Dostupni linkovi

Ketrin Ešton sa državnim vrhom Srbije


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Evropskom parlamentu u Strazburu, 11. maj 2011.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Evropskom parlamentu u Strazburu, 11. maj 2011.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton boraviće u poseti Beogradu, gde će imati susrete sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, šefom tima za razgovore Beograda i Prištine Borislavom Stefanovićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

"Prva poruka će biti jasna i odnosiće se na evropeu perspektivu i Srbije i Kosova, kao i da će biti potpuna potpora za dijalog Beograda i Prištine koji je od marta još u toku", rekla je Radiju Slobodna Evropa Maja Kocijančić, portparolka predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Visoka Predstavnica, sa ministom policije Ivicom Dačićem potpisaće dva sporazuma. Prvi, o bezbednosnim procedurama za razmenu i zaštitu tajnih podataka i drugi, koji će omogućiti učešće vojske i policije Srbije u mirovnim misijama EU", rekla je ona.

Kako je najavljeno u Briselu, posle Beograda, Eštonova će 27. maja posetiti i Prištinu.

"Na Kosovu, Eštonova će se sastatita sa tamošnjim premijerom Hašimom Tačijem, sa kosovskom predstavnicom u pregovorima sa Beogradom Editom Tahiri. Pored toga sastaće se sa još nekoliko ministra, a posećiće i misiju EULEX u Prištini", istakla je Kocijančić.

Eštonova dolazi samo nedelju dana pošto su Beograd i Prištinu posetili predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Kritika i potpora vlasti

Prethodno je Eštonova boravila u Beogradu februara prošle godine, kada je izrazila zadovoljstvo zbog značajnog napretka Srbije u evrointegracijama i uverenje da je Srbija čvrsto rešena da sprovede reforme neophodne za članstvo u EU.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je tokom svoje poslednje poste, polovinom maja 2011. da je Srbija na dobrom putu, ali da treba još dosta toga da uradi do mišljenja Komisije o napretku zemlje, i ukazao na neophodnost završetka saradnje s Haškim tribunalom.

Predsednik Boris Tadić (desno), sastao se sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Baroso u Beogradu, 19. maj 2011.
On je nakon susreta sa sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao da priznanje Kosova nije uslov za pregovore ili dalje procese evropskih integracija, ali da treba naći praktična rešanja u pogledu Kosova.

Svega nekoliko dana pre poste Baroza i Filea, Beograd je posetio i Serž Bramerc, glavni tužitelj Tribunala u Hagu. On je tada svoju posetu završio porukom da Srbija može i mora učiniti više na pronalaženju i hapšenju preostalih haških begunaca.

U dokumentu koji će Serž Bramerc Savetu bezbednosti predstaviti 6. juna, navodi se da neuspeh Srbije potkopava kredibilitet vlasti u Beogradu i snagu izjava o spremnosti da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Glavni tužilac Haškog tribunala kritikovao je vlasti u Srbiji da nisu ispunile dogovor koji je podrazumevao proširivanje delokruga istrage, i da "više operativnih rokova i ciljeva dogovorenih sa tužilaštvom u februaru ove godine nije ostvareno".
XS
SM
MD
LG