Dostupni linkovi

Barozo: Saradnja Srbije sa Hagom neophodan uslov za integracije


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i premijer Srbije Mirko Cvetković na specijalnoj sednici Vlade Srbije u Beogradu 19. maja 2011. godine
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i premijer Srbije Mirko Cvetković na specijalnoj sednici Vlade Srbije u Beogradu 19. maja 2011. godine
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u četvrtak uveče u Beogradu da je Srbija na dobrom putu, ali da treba još dosta toga da uradi do mišljenja Komisije o napretku zemlje, i ukazao na neophodnost završetka saradnje s Haškim tribunalom.

Nakon susreta sa sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Barozo je rekao da priznanje Kosova nije uslov za pregovore ili dalje procese evropskih integracija, ali da treba naći praktična rešanja u pogledu Kosova.

Poseta Baroza i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu, kojom su započeli turneju po zemljema Zapadnog Balkana, došla je u danu kada je iz Haga stigla vest da glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, u svom izveštaju Savetu bezbednosti, navodi da je strategija Srbije za hapšenje dvojice optuženih begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića - do sada potpuno neuspešna.

Tadić je izjavio je da je Srbija odlučna da završi saradnju sa Haškim tribunalom i da veruje da će ona biti okončana u roku koji podrazumeva i proces evrointegracija Srbije - dobijanje statusa kandidata i datum za početak pregvora.
Barozo: Saradnja sa Haškim tribunalom je važna i neophodna. To je neizbežan preduslov



On je, povodom Bramercovog izveštaja, u kome se navodi da saradnja Beograda s Hagom nije dovoljna, rekao da Srbija sa potpunom ozbiljnošću uzima taj izveštaj, ali da se ne slaže sa ocenom da Beograd ne čini dovoljno.

“Srbija i sve njene institucije, pre svega bezbednosne, rade veoma intenzivno, u najvećim mogućim kapacitetima, u traganju za optuženima za izvršenje ratnih zločina. Srbija ima najdublji inters da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom. Kada bi Haški tribunal sutra prestao da radi, Srbija bi nastavila da traga za optuženicima koji su izvršili, li su optuženi za izvršenje ratnih zločina , zbog toga što smatram da je to naša i moralna i zakonska obaveza, ali bez završetka tog posla nema ni pomirenja u regionu Istočne Evrope. Ubeđen sam da bez završetka tog izuzetno značajnog istorijskog posla i ispunjenja te naše obaveze, nije moguće uspostaviti ni pravni poredak u našoj državi,” izjavio je Tadić nakon susreta sa predsednikom Evropske komisije Barozom, koji je ukazao na neophodnost završetka saradnje s Haškim tribunalom.

Upitan da komentariše izveštaj Bramerca, Barozo je rekao:

„Saradnja sa Haškim tribunalom je važna i neophodna. To je neizbežan preduslov. Što se tiče uticaja ove saradnje sa Tribunalom na proces pridruživanja Uniji, to je nezaobilazan uslov. Ja nisam još uvek pročitao Bramercov izveštaj, mi ćemo ga naravno proučiti, ali je izuzetno važno da Srbija ostvari punu saradnju sa Tribunalom. Vrlo jasne izjave koje ste čuli od nas dvojice, a ja znam koliko je predsednik Srbije opredeljen po ovom pitanju, me ohrabruju. To je jedan ohrabrujući signal koji je poslat odavde, jer čuli smo jasnu izjavu o odlučnosti da se pronađu ova dva preostala begunca.„

Izveštaj menja očekivanja Beograda

U danu kada su, uoči odlučivanja o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, u Beograd doputovali najviši zvaničnici Brisela, iz Haga je stigla vest da glavni uslov evropskih integracija nije ispunjen, što prema saznanju medija stoji u izveštaju tužioca Bramera, koji je pripremio za Savet bezbednosti.

Savetnik glavnog tužioca haškog tribunala Frederik Svinen potvrdio je za naš program da je Bramerc u izveštaju ocenio da dosadašnji napori Srbije da uhapsi begunce nisu bili dovoljni:
Vladimir Todorić: Situacija postaje dosta složenija, ali za nas ne predstavlja ništa novo jer smo to znali u periodu od zadnja dva meseca



“Mi smo 17. maja prosledili izveštaj Savetu bezbednosti. Poslali smo ga Sekretarijatu Saveta bezbednosti. Znamo da ga je Sekretarijat podelio članicama Saveta bezbednosti. I mogu da prepoznam naše formulacije u izveštaju koji su preneli mediji.”

Vest koja je stigla iz Haga bitno menja očekivanja Beograda da će do kraja godine dobiti status kandidata, kaže za naš program Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku:

„Na žalost ili na sreću, uslov za dobijanje statusa kandidata nije hapšenje Mladića nego pozitivan izveštaj Serža Bramerca da vlasti Srbije čine sve i čine to na ispravan način. Ovakav izveštaj znači da će zemlje članice Evropske unije, bez obzira na mišljenje Evropske komisije, teško moći da odobre status kandidata pre novog izveštaja Serža Bramerca koji dolazi u decembru. Tako da sa ovom pojavom situacija postaje dosta složenija, ali za nas ne predstavlja ništa novo jer smo to znali u periodu od zadnja dva meseca.“

Pozitivan izveštaj glavnog tužioca haškog suda osnovni je uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Dobrosudeski odnosi sa Prištinom

Pored novinarskih pitanja, nakon susreta sa predsednikom Srbije, predsednik Evropske komisije odgovarao je i na pitanja Beograđana, u Domu omladine, gde je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem otvorio Informacioni centar EU.

Jedno od pitanja građana Barozu bilo je:- “Da li će Srbija do kraja godine postati kandidat za članstvo u EU?“
Barozo: Ako Srbija napravi napredak moguće je da postane kandidat, ali ne bih želeo da govorim o datumima



„To zavisi od Srbije. Ostvaren je napredak, ali mora još da se uradi na putu evropskih integracija kako bi se ispunili svi uslovi. Kao što znate daćemo mišljenje u oktobru, nakon čega će zemlje članice odlučiti. Ako Srbija napravi napredak moguće je da postane kandidat, ali ne bih želeo da govorim o datumima, jer to zaista ne zavisi od nas. To zavisi od konkretnog progresa koji Srbija napravi na tom putu,” rekao je Barozo.

Barozo je rekao da su ga zvaničnici Srbije obavestili o preduzimanju određenih mera kako bi se sprečila zloupotreba vizne liberalizacije:

“To je pitanje koje zabrinjava članice EU, jer ima mnogo lažnih azilanata koji zloupotrebljavaju bezvizni režim. Zato smo preporučili Vladi Srbije da preduzme sve neophodne mere. Mere su dobre, ali su mogle da budu preduzete i ranije. Neke su preduzete a neke će biti primenjene, da bi obezbedili da sistem normalno funkcioniše i kako bi vizna liberalizacija bila održana bez ikakvih restrikcija.”

Građani su Baroza pitali i da li će članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti uslovljeno priznavanjem nezavisnosti Kosova.

“Ne očekujem da zemlje članice Evropske unije postavljaju bilo kakve nove uslove. Ali jedna stvar je jako bitna kada su u pitanju uslovi za članstvo, a to su dobrosusedski odnosi. Evropska unija insistira na dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine i pozdravlja sve korake u tom pravcu. Veoma je važno da se iza sebe ostave neki teški delovi prošlosti i da se koncentriše na budućnost. To je jedini način za ostvarivanje stabilnosti i prosperiteta regiona”, rekao je Barozo.
XS
SM
MD
LG