Dostupni linkovi

Da li je Mladić tajno snimao Miloševića


Ratko Mladić i Radovan Karadžić na Palama, 5. avgusta 1993.
Ratko Mladić i Radovan Karadžić na Palama, 5. avgusta 1993.
Ratko Mladić, haški bjegunac koji je optužen za genocid i ratne zločine, navodno je snimio veliki broj audio kaseta, deset video kaseta, 2 kompakt diska i osam diskova sa video zapisima, na kojim su njegovi razgovori sa saradnicima.

Zbog svega ovoga haški optuženik Radovan Karadžić je zatražio tronedeljnu pauzu kako bi preslušao snimke koje mu je tužilaštvo dostavilo početkom avgusta.

Da li je zaista Mladić diktafonom i drugim uređajima tajno snimao svoje telefonske i direktne razgovore, sa vodećim političkim i vojnim saradicima ratnih devedesetih godina, za jedne je enigma, dok bi za druge mogla biti noćna mora.

Slučajnost ili ne, advokat porodice Mladić ali i branilac Radovana Karadžića u Hagu je Svetozar Vujačić. On potvrđuje za RSE da je audio i video materijal zaplenjen febrauara ove godine u porodičnoj kući Mladićevih.

„Bilo je i toga 80 do 90 kaseta video starih deset do dvanaest godina. To su oni za stare video rekordere”
, kaže Vujačić, i negira da je reč o direktnim snimanim audio snimcima.
Sve što je pronađeno predato Tribunalu i tamo će se odlučivati da li su ti dokazi validni, autentični i na kraju krajeva na koji način su nastali, kaže direktor Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović.


„Nije to uopšte nije tačno. To bi bilo nemoguće u ono vreme izvesti da on sedi sa Slobodanom Miloševićem i da on snima nešto a da to Milošević ne dozvoli”
, uverava nas Vujačić.

Koliko se može verovati advokatu dvojice najzačajnijih haških optuženika jedino se može proveriti u Nacionalnoj kancelariji za saradnju sa Haškim tribunalom. Direktor kancelarije Dušan Ignjatović nam je potvrdio da su tužilaštvu upućeni svi zatraženi materijali.

“Ja u ovome trenutku ne mogu da skepulišem da li je Ratko Mladić snimao ili ne ili je snimao neki drugi, niti bi mogao da ulazim u autentičnost tih snimaka. Ono što je za naš važno jeste da je sve što je pronađeno predato Tribunalu i tamo će se odlučivati da li su ti dokazi validni, autentični i na kraju krajeva na koji način su nastali”
, kaže Ignjatović.

Podmetanja


U javnosti se pominje da će audio materijal biti korišćen kao krucijalni dokaz protiv pojednih haških optuženika, ali branilac Radovana Karadžića Svetozar Vujačić tvrdi da neće biti od koristi njegovom branjeniku, koji je upravo zbog tih snimaka od tužilaštva zatražio tronedeljnu pauzu kako bi ih pažljivo preslušao.

“Ja mislim da to neće uopšte uticati ni u pozitivnom ni u negativnom smislu na odbranu Radovana Karadžića, zato što tu nema ništa ni tajno ni poverljivo. Ono što je eventualno bilo. Pa šta vi mislite da bi to Mladić ostavio kući kada je otišao. On bi to poneo sa sobom i uništio. Nije on toliko naivan čovek. On je bio komandant vojske-general, razumete”
, kaže nam advokat Vujačić.
Stručnjak za pitanja bezbednosti Zoran Dragišić veruje da Mladićevi audio snimci mogu biti od koristi za neke od procesa, ne samo u Hagu.


S druge strane, stručnjak za pitanja bezbednosti i profesor na Fakultetu za civilnu bezbednost doktor Zoran Dragišić veruje da Mladićevi audio snimci mogu biti od koristi za neke od procesa, ne samo u Hagu, ali i da otkrivaju karakter odnosa ključnih ljudi u nekadašnjoj vojno-političkoj strukturi vlasti u Srbiji.

“Oni mogu biti naravno veoma korisni u zavisnosti od toga šta sadrže. Nekakve dokaze, ko je šta naređivao, izgleda da se tu mogu otkriti i neke druge stvari u nekim državama regiona, šta se tu događalo. Ako ti snimci naravno postoje. Tu niko nikome nije verovao. Ti odnosi između Mladića, Karadžića, Miloševića i drugih političara u to vreme bili su očigledno vrlo neiskreni. Sećamo se iz tog vremena da je tu bilo mnogo podmetanja, među njima tako da su ti snimci verovatno pravljeni da se jedni zaštite od drugih. Tako da ja verujem ta kavih snimaka postoji”
, kaže stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić.

Postojanje snimaka na indirektan način potvrđuje za RSE i direktor kancelerije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović. Međutim kaže da to nije predmet interesovanja ove kancelarije već haškog tužilaštva i konstatuje još jeda udetalj.

„I ako su autentični ne znači da sve ono što je unutra da je istinito. Kako da kažem, on je sam pravio i ostavio sliku iza sebe, gde sigurno nije hteo da sebe prikazuje u negativnom svetlu. Da li je to realno-to je drugo pitanje. Zašto je on to radio, ako je radio, to je pitanje za njega. To će on verovatno imati prilike da objasni nekada nekome”
, zaključuje za RSE direktor Nacionalne kancelarije za saradnju sa sudom u Hagu Dušan Ignjatović.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i tekstovi:
Neko podmetnuo dokumente Hagu?
Pretres Mladićeve kuće - presecanje finansijske pomoći
Zašto Mladić nije u Hagu?
Hapšenje više želja nego verovatnoća
Zaplenjeni Mladićevi dnevnici koristan dokaz za mnoga suđenja

Ko je odgovoran što Mladić nije uhapšen
XS
SM
MD
LG