Dostupni linkovi

Pretres Mladićeve kuće - presecanje finansijske pomoći



Novi pretres kuće haškog optuženika Ratka Mladića u Beogradu "deo je redovnih aktivnosti Akcionog tima usmerenih na nalaženje i presecanje finansijskih tokova", rekao je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Ovo nije prva akcija potrage za Ratkom Mladićem koji je pred Haškim sudom optužen za genocid.

Policija danas pretresa Mladićevu kuću u naselju Banovo Brdo u Beogradu. Tokom akcije, ispred Mladićeve kuće je oko desetak specijalaca protivterorističke jedinice, a prilaz je blokiran.

Prema navodima Beograđana koji žive u okolini, u kući se nalazio sin Ratka Mladića, Darko. Agenciji Beta objavila je nezvaničnu informaciju, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je u kući "pronađena veća količina novca, od najmanje 70.000 evra".

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je za RSE program da je reč o redovnoj akciji policije, na osnovu odluke Tužilaštva za ratne zločine.

To je medijima potvrdio i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je danas u Hagu na konferenciji o nasleđu Haškog tribunala na kojoj učestvuju i zvaničnici tog suda. On je naglasio da ne može da se pretpostavi šta se očekuje od pretresa, ali da postoje razlozi za tu akciju.

"Ne bih mogao da vam kažem nijedan. Dovoljno je što je reč o kući odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića", naveo je Vukčević u izjavi za TV B92.

Ministar unutrašnjih polova Srbije Ivica Dačić danas je samo potvrdio da je akcija pretresa Mladićeve kuće deo redovnih aktivnosti Akcionog tima za hapšenje preostalih haških optuženika, a da će o detaljima Tužilastvo za ratne zločine obavestiti javnost.

Pretres kuće Ratka Mladića u naselju Banovo Brdo u Beogradu, foto Vesna Anđić

"To je deo aktivnosti koje su i ranije obavljane na više lokacija u cilju prolalaženja određenih dokaza koji bi mogli da ukažu na eventualno lociranje onih koji su optuženi", rekao je novinarima je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li su sada bliži Mladiću, ministar je rekao da ne zna i da to zavisi od onoga što će biti pronađeno.

Poslednja veća akcija potrage za Ratkom Mladićem, koji je pred Haškim sudom optužen za genocid, bila je početkom oktobra 2009. godine, u okolini Novog Sada.

Za Mladićem je u maju 2009. godine, na zahtev Haškog tribunala, EUFOR tragao u Bjeljini. Poslednji veći pretres njegove porodične kuće na Banovom Brdu, obavljen je u decembru 2008. godine

Policija je tada, punih osam sati pretresala objekte koji se vode na pomenutog Mladićevog sina Darka.

*****
Pročitajte i ovo:
Zašto Mladić nije u Hagu?
Hapšenje više želja nego verovatnoća
Izgubljeno povjerenje u pravdu
Ko pomaže Mladiću da izbegne pravdu?
Ekskluzivno: Mladić je možda u Srbiji
Srpske vlasti tvrde da ne znaju gdje je Mladić

Ukinut pritvor Mladićevom pomagaču

Ukinut pritvor Mladićevom pomagaču

Prvi osnovni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor Stanku Ristiću, provooptuženom u grupi od deset okrivljenih za pomaganje u skrivanju haškog begunca Ratka Mladića i odredio mu meru zabrane napuštanja boravišta.

Suđenje je danas formalno počelo ispočetka zbog promene sudskog veća i optuženi su na ponovljenom suđenju ostali pri svojim, ranije iznetim, odbranama.

Sudija Dejan Garić rekao je da je svedok Miodrag Stanić iz Republike Srpske obavestio sud da ne želi da svedoči. Stanić je bio poslednji predloženi svedok, a Garić je rekao da je suđenje u završnoj fazi i da bi moglo da se privodi kraju.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april. Svi optuženi brane se sa slobode.

Suđenje je počelo 2006. godine, a optuženi su bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.
XS
SM
MD
LG