Dostupni linkovi

Protest radnika Kombinata aluminijuma u Podgorici zbog zatvaranja fabrike


Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) ispred Vlade Crne Gore 23. decembra 2021.
Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) ispred Vlade Crne Gore 23. decembra 2021.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Uniprom, kompanija koja upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP), treba da dogovore najbolje rješenje za smanjenje proizvodnje Uniproma, a EPCG da ponudi minimalnu cijenu struje u narednih pola godine, saopštila je Vlada Crne Gore, sedam sati nakon što su predstavnici radnika izašli iz Vlade.

Radnici Kombinata aluminijuma Podgorica protestovali su 23. decembra ispred Vlade i Skupštine zbog zatvaranja fabrike nakon 50 godina rada.

Njihovi predstavnici su oko 10 sati ujutru ušli u zgradu Vlade, tražeći sastanak, ali ih niko nije primio ni nakon šestosatnog čekanja, već je iz Vlade najavljeno saopštenje.

“Nas zanima samo jedno pitanje – sudbina KAP-a, šta i kako dalje?”, kazao je novinarima jedan od zaposlenih, Željko Peruničić.

Radnici KAP-a su dan ranije zatražili da se Vlada izjasni treba li održati KAP ili ne, navodeći da im je vlasnik fabrike Veselin Pejović kazao da je izostala bilo kakva ponuda izvršne vlasti.

Istovremeno, Pejović je radnicima najavio da će u narednih šest mjeseci, i pored gašenja kombinata, dobijati plate od 450 eura.

Do sada je ugašeno više od 20 ćelija tog najvećeg indstrijskog postrojenja u Crnoj Gori, čijim postepenim gašenjem bi bez posla ostalo oko 500 zaposlenih.

Protest radnika KAP-a: Čekajući Vladu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Gašenje KAP-a je 8. decembra najavio Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom koja upravlja KAP-om, zbog spora oko cijena struje između te privatne kompanije i državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz EPCG su ranije saopštili da u 2022. godini ne mogu KAP-u isporučivati struju po dosadašnjoj cijeni od 45 eura za megavat, zbog rasta cijena na berzama koja dostiže i 250 eura.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je 23. decembra kazao da je nađeno “prelazno rješenje” za problem KAP-a.

Njegovo Ministarstvo je podržalo predlog da se u narednih pola godine smanji tehnološko održavanje fabrike do pada cijene električne energije, a da poslodavac za radnike obezbijedi finansijsku nadoknadu, kazao je Milatović na skupštinskom zasjedanju.

Milatović je dodao i da je to Ministarstvo u 2021. isplatilo u okviru socijalnog programa za radnike KAP-a oko 4,7 miliona eura, a da je odlučeno da im ubuduće za finansijsku podršku bude izdvojeno oko šest miliona.

Iz UNIPROM-a su, međutim, istog dana saopštili da nikada nisu zvanično dobili ponudu Vlade o kojoj govori Milatović.

“Za pola godine nismo mogli da dobijemo nijedan odgovor, a ni do današnjeg dana kada je već počelo gašenje ćelija nijednu adekvatnu ponudu. S obzirom da tvrde da imovina vrijedi 250 miliona, ostajem pri ponudi da isplate 50 miliona Unipromu, a preostalih 200 miliona da ubace u budžet države i time pospješe ekonomiju ove zemlje”, navodi se u saopštenju UNIPROM-a.

Vlada je 16.decembra usvojila zaključak kojim se Unipromu i Elektroprivredi (EPCG) preporučuje da pokušaju da nađu najbolje rješenje za snabdijevanje KAP-a strujom, a premijer Zdravko Krivokapić je dan kasnije izjavio da će se u iznalaženju rješenja “voditi isključivo ekonomskom logikom i obezbjeđivanjem stabilnog energetskog sistema u Crnoj Gori”.

Povodom najave gašenja KAP-a, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 8. decembra ocijenio da je riječ o političkim razlozima, te da bi “prava vlada učinila sve da sačuva investitore, dok se sadašnja prema njima određuje revanšistički”.

Vlasnik UNIPROM-a Veselin Pejović je blizak Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista, a njegova firma je kupila KAP na javnom tenedru 2014.godine.

Kombinat je bio u stečaju, a UNIPROM ga je kupio za 28 miliona eura.

Prethodni vlasnik KAP-a, od 2005. do 2012. godine je bio ruski oligarh Oleg Deripaska, koji je fabriku doveo do ivice bankrota, zbog čega je Vlada sa njim raskinula ugovor i fabriku uvela u stečaj.

XS
SM
MD
LG