Dostupni linkovi

Može li Zapad da osmisli alternativu kineskom 'Pojasu i putu'?


Ministri inostranih poslova G7 pozirali su za fotografiju na početku sastanka u Londonu 4.maja 2021.

Piše: Reid Standish

Otkako ju je kineski predsjednik Si Đinping najavio 2013. godine, pekinška Inicijativa 'Pojas i put' (BRI) usmjerila je stotine milijardi dolara u stranu infrastrukturu, povećavajući trgovinu i otvorivši put Kini da uspostavi političke i ekonomske veze širom svijeta, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Čitamo vam: Može li Zapad da osmisli alternativu kineskom 'Pojasu i putu'?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:38 0:00
Direktan link

Veliki poduhvat - koji je Si nazvao "projektom vijeka" - postao je stub kineske spoljne politike i strateško sredstvo za Peking, jer je produbio partnerstva i povećao kineski uticaj u tom procesu.

'Pojas i put' od tada podržavaju međunarodne organizacije i više od 150 zemalja -- uključujući mnoge na Zapadu jer se proširio od luka, naftovoda i puteva tako da uključuje digitalnu tehnologiju, zdravstvenu zaštitu i zelenu energiju.

Međutim, kombinacija sve većeg razočarenja među partnerskim zemljama s nastalim projektima, prostora za veće investicije i povećanom nelagodom u pogledu strateških implikacija BRI-a možda je otvorila vrata za alternativu.

Uoči junskog samita Grupe sedam (G7) u Velikoj Britaniji, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) predložio je britanskom premijeru Borisu Džonsonu (Johnson) uspostavljanje infrastrukturnog plana kojeg predvodi Zapad, a koji bi bio rival kineskom BRI-ju.

"Trenutno postoji prava prilika. Globalna potreba za ulaganjem u infrastrukturu daleko prevazilazi sposobnost bilo koje zemlje da je ispuni", izjavio je za RSE Džonatan Hilman (Johnatan Hillman), direktor Projekta ponovno povezivanje Azije u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS). "Čak ni najveće procjene BRI-ja neće zadovoljiti svjetske potrebe."

Kina će biti istaknuta na dnevnom redu samita od 11. do 13. juna, koji će okupiti tradicionalne članove grupe: Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, kao i predstavnike Australije, Indije i Južne Koreje.
Formiranje alternative BRI moglo bi se naći u oštrijem fokusu dok Bajden nastavlja s planovima za uspostavljanje saveza demokratija kako bi se suprotstavio sve većem uticaju Kine.

Bajden je u martu rekao da će spriječiti Kinu da prestigne Sjedinjene Države i postane "najmoćnija zemlja na svijetu", a njegova administracija je iznijela planove za jačanje saradnje sa svojim saveznicima.

Evropska unija i Indija već su 8. maja potpisale partnerstvo o povezivanju čiji je cilj povećanje saradnje na digitalnoj i tvrdoj infrastrukturi, s akcentom na jačanju regulatornih standarda za nove tehnologije.

Američki predsjednik Džo Bajden kaže da neće dozvoliti Kini da nadmaši SAD na svojoj prvoj formalnoj konferenciji za novinare kao predsjednik u istočnoj sobi Bijele kuće u Vašingtonu 25. marta.
Američki predsjednik Džo Bajden kaže da neće dozvoliti Kini da nadmaši SAD na svojoj prvoj formalnoj konferenciji za novinare kao predsjednik u istočnoj sobi Bijele kuće u Vašingtonu 25. marta.

Hilman je rekao da je pravi trenutak da napredne ekonomije ponude alternative BRI-ju koje mogu da se fokusiraju na pružanje veće transparentnosti za projekte višeg kvaliteta širom svijeta u razvoju.

Sa svojim kombinovanim resursima i sve većim usklađivanjem među saveznicima o tome kako pristupiti razvoju, posebno Brisela i Vašingtona, zapadni infrastrukturni planovi mogli bi da dobiju podsticaj koji im je doskora nedostajao.

"Sjedinjene Države su sada mnogo više usklađene sa svojim evropskim partnerima kada je riječ o ekološkim pitanjima i to stvara više mogućnosti za saradnju", rekao je Hilman. "Iza ovih razgovora stoji velika težina i samopouzdanje kojih ranije nije bilo."

Mogućnosti za poslovanje

Trenutni podsticaj dolazi u trenutku kada se svijet u razvoju bori s ekonomskim pritiscima koje donosi pandemija i činjenici da je brend BRI ukaljan kontroverzama.

Svjetska banka je saopštila da će COVID-19 gurnuti svjetsku ekonomiju u najgoru recesiju od Drugog svjetskog rata i da su infrastrukturne potrebe u svijetu - koje se procjenjuju na 94 hiljade milijardi dolara u naredne dvije decenije - još uvijek neispunjene.

BRI je takođe posljednjih godina potkopan pitanjima u vezi s komercijalnom vrijednošću mnogih svojih projekata, rastućim zabrinutostima oko mutnih kreditnih praksi i zabrinutošću da će inicijativa biti oruđe za kinesku kontrolu.

Crna Gora je u aprilu zatražila od Evropske unije pomoć u otplati kineskog kredita u iznosu od milijardu dolara za tekući projekat autoputa u toj maloj balkanskoj zemlji.

Zabrinutost oko duga i transparentnosti također se pojavila u maju kada je Mađarska najavila kredit od 1,5 milijardi dolara za izgradnju kineskog univerziteta. To je uslijedilo nakon kontroverznog poteza vlade u aprilu 2020. da sve detalje zadrži kao tajnu vrijednu 1,9 milijardi dolara posuđenih od Kine za željeznički projekt koji povezuje Budimpeštu i Beograd.

Šire su se preispitivale odredbe ugovora za projekte 'Pojasa i puta', za koje je nedavno objavljena studija o 100 kineskih ugovora koju je proveo Centar za globalni razvoj, utvrdila da sadrže restriktivne zahtjeve tajnosti i klauzule koje bi mogle da omoguće kineskim entitetima da utiču na politiku zemalja dužnika.

"Sjaj je sada nestao s 'Pojasa i puta'", rekla je za RSE Tereza Falon (Theresa Fallon), direktorica Centra za ruske, evropske i azijske studije u Briselu. "Stavovi prema Kini postaju sve čvršći i ovo je šansa za Evropu da počne strateški razmišljati o sopstvenom komšiluku i šire."

O uslovima kako bi zapadna alternativa mogla izgledati još uvijek se raspravlja, ali vjerovatno će se nastojati nadograditi prošli sporazumi i oslanjati se na kombinaciju javnih i privatnih fondova.

Evropska unija je pokrenula plan povezivanja 2018. godine i potpisala sporazum s Japanom 2019. godine u onome što je bivši japanski premijer Šinzo Abe nazvao "održivim povezivanjem od Indo-Pacifika do Zapadnog Balkana i Afrike zasnovanim na pravilima".

Sjedinjene Države su također 2018. godine usvojile Zakon o izgradnji, čiji je cilj da se podstaknu investicije privatnog sektora u svijetu u razvoju, a također su pokrenule mrežu Plave tačke s Japanom i Australijom 2019. godine kao način da se poštuju standardi za infrastrukturne projekte.

Međutim, nijedna od inicijativa nije donijela mnogo toga u smislu konkretnih rezultata, što je povećalo zabrinutost da Zapad nije u stanju da ponudi istinsku alternativu ekonomskoj viziji koju je iznio kineski predsjednik Si.

Prema riječima Falonove, zapadne zemlje ne bi trebalo da se fokusiraju na podudaranje Pekinga u smislu obima finansiranja, već bi trebale koristiti infrastrukturne podsticaje kako bi pomogle u širenju viših standarda za izvođenje projekata i integrisanju veće transparentnosti u pregovore o ugovoru.

"Jednostavno biti prisutan na terenu već povećava uticaj na Kinu tako što je tjera da poboljša ono što nudi i bude transparentnija kako bi se takmičila", rekla je Falon.

Zakrpe projekata

Mada napori da se dođe do alternativa 'Pojasu i putu' dobijaju na snazi, oni se također suočavaju sa sve većim preprekama.

Zapadne zemlje trenutno nemaju centralizovanu tačku za koordinaciju infrastrukturnih partnerstava. Zbog toga je malo vjerovatno da će se ostvariti jedna jedinstvena inicijativa za suparništvo 'Pojasu i putu'.

Umjesto toga, kažu analitičari, sve buduće zapadne inicijative vjerovatno će ostati mješavina odvojenih, ali koordinisanih projekata između raznih igrača kao što su Sjedinjene Države, Evropska unija, Japan i Indija.

Kineski predsjednik Sji Đinping govori na brifingu za novinare na kraju posljednjeg dana Foruma 'Pojas i put' na jezeru Janći kod Pekinga 27. aprila 2019.
Kineski predsjednik Sji Đinping govori na brifingu za novinare na kraju posljednjeg dana Foruma 'Pojas i put' na jezeru Janći kod Pekinga 27. aprila 2019.

"Politički interes oko toga se pomjera, ali zapravo sastavljanje alternative i pokazivanje kako ona izgleda još uvijek nije razvijeno", rekao je za RSE Endrju Smol (Andrew Small), saradnik Njemačkog Maršalovog fonda u Berlinu. "Bilo je dovoljno teško za sistem svake zemlje da to uradi sam, a kamoli da ih sve natjeraju da sarađuju i koordinišu zajedno."

Druga potencijalna prepreka je finansiranje. Mada javne institucije iz zemalja G7 mogu da se umiješaju da osiguraju sredstva, veliki iznos finansijskih sredstava trebalo bi da dođe iz privatnog sektora, koji tradicionalno oklijeva da se uključi u infrastrukturne projekte velikih razmjera.

Štaviše, mnogi igrači su također oprezni u pogledu uspostavljanja inicijativa koje bi se mogle smatrati direktnim rivalima 'Pojasa i puta' ili bilo čega što bi se moglo posmatrati kao savez protiv Kine.

Umjesto toga, rekao je Danijel Markej (Daniel Markey), profesor univerziteta Džons Hopkins i bivši zvaničnik Stejt departmenta, svaka buduća alternativa trebala bi da traži uspostavljanje partnerstva na temelju zajedničkih standarda i normi.

Rast kineskih domaćih tehnoloških kompanija preko 'Pojasa i puta' omogućio im je da zauzmu dominantnu poziciju širom svijeta a time i Pekingu da postavi standarde za mnoge tehnologije sljedeće generacije. Markej je rekao da bi svaka alternativna inicijativa trebalo da se usredsredi na ključne sektore, umjesto da jednostavno široko investira u infrastrukturu.

"Umjesto da izrađuje direktan odgovor na 'Pojas i put', pristup Vašingtona trebalo bi da igra na snagu Sjedinjenih Država i njenih saveznika, a ne da pokušava da pobijedi Kinu u njenim igrama ili na domaćem terenu", rekao je Markej.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG