Dostupni linkovi

Ko je odgovoran što Mladić još nije uhapšen


Sa jedne od poslednjih bezuspešnih akcija potrage za Ratkom Mladićem u Beogradu, 23. februar 2010, foto Vesna Anđić
Sa jedne od poslednjih bezuspešnih akcija potrage za Ratkom Mladićem u Beogradu, 23. februar 2010, foto Vesna Anđić
Nakon ovonedeljne posete haškog tužioca Serža Bramerca, ostaju njegove poruke koje su, čini se, malo drugačije od ranijih. Prva je da nema razloga da veruje, a to mišljenje, kaže, dele i njegovi sagovornici u Beogradu, da je haški begunac Ratko Mladić van Srbije. Druga poruka je da više ne pije vodu optimizam domaćih političara o skorom hapšenju Mladića, jer se to već dugo ponavlja, a hapšenja nema. I treće, da se mora ozbiljno analizirati zašto do sada dva haška begunca Ratko Mladić i Goran Hadžić nisu uhapšeni.

Na pitanje da li veruje vlastima da je Mladić van njihovog domašaja, publicista i novinar Miloš Vasić kaže:

“Nisam više siguran kome da verujem nakon svega. Prolazeći kroz memoare Jove Kapičića, kad čovek vidi koliko je napora, inteligencije i veštine uloženo da se ulovi Draža Mihajlović, pa su ga ulovili, da su toliko uložili davno bi ulovili Ratka Mladića. Nisu oni ni malo gluplji niti manje spretni od njihovih prethodnika iz UDBE.”
Miloš Vasić

Ratko Mladić je do 2002. godine bio pod zaštitom Vojske, a od tada mu se navodno gubi trag. Gorana Petrovića koji je bio načelnik resora Državne bezbednosti 2001. godine pitamo ko čuva Ratka Mladića danas.

“Pa, ne čuva ga udruženje pčelara, nego ga čuvaju ti njegovi ratni drugovi, penzionisani pripadnici Vojske. Oni sigurno nisu u aktivnoj službi i to nije formalna vojna podrška. Ali se taj krug obožavalaca, sledbenika nije mogao promeniti tokom noći. Samo se promenio njihov status. Ali oni i dalje imaju naklonost pojedinih aktivnih pripadnika, struja odnosno struktura u Vojsci."

RSE: Znači, vi mislite da je i dalje ključ u Vojsci?

Petrović: Pa nema ko da bude drugi.

"Postoje podivljale frakcije vojnih i civilnih službi, delom unutra, delom van službe koji imaju neki svoj interes u čuvanju Mladića. To su sve vešti, sposobni ljudi i pametan čovek, uz nešto skromne finansijske podrške i sa dobrim lažnim papirima, može da se krije do svoje prirodne smrti”, kaže Miloš Vasić i objašnjava kada je propuštena šansa da se uhapsi Mladić, naravno posle perioda kada se on praktično nije ni krio, već odlazio u kafane, na utakmice kao svaki slobodan građanin.

"Ono što ja znam je da je u jednom trenutku 2003. godine on bio dosta dobro lociran, ali u nekim zabitima zapadne Srbije gde faktički, operativno, nije bilo moguće pokušati sa hapšenjem. Odatle je ubrzo nestao. Vrlo moguće da je bio upozoren. I to je poslednji put, bar što ja znam od mojih izvora“, kaže Vasić.

Ključ je u Demokratskoj stranci

Zapad je, očigledno, pokazao strpljenje, pa i poverenje u sadašnju vlast da čini sve kako bi locirala i uhapsila Mladića. To najočiglednije pokazuje ubrzan evropski put Srbije, pa i najava mogućnosti da će se ratifikovati Sporazum o stabilizaciji sa Srbijom.

Da li će najnoviji Bramercov izveštaj ponovo zaoštriti zahtev za hapšenje Mladica i Hadžića i odložiti aktiviranje Sporazuma, videće se uskoro, već u junu kada bude podneo izveštaj Savetu bezbednosti. Naši domaći sagovornici dovode u pitanje iskrenost vlasti. To, donekle na različite načine, objašnjavaju advokat Dragoljub Todorović i Miloš Vasić.

"SPS je sada u vlasti, a to su sve Miloševićevi kadrovi. Dačić je par ekselans Miloševićev kadar. Da ne govorimo o Škundriću ili o sadašnjoj predsednici Parlamenta Slavici Đukić Dejanović koja je bila sa Miloševićem kada je hapšen, ona mu je čuvala stražu", kaže Todorović.

Vasić: Ne mislim da Mladić ima političku podršku SPS-a. Mislim da bi ga Ivica Dačić, da se on pita, uhapsio odmah. To je sa njegove tačke gledišta stvar koja mora da se uradi. Ovde je reč o malo složenijoj priči. Reč je o političkoj taktici Demorkatske stranke koja bi sa svima htela da bude u dobrim odnosima, koja se užasno prepala i ne može da skupi hrabrosti da donese takvu odluku. Od straha kako će to eksploatisati desnica.

RSE: Znači, ključ je u Demokratskoj stranci?

Vasić: Oni drže vlast, oni drže službe.

Todorović: Ja smatram da Mladić ne može da bude izručen zbog populističkog i nacionalističkog najšireg javnog mnjenja u Srbiji, uključujući elektronske i pisane medije, intelektualce, Akademiju nauka , crkvu, opoziciju, Dveri, Obraz, 1389.....to je to. Mladić je heroj. Protiv toga ne može vlast da se izbori.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Slišković: Stanišić i Simatović su kontrolisali specijalne jedinice
Višegrad - grad u kome se ne priča o zločinima
Osuđeni zločinci ne mogu glasati
Broj stradale djece u ratu u BiH još uvijek nepoznat
Zaplenjeni Mladićevi dnevnici koristan dokaz za mnoga suđenja
Ko je odgovoran što Mladić još nije uhapšen

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG