Dostupni linkovi

Neko podmetnuo dokumente Hagu?


Ratna fotografija haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića na Palama, avgusta 1993.
Ratna fotografija haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića na Palama, avgusta 1993.
Zahtjevi porodice za proglašenje haškog bjegunca generala Ratka Mladića mrtvim, u BiH su shvaćeni kao pokušaj Srbije da zataška činjenicu da nije izvršila svoju obavezu pred Haškim tribunalom i isporučila Mladića licu pravde. U autentičnost dnevnika, pronađenih u stanu njegove supruge, se sumnja ili se bar vjeruje da su frizirani Mladićevom rukom kako bi što manje kompromitirajućih stvari izašlo na vidjelo, tim prije što u njima o najbitnijim stvarima iz ratnog perioda, poput genocida u Srebrenici, nije objavljeno još ništa.

Ratni dnevnici Ratka Mladića, zaplijenjeni prilikom pretresa stana njegove supruge Bosiljke, podigli su više pitanja nego odgovora koje mogu ponuditi. S obzirom da se dnevnici, prema onome što je do sada objavljeno, ne bave glavnim temama za koje se Mladić tereti u Hagu, poput genocida u Srebrenici, te da je nakon zaplijene, porodica najtaženijeg bjegunca nakon Osame Bin Ladena tražila da ga se proglesi mrtvim, ostavlja prostora za sumnju.

Bivši zamjenik ministra odbrane FBiH i nekadašnji šef kabineta ratnog generala Armije Republike BiH Rasima Delića, ratni komandant Ferid Buljubašić kaže kako je mnogo elemenata koji ukazuju na sumnjivu autentičnost ovih zabilješki:

„Iz tih dnevnika se vidi da nema ničega kad su se događale najkrupnije stvari u toku rata, odnosno kada su se događali zločini i sve ono što se stavlja na teret Mladiću. Iz tog razloga mislim da je taj dnevnik friziran, bilo da ga je on frizirao bilo da su ga frizirali neki drugi, i tako ga podmetnuli i predali Haškom sudu. Također, to je jedan od oblika manipulacije oko svih događaja koji se u zadnje vrijeme ponovo vrte oko Ratka Mladića. Njegov advokat će podnijeti zahtjev za njegovo proglašenje mrtvim jer se, navodno, pet godina ne zna gdje je. Također, sumnjam i u to da se ne zna gdje je.“

Čak i ukoliko je namjera bila da dnevnicima, koji su tek nedavno zaplijenjeni nakon nebrojenih pretresa objekata Mladićeve porodice, izdjejstvuju njegovo proglašenje mrtvim, te eventualno obustave potragu i procese za njim, to se neće dogoditi. Kako kaže advokat Vasvija Vidović, koja je i bivša bošnjačka oficirka za vezu sa Haškim tribunalom, obustavljanje postupka bez sigurno utvrđene smrti i okolnosti nema:

„Čak i kad bi beogradski sud donio takvu odluku, a ja vjerujem da neće, to ni na koji način ne bi uticalo na dalji postupak Međunarodnog suda. Tužioci bi tražili vrlo ubjedljiv dokaz o njegovoj smrti. Ja imam iskustvo u jednom predmetu u kome sam branila , u kome se desilo da je u toku postupka general kojeg sam branila umro, oni su tražili fizičke dokaze o njegovoj smrti - bili su prisutni, proveli istragu, pregledali, vidjeli leš. Oni u takvim situacijama vode detaljne istrage.“

Klin u odnose Bošnjaka i Hrvata


Haški tribunal
Više od 3.500 stranica u 18 dnevnika se trenutno prevode u Haškom tribunalu. Njihovu autentičnost navodno je izjavom potvrdio general Manojlo Milovanović, bivši načelnik Generalštaba VRS i blizak Mladićev saradnik.

Mladić u svojim dnevnicima piše o zajedničkom djelovanju Srba i Hrvata protiv Bošnjaka, odnosno o međusobnom nuđenju Bošnjaka između predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, no nijedan ih nije htio.

Bivši logističar Armije Republike BiH i visoki dužnosnik SDA Hasan Čengić ocjenjuje kako su dnevnici, s obzirom na do sada objavljeni sadržaj, tek pokušaj Srbije da se opravda pred Tribunalom:

„On je jako bio svjestan toga šta njegova vojska pod njegovom komandom radi, jer kad je prvi put upoznat sa programom etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima i Hrvatima, on je 1992. godine uzviknuo: ’Pa to je genocid!’ Znači on je jasno znao šta je to. Naravno da ovi dnevnici ne predstavljaju bit onoga šta je on radio i u čemu je učestvovao. Da li su oni sada dio širih dnevnika, ili su neki izvadak iz dnevnika u kojima postoje i stvari koje se tiču konkretnih vojnih i političkih aktivnosti, to je sad drugo pitanje, ali nema nikakve dileme da Srbija u ovom času pokušava pokazati jednu vrstu kooperacije u odnosu na te dnevnike, a s druge strane da bi sadržajem trebala dokazati da ti dnevnici uopće nisu važni i ne mogu biti ni od kakve koristi za sud.“

Kada je riječ o podjeli Bosne, Čengić ističe kako to nije nikakva tajna, ali i da je drugo pitanje treba li ovo što je objavljeno u njima da potakne na neku novu vrstu dijeljenja zemlje, što se, tvrdi, neće desiti.

Politički trenutak u kome se iznose ova nastojanja, ali i trgovina oružjem između HVO i VRS na štetu Bošnjaka, ima za cilj da se Hrvati i Bošnjaci politički sukobe u veoma nezgodnom trenutku, smatra visoki dužnosnik HDZ-a BiH Ivo Miro Jović:

„Uporno postoji jedna linija koja bi trebala dovesti do sučeljavanja dva naroda u BiH, što bi značilo katastrofu i bespotrebnost. Pokušaj obitelji u isto vrijeme pokazivanja i dnevnika i zahtjev da se proglasi mrtvim jesu stvar politikantstva i određene igre.“

Bivši predsjednik SDS Dragan Kalinić, kojem je zbog sumnje da pomaže u mreži skrivanja ratnog optuženika Radovana Karadžića svojevremeno zabranjeno učešće u političkom životu BiH, a koji je nedavno rehabilitovan, kaže kako ne zna da li su dnevnici autentični, jer je sa Mladićem tek u nekoliko navrata tokom rata imao kontakte, ali ne te vrste. Proglašenje Mladića mrtvim, vjeruje, neće obustaviti potragu za njim:

„To su očito neka pravna i djelimično politička pitanja. Prema izjavama srbijanskih zvaničnika, oni ne namjeravaju da odustanu od potrage za generalom Mladićem - i objavljivanje ovih dnevnika, odnosno zahtjev ove porodice mislim da apsolutno neće uticati na odlučnost ove vlasti da proces saradnje sa Haškim tribunalom dovede do kraja.“

Porodice žrtava su još jednom povrijeđene i vjeruju kako je to tek jedan u nizu koraka kako bi se Mladić sačuvao od suđenja. I ove godine 11. jula ukopaće žrtve genocida za koji se on smatra odgovornim. Ukoliko sve završi na trgovini - dnevnici za slobodu i fiktivnu smrt, pravda će se pokazati slijepom.

*****

Pročitajte i ovo:
Pretres Mladićeve kuće - presecanje finansijske pomoći
Zašto Mladić nije u Hagu?
Hapšenje više želja nego verovatnoća
Zaplenjeni Mladićevi dnevnici koristan dokaz za mnoga suđenja

Ko je odgovoran što Mladić nije uhapšen

XS
SM
MD
LG