Dostupni linkovi

Podgoričkom kombinatu prijeti gašenje zbog cijene struje


Radnici ispred Kombinata aluminijuma Podgorica, mart 2021.
Radnici ispred Kombinata aluminijuma Podgorica, mart 2021.

Spor oko cijena struje između privatne kompanije Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) i državne Elektroprivrede (EPCG) prijeti da ugasi ovaj najveći industrijski pogon Crne Gore.

Zbog rasta cijena struje na mađarskoj berzi koja je trenutno 250 eura, EPCG u narednoj godini ne može KAP-u po dosadašnjoj cijeni od 45 eura za megavat sat, isporučivati struju.

Zbog toga su iz uprave KAP-a, čija proizvodnja dominantno zavisi od struje, zaprijetili gašenjem fabrike, čime bi bez posla ostalo oko 500 radnika.

Vlasnik KAP-a je Veselin Pejović, nikšićki biznismen, blizak prethodnoj vlasti Demokratske partije socijalista, u čije vrijeme je njegov Uniprom (2014.) na javnom tenderu za 28 miliona eura kupio KAP u stečaju.

Prethodno je KAP-om od 2005. upravljala kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja ga je dovela do ivice bankrota, zbog čega je Vlada 2012. raskinula ugovor i fabriku uvela u stečaj.

Gubitak Elektroprivrede zbog cijene struje za KAP

“Ukoliko bi i naredne godine KAP snadbijevala strujom po dosadašnjoj cijeni Elektroprivreda bi imala gubitak od preko 60 miliona eura jer je cijena struje na mađarskoj brezi za prvi kvartal dostigla 250 eura za megavat sat. KAP je plaćao po 45 eura”, kaže Miro Vračar, generalni finansijski direktor EPCG za Radio Slobodna Evropa.

Precizirao je da je KAP-u godišnje potrebno oko 600 hiljada megavata struje.

Vračar kaže da bi takav gubitak EPCG morala da nadomjesti poskupljenjem struje za građane.

“Nećemo dozvoliti da građani Crne Gore snose ozbiljne finansijske posljedice, a sve kako bi jedan čovjek ili jedna firma ostvarivala ekstra profit", navode iz EPCG.

Vračar je kazao da su upoznati sa informacijom da je uprava Uniproma dala upustvo radnicima KAP da 15. decembra počnu sa pripremama za gašenja fabrike:

“Mi to shvatamo kao jedan pritisak na elektroenergetski sistem od strane Uniproma, koji je već duže vremena navikao na jedan povlašćeni status. Iako oni tvrde da plaćaju najskuplju cijenu struje u Crnoj Gori, to nije tačno”, kaže Vračar.

Ko gasi KAP?

Uprava kompanije Uniprom, koji gazduje KAP-om, je zbog veće cijene struje najavila da će od 15. decembra početi sa programiranim gašenjem fabrike.

Optužuju rukovodstvo Elektroprivrede za nepoštovanje ugovora o isporuci struje. Predstavnik Nebojša Dožić za RSE kaže da KAP zapravo gasi Elektroprivreda:

„Mi imamo ugovor potpisan još za slijedeću godinu, uredno plaćamo račune i nemamo centa duga tako da oni raskidaju ugovor, i oni gase KAP. Nije istina ono što oni pričaju da će zbog KAP-a da poskupi struja za građane“.

On tvrdi da nije istina da Elektroprivreda uvozi energiju jer je ima dovoljno za sve u Crnoj Gori, uključujući i KAP.

„Mi smo smanjili proizvodnju da bi dobili energiju iz domaćih izvora. Ne znam zašto pominju sad uvoz energije“, rekao je Dožić.

Uniprom se ne odaziva na pozive za pregovore

Iz Elektroprivrede tvrde da se uprava Uniproma oglušila na četiri poziva za pregovore o povećanju cijena struje za narednu godinu. Tvrde i da su obavijestili i Vladu, koja je njihov većinski vlasnik.

“Upoznali smo ih sa odlukom da KAP-u, naredne godine isporučujemo struju po 15 odsto nižoj cijeni od berzanske.To znači da im struju možemo ponuditi po 120 eura po megavatu ”, kaže Vračar.

Objašnjava da je zbog skoka cijena struje na međunarodnom tržištu i ugovornih obaveza prema KAP-u Elektroprivreda već na gubitku.

Precizirao je da će KAP za isporučenu struju u ovoj godini platiti EPCG oko 27 miliona eura.

“Elektroprivreda je u ovoj godini zbog toga izgubila još toliko novca jer je duplo skuplje plaćala struju na berzi”, kazao je Vračar.

S druge strane, iz Uniproma su saopštili da je EPCG od prodaje struje KAP-u zaradila preko pet ipo miliona eura.

Pojašnjavaju da je 2020. godine KAP zbog poštovanja ugovora plaćao EPCG veću cijenu od berzanske.

"Prosječna cijena električne energije u 2020. godini na mađarskoj berzi je bila 35 eura po megavat satu, Uniprom je plaćao za 10 eura više, plus PDV. Elektroprivreda je prihodovala više nego što bi mogla da je proda na berzi. Od KAP-a im je ostalo čistih 5.725.610 eura", navedeno je 1. decembra u saopštenju Uniproma.

Dožić tvrdi da Uniporom ne traži da KAP-u „neko nešto daje“.

„Ako KAP ne treba EPCG i Crnoj Gori i zaposlenim, ne treba ni Unipromu onda. Pogotovo ne prihvatamo da se zbog nas povećava cijena struje građanima. Mi ćemo razgovarati sa EPCG, ali u odnosu na njihove dosadašnje nastupe nijesam optimista“, kaže Dožić.

Radnici o nepravednom statusu

Povodom aktuelnog spora oglasili su se i radnici KAP i naveli da su "neprijatno iznenađeni" odnosom državne EPCG i nadležnih ministarstava prema, kako su saopštili, najvećem, industrijskom pogonu u Crnoj Gori.

“Ako EPCG i Uniprom ne postignu dogovor oko cijene električne energije nećemo učestvovati u planskom gašenju KAP-a. Što znači da se KAP može ugasiti jedino havarijski uz posledice koje takav potez povlači", zaključili su radnici u saopštenju od 1. decembra.

Najviši državni zvaničnici pozvali su obje kompanije da se pronađe rješenje, a vicepremijer Dritan Abazović potvrdio je da je na poslednjoj sjednici Vlade bilo riječi o ovom problemu.

“Nadamo se pronalasku rješanja za KAP koje će biti najbolje za crnogorsku ekonomiju”, rekao je Abazović.

Milovac: Vlasnik KAP da prestane sa ucjenama građana i države

Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS za RSE kaže da je važno imati na umu da je KAP privatna firma još od 2005. godine.

Objašnjava da je zbog socijalnog mira i značaja za nacionalnu ekonomiju ta kompanija prethodnih decenija imala povlašćen status i dodaje da i danas važi nekadašnja odluka Vlade o povlašćenoj cijeni struje.

„Ono što bi sada trebalo da se desi jeste odluka EPCG da li će nastaviti na štetu građana, sasvim očito, da uvozi struju koja je mnogo skuplja od one koju prodaje KAP-u. Ili će KAP morati da se snalazi za struju i da svoje poslovanje konačno uskladi sa onim što su tržišni principi“, kaže Milovac.

Građani su već platili ogromne cifre: Dejan Milovac
Građani su već platili ogromne cifre: Dejan Milovac

Smatra da je vrijeme da „privatni vlasnik više prestane da ucjenjuje građane i državu Crnu Goru“ sa gašenjem fabrike i otpuštanjem radnika.

„Bitno je napomenuti da su građani i do sada platili ogromne cifre, i kada su u pitanju garancije za kredite koje je uzimao bivši vlasnik (Oleg Deripaska) i kada su u pitanju desetine miliona eura kroz subvencioniranje cijene struje“, podsjeća Milovac.

Tokom ruske uprave KAP-om, Vlada Demokratske partije socijalista, osim struje po povlašćenim uslovima, davala je i garancije za Deripaskine kredite koje su kasnije vraćane i budžeta Crne Gore.

Mađarska OTP i ruska VT banka aktivirale su 2013. garancije crnogorske Vlade što je građane koštalo, prema informacijama iz istrage, 127 miliona eura, a uz pristigle kamate 150 miliona.

Dvije godine nakon odlaska Deripaske 2014. godine, Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu povodom garancija koje je tadašnja vlast davala firmama ruskog oligarha za kredite. Istraga traje preko sedam godina.

Raniji predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je početkom 2015. godine, govoreći o štetnosti privatizacionog aranžmana Vlade i ruskog investitora, javno rekao da je kroz KAP nestalo 800 miliona državnog novca.

Kombinat aluminijuma, gigant iz perioda socijalističke Jugoslavije, koje je nekad zapošljavalo 5.000 radnika završilo je, odlaskom ruske kompanije 2013. u bankrotu sa samo nekoliko stotina zaposlenih i dugovima dvostruko većim od njegove knjigovodstvene vrijednosti.

Danas ima oko 500 radnika.

XS
SM
MD
LG