Dostupni linkovi

Gasi se Kombinat aluminijuma, najveći industrijski pogon u Crnoj Gori


Veselin Pejović (C), rekao je na pres konferenciji da plansko gašenje KAP-a počinje 15. decembra
Veselin Pejović (C), rekao je na pres konferenciji da plansko gašenje KAP-a počinje 15. decembra

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), najveći industrijski pogon u Crnoj Gori, zatvara se nakon pedeset godina rada, najavio je 8. decembra Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom u čijem je vlasništvu KAP.

Plansko gašenje će početi 15. decembra, a bez posla će ostati oko 500 radnika.

KAP se našao pred gašenjem zbog spora oko cijena struje između te privatne kompanije i državne Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su ranije saopštili da u 2022. godini ne mogu KAP-u isporučivati struju po dosadašnjoj cijeni od 45 eura za megavat, zbog rasta cijena na mađarskoj berzi koja dostiže i 250 eura.

EPCG je KAP-u prvo ponudila cijenu struje od 120 eura po megavat satu (MWh), uz porez na dodatu vrijednost (PDV), kazao je Pejović je na konferenciji za medije.

"A sada su ponudili još višu cijenu od 127 eura po MWh", rekao je Pejović i dodao da je jedino KAP-u određena takva cijena, te da EPCG “stalno manipuliše”.

Pejović se osvrnuo na tvrdnje iz EPCG da bi, u slučaju da odobre dosadašnju cijenu struje KAP-u, bili u višemilionskom minusu, te da bi to, kako su naveli, palo na teret građana.

"EPCG kaže da će ako struju bude isporučivao KAP, biti u minusu između 80 i 100 miliona. Ja im poručujem - nema više KAP-a. Oni imaju prihoda od 100 miliona eura, pa onda neka od 1. januara smanje cijenu struje građanima 50 odsto", kazao je Pejović.

Govoreći o prihvatljivoj cijeni za KAP, Pejović je kazao da posjeduju ugovor kao uredni platiša struje, te da je trebalo da se on produži po istim uslovima.

On je poručio da nikad nisu sticali profit preko leđa građana.

“Ni Vlada Anta Markovića, ni Mila Đukanovića, ni ova sada, ni sa jednim eurom nisu pomogli Uniprom”, rekao je Pejović.

Cijene struje u Evropi, januar 2021.
Cijene struje u Evropi, januar 2021.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je ocijenio da je riječ o političkim razlozima za gašenje KAP-a.

“Mi danas iz političkih razloga imamo to da se ugasio posljednji privredni subjekat. Treba imati obraz debeo kao đon pa dozvoliti da se ovakva bahatost odvija u našoj zemlji. Prava vlada bi učinila sve da sačuva investitore, a sadašnja se prema njima, ipak, određuje revanšistički”, kazao je Đukanović novinarima tokom posjete Danilovgradu 8. decembra.

Pejović, biznismen iz Nikšića, blizak je prethodnoj vlasti Demokratske partije socijalista. Njegova firma UNIPROM je 2014. godine na javnom tenderu kupila KAP u stečaju za 28 miliona eura.

Prethodni vlasnik je od 2005. bio ruski oligarh Oleg Deripaska, koji je KAP doveo do ivice bankrota, zbog čega je Vlada 2012. sa njim raskinula ugovor i fabriku uvela u stečaj.

Dvije godine nakon odlaska Deripaske 2014. godine, Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu povodom garancija koje je tadašnja vlast davala firmama ruskog oligarha za kredite. Istraga traje preko sedam godina.

Raniji predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je početkom 2015. godine, govoreći o štetnosti privatizacionog aranžmana Vlade i ruskog investitora, javno rekao da je kroz KAP nestalo 800 miliona državnog novca.

Kombinat aluminijuma, gigant iz perioda socijalističke Jugoslavije, koje je nekad zapošljavalo 5.000 radnika završilo je, odlaskom ruske kompanije 2013. u bankrotu sa samo nekoliko stotina zaposlenih i dugovima dvostruko većim od njegove knjigovodstvene vrijednosti.

Trenutno ima oko 500 radnika.

XS
SM
MD
LG