Dostupni linkovi

Srbi u Mitrovici žele kosovska dokumenta


Mitrovica, Tabla ispred zgrade Kancelarije za civilne usluge, foto Amra Zejneli
Mitrovica, Tabla ispred zgrade Kancelarije za civilne usluge, foto Amra Zejneli
Interesovanje građana severne Mitrovice za kosovskim dokumentima koja se sada izdaju u Kancelariji za civilne usluge Vlade Kosova u severnom delu grada je prilično veliko, ocenjuju službenici ove Kancelarije.

Otvaranje Kancelarije početkom meseca prouzrokovalo je par incidenata.

Naime, 2. jula nekoliko stotina Srba protestovalo je u Bošnjačkoj mahali u severnoj Mitrovici protiv otvaranja kancelarije Vlade Kosova u tom delu grada.

Tokom protesta poginuo je Bošnjak Mesud Džeković, a ranjeno je 11 osoba. Nekoliko dana kasnije u severnom delu Mitrovice ranjen je i Petar Miletić, srpski poslanik u Vladi Kosova. Srbi sa severa poručili su se da im nisu potrebna kosovska dokumenta te da im nije potrebna ni kancelarija za civilne usluge Vlade Kosova u tom delu grada.

Međutim, Kancelarija, u kojoj rade i Srbi i Albanci, nastavila je sa radom, ali sa policijskim obezbeđenjem. Kancelarija izdaje izvode rođenih, umrlih, kosovsko državljanstvo, kao i lične karte i pasoše.
Opštinski zvaničnici u južnom delu grada smatraju da je otvaranje ove kancelarije za civline usluge veoma dobar potez Vlade Kosova.


Tokom prve dve nedelje rada, bilo je dosta zainteresovanih, kako Ablanaca, tako Srba i Bošnjaka, kaže za program RSE službenica u kancelariji Arife Loxha.

„Do sada je pristiglo 30 prijava, od kojih je osam Srba, pet Bošnjaka, dok su ostali Albanci“, kaže Loxha, naglašavajući da Srbi koji apliciraju za kosovska dokumenta dolaze iz severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića.

“Problema trenutno nema. Mirno je, a i bezbednost je na nivou”, rekla je Loxha, dodajući da nije sigurna kada će kancelarija moći da funkcioniše bez policijskog obezbeđenja.

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović osudio je Srbe koji vade dokumenta.

„Ako Srbin želi da uzme dokumenta, to je njegovo pravo, ali ja ne podržavam to. Mislim da je to pogrešno. Ali ako neko hoće, njemu nije daleko da dođe u Prištinu, a ne u južni deo Mitrovice gde sada postoji kancelarija Skupštine Opštine južna Mitrovice koja je daleko od mosta 250 do 300 metara - maksimalno“, kaže Ivanović.

Put ka dobroj saradnji

Iako službenici ove kancelarije ističu da je interesovanje Srba za kosovskim dokumentima na nivou, većina onih na koje smo naišli u severnom delu Mitrovice bili su protiv kosovskih dokumenata.

RSE: Da li imate kosovske dokumente i da li planirate da ih izvadite?

-Ne, nema šanse, imam srpska dokumenta i kosovska mi uopšte ne trebaju.
-Samo ako budem morala, nemam nameru da idem odavde, samo ukoliko me primoraju.
-Ne dolazi u obzir, nikako, šta će mi? Tu sam rođen i tu živim i to je završeno za mene.

Albanci severno od Ibra razmišljaju drugačije:
Kancelarija izdaje izvode rođenih, umrlih, kosovsko državljanstvo, kao i lične karte i pasoše

-Za nas koji živimo na severu, mnogo je lakše sada od kada postoji ova kancelarija. Dosad sam imao UNMIK-ovu ličnu kartu, a sada želim da izvadim kosovsku.
-Jako mi je drago što se ova kancelarija otvorila. Bila sam u Nemačkoj kada sam čula za ovu kancelariju. Imam nemačka dokumenta ali sledećeg leta planiram da izvadim i kosovska.

Opštinski zvaničnici u južnom delu grada smatraju da je otvaranje ove kancelarije za civline usluge veoma dobar potez Vlade Kosova.

Riza Haziri, potpredsednik Mitrovice u južnom delu grada ocenjuje da će svi napori kosovskih institucija da uspostave vladavinu na severu imati pozitivan efekat u budućnosti.

„Nadam se da će se i građani severa veoma brzo uveriti da je rešenje za dobre odnose u saradnji i integraciji u kosovske institucije, odnosno, priznanje kosovskih institucija“, kaže Haziri.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Savet bezbednosti u utorak zaseda zbog Mitrovice
Miletić: Nisam znao da rizikujem život
XS
SM
MD
LG