Dostupni linkovi

Predstavljen projekt “Kazalištem po korupciji”


Predstavljanje projekta "Kazalištem po korupciji", 2. svibanj 2011.
Predstavljanje projekta "Kazalištem po korupciji", 2. svibanj 2011.
U ponedjeljak je u Zagrebu predstavljen projekt “Kazalištem po korupciji”, rezultat suradnje nevladine udruge Transparency International Hrvatske, Zagrebačkog kazališta mladih i Dubrovačkih ljetnih igara.

Zagrepčani, a potom i stanovnici drugih hrvatskih gradova moći će besplatno pogledati Gogoljeva “Revizora”, djelo koje izvrgava ruglu korupciju, pohlepu i bahatost.

“Teatar danas možda nije u onoj poziciji kao što je bio šezdesetih - da može promijeniti svijet, ali je dužan upozoriti na probleme koji nas trenutno muče, i dužan je zajedno s publikom postavljati pitanja o tome, ne samo sam sebi, nego i društvu u kojem živimo,” kazala je ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč predstavljajući početak akcije “Kazalištem protiv korupcije”.
Zorislav Antun Petrović

“Upravo su Zagrebačko kazalište mladih u koprodukciji sa Dubrovačkim ljetnim igrama prvi teatar i prvi festival koji su se uključili u ovu akciju i koji će ponuditi Zagrepčanima jednu predstavu koja iz Gogoljeve stogodišnje perspektive govori o nekim problemima koji su danas iznimno bitni, i na neki način određuje opsesivna mjesta i opsesivne motive našeg prilično nesretnog tranzicijskog vremena”,
kaže Vrgoč.

Gogoljev “Revizor”, proslavljena komedija o putniku za kojeg korumpirani gradonačelnik grada u ruskoj provinciji zabunom pomisli da je najavljeni državni revizor, u izvedbi ansambla Zagrebačkog kazališta mladih u subotu će i još jednom u lipnju biti prikazana u Zagrebu, 26. svibnja u Rijeci, a intencija je da u sklopu projekta bude prikazana u što više hrvatskih gradova.

Voditelj projekta “Kulturom protiv korupcije” u udruzi Transparency International Hrvatske Zorislav Antun Petrović podsjetio je da je kazalište u borbi protiv korupcije već treći val ovog projekta, nakon kina i knjige.

“Prvo smo krenuli ‘Filmom po korupciji’ u suradnji sa Motovun Film Festivalom, a nakon toga krenuli smo ‘Knjigom po korupciji’ gdje se deset eminentnih hrvatskih pisaca odazvalo našem pozivu i napisalo kratke priče o korupciji ili inspirirane korupcijom”, podsjeća on.

"Korupciji nije mjesto – nigdje"


Ova postava Gogoljevog “Revizora” je prvi puta prikazana na prošlogodišnjim “Dubrovačkim ljetnim igrama”, podsjetio je intendant Igara Ivica Prlender, zahvalivši ZKM-u što je predstavu prvotno zamišljenu ambijentalno prilagodio zatvorenom scenskom prostoru i time omogućio da je vidi publika i na kontinentu.
Fogec: Društveno odgovorno ponašanje i transparentno ponašanje u našem društvu su temeljne stvari za koje se moramo svi boriti.

Troškovi jedne predstave su oko 1500 eura u Zagrebu, a nešto više izvan njega zbog putnih troškova i troškova transporta zahtjevne scenografije, pa cijeli projekt nije moguć bez sponzora.

Predsjednica uprave “Tesla-Ericcsona” Gordana Kovačević objasnila je sudjelovanje svoje kompanije u ovom projektu borbe protiv korupcije.

Naime, krupcija je prisutna u nizu zemalja svijeta, a ne samo u Hrvatskoj, kazala je, ali drugdje se korupciju stavlja na stup srama, jasno se kaže da je to društveno neprihvaljivo ponašanje, a oni koji budu uhvaćeni u koruptivnim aktivnostima drastično su kažnjeni.

“I mislim da u borbi protiv korupcije možemo svi mnogo učiniti – i gospodarstvenici, i politički lideri, ali isto tako i kroz aktivnosti ovoga tipa koje kroz umjetnički, ali i kroz građanski revolt šalju snažnu poruku da korupciji nije mjesto – nigdje!”
rekla je ona.

Predsjednik uprave “Siemensa” Mladen Fogec podsjetio je kako ovo nije prvi puta da njegova kompanija sudjeluje u sponzoriranju projekata “Transparency International Hrvatske”.

“To je samo kontinuitet koji smo započeli prošle godine, kada smo na Motovun Film Festivalu sponzorirali nagradu za najbolji antikorupcijski film. Jer, društveno odgovorno ponašanje i transparentno ponašanje u našem društvu su temeljne stvari za koje se moramo svi boriti”, poručuje Fogec.
XS
SM
MD
LG