Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napredak na relaciji KFOR – BSK


Pripadnici KFOR-a
U Ministarstvu Bezbednosnih snaga Kosova (MBSK) su saopštili da su problemi koji su doveli do zamrzavanja odnosa KFOR-a sa BSK prevaziđeni.

Da ima napredka u rešavanju ovog problema za RSE potvrđuje i Hans Peter Buh.

„Mi vodimo razgovore na različitim nivoima u nastojanjima da pronađemo rešenje. Optimisti smo da će biti dobrih rešenja u budućnosti“,
kaže Buh i navodi da situacija nije kakva je bila u petak kada je došlo do zamrzavanja odnosa.

Inače, do odluke komandanta KFOR-a da na neodređeno vreme zamrzne saradnju sa BSK došlo je nakon što su priopradnici BSK na ceremoniji početka manifestacije Epopeja OVK bili naoružani dugim cevima, što je kako ističu u KFOR-u bilo suprotno sporazumu koji je postignut sa predstavnicima institucija Kosova i rukovodiocima BSK.

Međutim u Ministarstvu BSK smatraju da nisu izazvali nikakav incident. Portparol Ministarstva BSK, Ibrahim Shala kaže da je učešće BSK na ceremoniji bilo usaglašeno u organizacionom odboru i da je ceremonija bila pod pokroviteljstvom premijera Kosova Hashima Thaçija.

Ceremonija je imala državni karakter


”Učešće Ceremonijalne garde na manifestaciji Epopeja OVK nije incident, jer je učešće BSK bilo i u organizacionom odboru ceremonije. Radilo se o ceremoniji koja je imala državni karakter i koja je održana pod pokroviteljstvom premijera i Vlade.”

On podseća da je Garda sa oružjem dočekivala mnoge predsednike, premijere, ministre i vojne zvaničnike koji su posetili Kosovo.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima se ističe da visoko cene saradnju sa KFOR-om i NATO-om koja je neophodna za mir i stabilnost na Kosovu i regionu.

Takođe se navodi da BSK imaju i da će nastaviti odličnu saradnju sa KFOR-om i NATO-om u podizanju kapaciteta Bezbednosnih snaga u skladu sa kriterijumima NATO-a i uz pomoć i nadgledanje ovih mehanizama.

MBSK ističe da će svoje zadatke obavljati u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i predlogom Martija Ahtisarija za rešenje statusa zemlje.

Prema planu Maertija Ahtisarija, koji je osnov uređivanja odnosa na Kosovu, predviđeno je da NATO ima izvršni autoritet u odnosu na BSK dok one ne postignu puni operacionalni kapacitet, o čemu se odlučuje u NATO-u.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG