Dostupni linkovi

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore prebačena u Istražni zatvor


Vesna Medenica, 2019. godine
Vesna Medenica, 2019. godine

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica od 27. aprila boraviće u Istražnom zatvoru u Spužu, rekao je njen pravni zastupnik Zdravko Begović za Radio Slobodna Evropa (RSE). Za njenim sinom Milošem crnogorska policija raspisala je nacionalnu potjernicu.

Medenica, kojoj je Viši sud 20. aprila odredio pritvor u trajanju od 30 dana, se od hapšenja 17. aprila zbog lošeg zdravstvenog stanja nalazila u Kliničko bolničkom centru u Podgorici, pod nadzorom policije.

"Dežurni ljekar Sreten Kavarić je dostavio otpusnu listu na kojoj piše da je ona sposobna da može boraviti u Istražnom zatvoru uz primjenu odgovarajuće terapije. Ona će od danas biti u istražnom zatvoru u Spužu, po rješenju sudije za istragu jer je sanirano njeno zdravstveno stanje", kazao je Begović.

Medenica, koja je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama u Crnoj Gori, uhapšena je na podgoričkom aerodromu zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Do hapšenja je došlo nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj, njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Lalović, koji se sumnjiči da je dio kriminalne organizacije i za navodnu trgovinu drogom, uhapšen je u decembru 2021. Miloš je dva dana kasnije napustio Crnu Goru.

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović rekao je da je crnogorska policija raspisala lokalnu (nacionalnu) potjernicu za Milošem Medenicom. Potvrdio je da je već komunicirao s nadležnim u Srbiji povodom njegovog izručenja.

" Treba, vjerovatno, da se raspiše i međunarodna potjernica, i mislim da se te radnje preduzimaju. Već sam imao nekoliko sastanaka s direktorom Uprave policije i njegovim pomoćnikom koji je zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala. Znate da - kao i u nekim drugim slučajevima vezanim za ekstradiciju - mora postojati malo političke volje. Jedan od zadataka nove vlade biće da podigne regionalnu saradnju na veći nivo", rekao je Abazović novinarima 27. aprila.

Advokat Zdravko Begović je ranije rekao da se Medeničin sin Miloš nalazi u jednoj beogradskoj klinici, gdje se liječi od bolesti zavisnosti, te da će se pojaviti pred crnogorskim pravosudnim organima.

Osim Medenice, prethodnih dana tridesetodnevni pritvor određen je za više osoba, za koje se sumnja da su povezani sa slučajem nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda.

Među njim je i još jedan pripadnik njenog nekadašnjeg obezbjeđenja, kao i više ljudi iz privredne sfere.

XS
SM
MD
LG