Dostupni linkovi

Ruski oligarh protiv Crne Gore: Sud se proglasio nenadležnim


Ruski oligarh Oleg Deripaska
Ruski oligarh Oleg Deripaska

Arbitražni tribunal sa sjedištem Štokholmu se u postupku koji je ruski oligarh, Oleg Deripaska, pokrenuo protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom i poslovanjem Kombinata aluminijuma (KAP), proglasio se u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o njegovim tužbenim zahtjevima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Tribunal je takođe odredio da Deripaska nadoknadi Crnoj Gori troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je država do sad snosila u ovom postupku.

Deripaska je arbitražni postupak pokrenuo u decembru 2016. godine, tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u sporazumu o zaštiti stranih investicija. Iako nije bila određena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura.

„Arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija, koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Rusije, nije primjenljiv na Crnu Goru“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je to bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Prethodna dva postupka protiv Crne Gore pokrenula je kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka.

XS
SM
MD
LG