Podgorici.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer Krivokapić pozdravio vidljivi trend tijesne saradnje SAD i Evropske unije (EU), u čemu Zapadni Balkan prepoznaje svoju perspektivu i interes.

Ranije u četvrtak, Palmer se sastao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, kojem je čestitao što je Skupština usvojila budžet, a informisan je i o naporima na daljoj izbornoj reformi i rješavanju zastoja u pravosuđu, objavljeno je na Tviteru ambasade.

“Svi izabrani zvaničnici moraju zajedno da rade na unaprjeđivanju interesa građana Crne Gore”, navodi se u objavi.

Upoznajući Palmera o unutrašnjoj političkoj situaciji, Bečić je ocijenio da se napredak može postići jedino dijalogom i saradnjom.

S tim u vezi, informisao je američkog diplomatu o započetom dijalogu vlasti i opozicije, te daljim planovima koji imaju za cilj političku stabilnost, kako bi se napori usmjerili na postizanje rezultata na evropskom putu, kao primarnom vanjskopolitičkom cilju, saopšteno je iz Bečićevog kabineta.

Palmer se sreo i sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, nakon čega je iz Vlade objavljeno da SAD bezrezervno podržavaju Crnu Goru na evropskom i evroatlantskom putu, i cijene njen doprinos razvoju regionalne stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

Iz ambasade SAD je na Fejsbuku saopšteno da se razgovaralo i o naporima u borbi protiv korupcije i transnacionalnog organizovanog kriminala – dvije ključne oblasti za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

“Palmer je takođe naglasio da je važno da Crna Gora ostane na euroatlantskom kursu i nastavi da ispunjava obaveze kao NATO članica”, dodaje se u objavi.

U razgovoru sa visokim američkim gostom, Abazović kazao da je Crna Gora pouzdana članica NATO saveza, te da su prioritet Vlade jake demokratske institucije i regionalna stabilnost, saopšteno je iz Vlade.

Podsjetimo, prvog dana posjete Crnoj Gori, 7. jula, Palmer se sastao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, kada je ocijenio da je cilj SAD-a da Crna Gora bude stabilna na evropskom i euro-atlantskom putu, zaštićena od spoljnih uticaja.

Posjeta zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Metjua Palmera je prva posjeta američkih zvaničnika visokog ranga nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, kada je nakon tri decenije promijenjena vlast u Crnoj Gori.

Većinsku podršku su tada zajedno osvojile koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, a Demokratska partija socijalista je prešla u opoziciju.

XS
SM
MD
LG