Dostupni linkovi

KFOR poziva na izbjegavanje eskalacije na Kosovu


Latvijski vojnik u mirovnoj misiji NATO saveza, KFOR na Kosovu, Zubin Potok, 20. septembar 2022.
Latvijski vojnik u mirovnoj misiji NATO saveza, KFOR na Kosovu, Zubin Potok, 20. septembar 2022.

Komandant KFOR-a general-major Angelo Michele Ristuccia (Anđelo Mikele Ristuča) pozvao je večeras sve strane da izbegavaju bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do pogoršanja situacije na Kosovu.

Ristuccia je posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželjaljom Svečljom, kako je saopšteno, pozvao obje strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju bezbjednosti i dodao je važno izbjeći bilo kakvu novu eskalaciju, poslije tenzija iz avgusta.

Lokalni Srbi su 31. jula postavili blokade na sjeveru Kosova u znak protesta zbog najave početka implementacije odluke Vlade u Prištini o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promjeni srpskih registarskih tablica.

"General-major Ristucca ostaje u bliskom kontaktu sa svim ključnim sagovornicima, uključujući i komandanta Misije EU za vladavinu prava (EULEX), predstavnike kosovskih institucija i kosovskih bezbjednosnih organizacija, kao i načelnika Oružanih snaga Srbije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je KFOR na oprezu u vezi sa situacijom.

"KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, sa svim raspoloživim kapacitetima, za bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve građane Kosova, prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.", kaže se u saopštenju.

Cilj KFOR-a je, kako je saopšteno, mir i bezbjednost na Kosovu.

"KFOR igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju bezbjednosti koja omogućava dijalog. Komandant KFOR-a poziva strane da se uzdrže od jednostranih akcija ili retorike i da spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija", navedeno je u saopštenju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je razočarenje što Srbija i Kosovo nisu postigle dogovor o registarskim tablicama na sastanku u Briselu. Šef aljanse potvrdio je da je razgovarao sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom nakon susreta na najvišem političkom nivou između EU, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

"Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbjeći. NATO i KFOR ostaju na oprezu", objavio je Stoltenberg na Twitter nalogu.

Kosovska policija je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila da će od 22. novembra početi sa izricanjem kazni za vozače koji voze vozila sa srpskim tablicama. Izricanje kazni počinje ujutru, 22. novembra iza 08:00 sati.

Izricanje kazne dio je odluke Vlade Kosova za preregistraciju automobila s ilegalnim srpskim tablicama u RKS, Republika Kosovo.

Mjera opomene traje do 21. novembra, nakon čega se ide u fazu izricanja novčanih kazni od 150 eura. Ova mjera će prema navodima kosovske policije trajati do 21. januara 2023. godine.

Do 20. novembra, prema podacima policije, vozačima automobila sa nelegalnim srpskim tablicama izrečeno je oko 1.740 opomena.

Srbi u sjevernim opštinama Kosova upozorili su da će se protiviti izricanju novčanih kazni, kao što su se protivili odluci Vlade o registarskim tablicama.

Vlada Kosova počela je da sprovodi svoj plan od 1. novembra.

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na sjeveru Kosovu nisu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Srbi napuštaju kosovske institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primjeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile. Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i SAD.

XS
SM
MD
LG