Dostupni linkovi

Zategnuti odnosi između KFOR i BSK


Pripadnici BSK na Kosovu, arhivska fotografija
Pripadnici BSK na Kosovu, arhivska fotografija
Komandant Međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu nemački general Markus Bentler je na neodređeno vreme zamrznuo saradnju sa Bezbednosnim snagama Kosova. Takvu odluku komandanta KFOR-a podržala je i Međunarodna civilna kancelarija i njen šef Piter Fejt. U institucijama Kosova ističu da treba što pre prevazići sadašnje stanje imajući u vidu da je KFOR imao i ima nezamenljivu ulogu u stvaranju i obučavanju BSK.

Do ovakve odluke komandanta KFOR-a je došlo nakon što su pripadnici BSK na ceremoniji početka manifestacije "Epopeja OVK" bili naoružani dugim cevima, što je, kako ističu u KFOR-u, bilo suprotno sporazumu koji je postignut sa predstavnicima institucija Kosova i rukovodiocima BSK.

KFOR je zatražio garancije da se to neće ponavljati. Međutim, u Ministarstvu BSK smatraju da nisu izazvali nikakav incident. Portparol Ministarstva BSK, Ibrahim Shala kaže da je učešće BSK na ceremoniji bilo usaglašeno u organizacionom odboru i da je ceremonija bila pod pokroviteljstvom premijera Kosova Hashima Thaçija.

”Učešće Ceremonijalne garde na manifestaciji "Epopeja OVK" nije incident, jer je učešće BSK bilo i u organizacionom odboru ceremonije. Radilo se o ceremoniji koja je imala državni karakter i koja je održana pod pokroviteljstvom premijera i Vlade”, kaže Shala.

On podseća da je Garda sa oružjem dočekivala mnoge predsednike, premijere, ministre i vojne zvaničnike koji su posetili Kosovo. I Međunarodna civilna kancelarija (MCK) je saopštla da podržava zamrzavanje odnosa KFOR-a sa Bezbednosnim snagama Kosova.

“MCK podržava sadašnje korake koje je preduzeo komandant KFOR-a što se tiče odnosa sa BSK. Ostala pitanja oko korišćenja Počasne garde treba da se postave Vladi Kosova”, rekao je za prištinske medije portparol MCK Kai Miler Berner.

KFOR za prevazilaženje problema

Iz KFOR-a je saopšteno da korišćenje oružja tokom smotre takođe nije u skladu sa položajem KBS-a kao formacije koja nema vojni status. Osim toga, NATO zastava je bila istaknuta za vreme svečanosti što nije prihvatljivo jer je KFOR statusno neutralan, smatra KFOR.

Komandant KFOR-a Markjus Betler se u subotu sastao sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem, ministrom BSK Fehmijem Mujotom i komandantom BSK Suljejmanom Selimijem.

Reagujući na odluku komandanta Kfora, zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuçi je rekao da "niko ne može tražiti od Kosova da se ne ponaša kao nezavisna i suverena država".

Portparol Ministarstva BSK kaže da su zainteresovani da se sadašnja situacija prevaziđe i najavlju moguće sastanke sa predstavnicima KFOR-a tokom današnjeg dana.

”Mi nismo zainteresovani da se odnosi sa KFOR-om pogoršavaju, jer je KFOR naš značajan partner koji je uticao na stvaranje strukture BSK. Mi ćemo sa njima nastaviti saradnju”, kaže Shala.

Inače, prema planu Martija Ahtisarija, koji je osnov uređivanja odnosa na Kosovu predviđeno je da NATO ima izvršni autoritet u odnosu na BSK dok one ne postignu puni operacionalni kapacitet, o čemu se odlučuje u NATO-u.
XS
SM
MD
LG