Dostupni linkovi

Najavljuje se rešenje nesporazuma KFOR-a i BSK


Pripradnici KBS
Pripradnici KBS
Iako ima najava da će se tokom dana prevazići nesprazumi, odnosno da će komandant KFOR-a povući suspenziju pojedinih aktivnosti KFOR-a u odnosu na Bezbednosne snage Kosova, još nema informacija koje to mogu potvrditi.

Portparol KFOR-a, Hans Peter Buh je najavio da će danas možda biti postignut dogovor i da će se nesporazumi nastali pojavljivanjem u javnosti Garde BSK naoružane dugim oružjem oprevazići.

„Rekli su mi da do sada nema ničega konkretnog. Možda će se stvari odvijati tokom dana. Bilo je razgovora sa institucijama Kosova juče i mislim da ih i danas ima, videćemo šta će se kasnije dogoditi“, rekao je Buh.

Do zahlađenja odnosa i suspenzije pojedinih aktivnosti KFOR-a u odnosu na BSK je došlo nakon što su pripradnici BSK na ceremoniji početka manifestacije Epopeja OVK bili naoružani dugim cevima, što je kako ističu u KFOR-u bilo suprotno sporazumu koji je postignut sa predstavnicima institucija Kosova i rukovodiocima BSK.

Međutim, prema rečima zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija nije bilo incidenta koji su izazvale BSK.

„ Mislim da ovde nema nikakvog nesporazuma, nema bitke između KFOR i BSK ili vlade. Mi imamo odlične odnose i nastavićemo ih, ali istovremeno treba da kažem da poštujemo naše heroje, našu prošlost i tradiciju. Neka niko ne pomisli da kroz ovaj slučaj dovede u pitanje naše pravo na državu, da poštujemo naše nacionalne vrednosti kada imamo u vidu našu evroatlantsku orijentaciju. Bila je to dobra prilika da razjasnimo naše pozicije, ali bez konfrontacija“,
kazao je Kuči ističući da je Garda nosila oružje i prilikom dočeka premijera, kada su dolazili potpredsednici tako da „nije smak sveta ako je i tog dana izašla sa oružjem“.

Prema planu Martija Ahtisarija, koji je osnov uređivanja odnosa na Kosovu, predviđeno je da NATO ima izvršni autoritet u odnosu na BSK dok one ne postignu puni operacionalni kapacitet, o čemu se odlučuje u NATO-u.
XS
SM
MD
LG